Figyelem! Ennek a posztnak már az elolvasása is gyónásra kötelez mindenkit, aki pedig el is készíti, az már penitenciával is számoljon. Vajon a szalonna szó leírásával is elborzasztok mindekit, vagy csak akkor fordultok el végleg, ha hozzáteszem, hogy a szalonnát késes mixerben pürésítem, és marha, meg sertés hússal "lazítom" kicsit.
Pedig így tettem. Hogy a lelkiismeretemen enyhítsek, a maximális vitamin bevitellel kompenzáltam, hogy zsírral tapétáztam a belső érfalakat. Nem állítom, hogy minden nap szalonnávan álmodok, de többször gondolok rá mint ahányszor megengedem magamnak. Egy évben egyszer nem állok ellen a szalonna hívogató illatának, és ízének, mennyiségi limit ilyenkor pedig nincs!
Semmilyen erdélyi eredete nincs a receptnek, csak annyi köze van Kolozsvárhoz, hogy kolozsvári szalonnát tettem bele.
Hozzávalók:
200g kolozsvári szalonna
180g darált marhahús
120g darált sertéshús
1 ek oregano
1/2 tk bors
1/2 tk paprika
1 tojás
1/4 tk só
A húsokat a hentestől 2X darálva kértem, a szalonnát pedig a kicsi késes mixerben pürésítettem. Az oreganot apróra vágtam, és egy púpos kanállal tettem a húsokhoz. A többi hozzávalóval összekevertem mindent. fontos, hogy minnél kevesebbet keverjük a húst, mert a keveréssel tömörödik, keményedik majd a húsgolyó. Tehát kerüljük a fölösleges mozdulatokat. A húsból vizes kézzel készítsünk golyókat, és tegyük egy alufóliával bélelet tálcára, és minimum 2 órára tegyük a hűtőbe pihenni a golyókat.
A pihenés után kevés olivaolajon süssük lassan minden oldalát pirosra.
A saláta pedig nem más, mint lialakáposzta és sárarépa reszelve, olajjal, citrommal sóval borecettel, és mézzel. Ennek is jót tesz 2-3 óra érlelés evés előtt. A cukkiiszeleteket krumplihámozóval vágtam, feltekertem, és a salátával megtöltöttem.
Utolsó kommentek