HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Hanna Kozári: Az az igazság, hogy ez a macskanyelv jobban hasonlít a "magyar" vagy inkább svájci macskanyelvre, ... (2015.09.10. 18:46) Macskanyelv
  • bhedi: Nagyon finomságos a süti - mindenki, akit kínáltam vele , áradozott, hogy milyen csodás Receptet i... (2015.05.05. 06:05) Méternyi cupcake
  • maya51: Nagyon jó recept, de nekem sok a lé rajta (2014.12.05. 16:05) Vajon párolt alma köret
  • rezsöatya: Kicsi a vilag! :DDD Vettem egy darabka taleggio sajtot es elso utam a blogodhoz vezetett (ez alap... (2014.09.14. 04:32) Sült-paprika krémleves Taleggio sajtos pirítóssal

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkini (9) cukkíni (3) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Borbély Karolina: Évek óta próbálok olyan finom és gazdag (nem száraz) gyümölcskenyeret készíteni amilyet anyósom sz... (2015.12.20. 19:10) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Hanna Kozári: Az az igazság, hogy ez a macskanyelv jobban hasonlít a "magyar" vagy inkább svájci macskanyelvre, ... (2015.09.10. 18:46) Macskanyelv
  • bhedi: Nagyon finomságos a süti - mindenki, akit kínáltam vele , áradozott, hogy milyen csodás Receptet i... (2015.05.05. 06:05) Méternyi cupcake
  • maya51: Nagyon jó recept, de nekem sok a lé rajta (2014.12.05. 16:05) Vajon párolt alma köret
  • Utolsó 20

Beszt linzer evör

2011.03.28. 21:40 :: sajtosbrokkoli

Hogy leszünk így jóban?!...

Kati beszólt az epertorta miatt, Nagyi  valami hasonlót fogalmazott meg, csak szebben körülírta és közben angyalkámnak szólított, hogy kevéssé gázoljon a lelkembe, Marcsi csak annyi mondott lemondóan "ezek nem nekem valók, én nem tudok ilyeneket csinálni".

Hiába na! Vágyom az új ízeket, és élményeket. Színeket, és illatokat. Annyi mindenben konzervatív vagyok, valahol nekem is fel kell rúgnom a konvenciókat. Legyen másnál kelkáposzta főzelék, nálam rozmaringos, fokhagymás és baconös lesz a kelkáposzta! Próbáljatok meg ti is élvezkedni egy kicsit, ha másképp nem, akkor az én konyhámon keresztül. 

A mostani linzert azért kapjátok, mert erre nem lehet azt mondani, hogy nagyon fancy, és elérhetetlen, mindegyikőtök nagymamája biztos vagyok benne, hogy tud(ott) ilyet sütni, vagy ha nem is pont ilyet, valami hasonlót.

A linzer egyszerre hálás, és hálátlan süti.

Hálás, mert általában mindenki szereti, sokféleképpen lehet variálni, sokáig eláll, ezért adott alkalmak előtt napokkal elkészíthető.

Hálátlan, mert pepecsmunka, sokkal kevesebb idő alatt fogy el, mint amennyit az elkészítésére áldoztunk, és ennél könnyebben csak a rizst lehet odaégetni (de erről majd egy másik alkalommal).

Hozzávalók:

500g finom liszt

250g vaj

125g cukor

1 tojás

3 főtt tojás sárgája!!! (ez a titok)

csipet só

A tojásokat főzzük meg keményre (10 perc) és hagyjuk lehűlni. A lisztet, a cukrot, a sót, vajat, morzsoljuk össze a a főtt tojássárgákkal, amiket egy szitán keresztül átpréseltünk, majd az egész tojást hozzáadva, gyúrjuk össze.

Én a magam részéről ezt a műveletet egy konyhai turmixgépben szoktam elvégezni, annyi különbséggel, hogy a tojáson kívül mindent a gépbe rakok, összemorzsolom és kiöntöm egy edénybe. Beleütöm az egész tojást és kézzel összeállítom a tésztát, de ez töredék idő és energia, mintha az egészet kézzel végezném, valamit kiküszöbölöm azt a hibát, amit a túl meleg kéz hosszú ideig a tésztával érintkezve okoz: azaz hogy besül a tészta.

1 óra hűtőben pihentetés után lehet nyújtani, kiszúrni, aztán sütni.

A sütés 190 C fokon, a nyújtás gyufa vékonyságúra, a kiszúrás csillag-, virágforma vagy hasonlók, én e között a kettő között ingadozok mindig. Az alsó süti egész, a teteje középen lyukas.

A tetőket kenjük meg tojással és szórjunk rá cukros diót, vagy simán cukrot.

Ha nem egyforma a nyújtás, könnyen megégnek a vékonyabbak, míg a vastagabbak még csak fehérek, kéretik nem egyedül hagyni őket a sütőben, ezeknek lelkük van!

Ha kész, lehet tölteni, az eredeti recept szerint házi málna lekvárral.

Én magam is azzal szeretem a legjobban!

Ezúton is köszönöm a családi receptet, amit 15 éve kaptam Aurél nagymamájától. Családi örökség, és kincs!

 

1 komment

Címkék: édes süti sütök aprók édeseim

A bejegyzés trackback címe:

http://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr362780307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

hegyilany 2011.04.20. 15:40:25

Nekem linzer = ugyanannyi vaj, mint liszt. A továbbiakról lehet vitát nyitni, de itt kevés vaj. :)