A színek vonzásában kihagyhatatlannak tűnik a sárgarépa és a vöröslencse házasítása, persze akkor, ha az ember lánya bukik a narancsra. Nehéz lenne letagadnom, finoman szólva is van némi vonzódásom a narancsszín iránt. Remek leves készült hozzáértő Háni csak annyit kérdezett az összetételt illetően: Miez? Valami bab van benne? - Nem rossz, mondtam, legalább a hüvelyeseket felismered már! Mondjuk Ő se ma kezdte a hüvelyesekkel való ismerkedést, ugye.
Hozzávalók:
3-4 ek olívaolaj
5 szelet gyömbér (ha reszeljük, kb 1 tk)
csipet édeskömény, curry, szegfűbors
1 fehérrépa
3 sárgarépa
1 közepes hagyma apróra vágva
2 maréknyi vöröslencse kb 50 g
2 ek rizs
1 kis doboz kókusztej
kb 1000 ml zöldség alaplé
1 ek lime lé
A forró olajba tesszük a fűszereket, hogy kinyerjük az ízüket. Beletesszük a hagymát és a karikázott répákat, majd a lencsét, rizst és felöntjük az alaplével. lassan fedő alatt főzzük, Mikor kezd megnyílni a lencse adjuk hozzá a kókusztejet is. Ha minden puha, vegyük le és turmixoljuk össze. Szükség esetén hígítsuk még, sózzuk.
A tetejére szeleteket vágtam egy répából krumplihámozóval, amit olajon megsütöttem, és a leves tetejére tekertem, nagyon finom volt, de akár koriandert is vághatunk rá.
Bátor felnőttek chilit is rakhatnak a fűszerek közé!
Még bátrabbak a dekorációként szolgáló metélőhagymákat evőpálcikának is használhatják, de akkor ne felejtsék el asztaltársaiknak megemlíteni a végén, hogy eb, aki a pálcikáját meg nem eszi!
Utolsó kommentek