HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Hanna Kozári: Az az igazság, hogy ez a macskanyelv jobban hasonlít a "magyar" vagy inkább svájci macskanyelvre, ... (2015.09.10. 18:46) Macskanyelv
  • bhedi: Nagyon finomságos a süti - mindenki, akit kínáltam vele , áradozott, hogy milyen csodás Receptet i... (2015.05.05. 06:05) Méternyi cupcake
  • maya51: Nagyon jó recept, de nekem sok a lé rajta (2014.12.05. 16:05) Vajon párolt alma köret

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkíni (3) cukkini (9) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Borbély Karolina: Évek óta próbálok olyan finom és gazdag (nem száraz) gyümölcskenyeret készíteni amilyet anyósom sz... (2015.12.20. 19:10) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Hanna Kozári: Az az igazság, hogy ez a macskanyelv jobban hasonlít a "magyar" vagy inkább svájci macskanyelvre, ... (2015.09.10. 18:46) Macskanyelv
  • bhedi: Nagyon finomságos a süti - mindenki, akit kínáltam vele , áradozott, hogy milyen csodás Receptet i... (2015.05.05. 06:05) Méternyi cupcake
  • Utolsó 20

Mogyorós Isli?fánk recept

2011.11.01. 07:40 :: sajtosbrokkoli

 

A recept eredét illetően egy valamiben vagyok bizonyos: Aurél nagymamájától származik, és egy sajtpapíron lakik a receptfüzetemben a spájzban. Egyszer telefonon diktálta le karácsony előtt. Ezért viszont, nem tudom, hogy hogyan kell írni: simán s-el, sh-val, sch-val? Az osztrák határ közelében lakik, könnyen lehet, hogy német nyelvterületről származik.

Érdekes, hogy nem süt sokféle süteményt, de azok mindegyike igen kifinomult, időtálló minőségi darab, szigorúan erős idegzetű gyakorlott háziasszonyoknak akik nem sajnálnak eszelős mennyiségű időt és energiát sőt néha alapanyagot tolni 15 korongba. Ilyen a linzerje is. Tökéletes, de szivatós. Kati barátnőm egyszer -a készítési folyamatot látva- megjegyezte, hogy ez az anyósaim bosszúja, az összes elkövetett bűnömért. Azért az anyósaimé (3 van, de ez bonyolult) mert az egyiktől kaptam a receptet, a másik meg rákapott, értsd: bármikor megkérdezem, mivel kedveskedhetnék neki, a válasz a linzer, viszont a harmadik elől már rutinosan titkolom, pedig Ő az egyetlen, aki angyalkámnak szólít. Ezt átgondolom még.

Annyi változtatást merészeltem elkövetni a receptben, hogy a diót mogyoróra cseréltem. A legtöbb karácsonyi süti diós, így üde változatosságot jelenthet egy másik csonthéjas jelenléte. Aki nem szereti a mogyorót, vagy allergiás, vagy csak nincs neki, használjon tehát diót.

Karácsonyi különkiadásoknál pedig mostanság még egy alkotóval adok egy kevés izgalmat és váratlanságot, ez pedig a szilva. Méghozzá az a sűrű, alig kenhető cukor nélküli fekete szilva lekvár, amiből az alsó korongra kenek egy hajszálnyi vastagságú réteget. Jajjdefú meg hűdejajj, annyira finom. Ezért is készül két méret, hogy meg tudjuk különböztetni melyik sima, és melyik a szilvás.

Hozzávalók:

200g liszt

100g vaj (hideg)

80g cukor

2 tojás sárgája

50g darált mogyoró

1 ek rum

icipici só

Csokikrémhez:

140g vaj

100g cukor

4 tk kakó

2 ek rum

1 tojásfehérje

mogyoró

A tészta hozzávalóit késes mixerben egyneművé tettem, és egy deszkára kiforgatva kézzel egy két mozdulattal összeállítottam. Mint a vajas tésztáknak általában jót tesz egy kevés hűtőben pihentetés, de ha mixerben készül, nem melegszik át a tészta, és jól lehet vele rögtön dolgozni. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk 3 mm vastagságúra, és korongokat szúrjunk belőle. 170C-ra előmelegített sütőben süssük világosra.

Szánt szándékkal nem írtam sütési időt. Álljatok mellette, mert egy pillanat alatt fordul világos színből szénfeketévé. Ha valaki nem rutinos, és nem sikerül azonos vastagságúra nyújtania a tésztát, az különösen álljon lesben, és a vékonyabb már kész korongokat vegye ki, egy lapáttal, míg a többi még sül. A futás is szégyen, de hasznos szokták mondani, kikapkodni sem öröm, de legalább egyformán jó lesz mindegyik.

A krémeh a cukrot a vajjal keverjük habosra, aztán adjuk hozzá a fehérjét, majd a a kakót és a rumot.A korongokat kenjük meg, és az oldalakat is, amiket aztán mogyoróban forgassunk meg.


 

Ha még egy tanácsot elfogadtok: rögtön dupla adagot készítsetek, ez legfeljebb egy leszármazottak nélküli idős házaspárnak elegendő (a fél fogára).

 

 

3 komment

Címkék: karácsony csokis aprósütemény ünnepelek édeseim

A bejegyzés trackback címe:

http://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr763343562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

teakert · http://teakert.blogspot.com 2011.11.09. 15:44:45

Ischler! Bad Ischl-ből származik (Ausztria) eredetileg. Ferenc József kedvence volt, amit mindig itt készítetettek számára. Ischler= Ischli. Sosem értem miért írják islernek? Legalább akkora bunkóság, mintha a Rákóczi túróst Rákócinak írnák. A magyaroknak mindig feljebb áll, ha egy külföldi nem tud valamit helyesen magyarul, holott ugyanolyan lusta helyesen írni. Ja, és még Szamosnál is Isler néven fut. Miért is szamos?? Ezt senki nem tudja külföldön hogy ejtik, tehát jó az csak samosnak is! Vajon pár év múlva ebben az országban a michelin csillagot majd csak mislennek írják?

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2011.11.09. 16:55:50

@teakert: Köszönöm az értékes hozzászólást (ebben ne keress iróniát), azért voltam bizonytalan a dologban, mert az ischler ugye nem pont ilyen, illetve szerintem az mindig csokival csokival fedett ugye, illetve azt sem értem hogy mitől fánk? ezt nem tudod véletlenül?

teakert · http://teakert.blogspot.com 2011.11.09. 17:24:01

Hát logikát ne keress mindenben, mert szerintem nincs! Gondolom egyszer valaki elkezdte ezt a fánk marhaságot, a többi meg követte - ahogy a blogokon is megfigyelheted. Annyira tudok tippelni, hogy fánk szaggatóval vágták ki a tésztából, így az eszköz nevét aggatták rá. Persze ott lehet a kérdés is, mitől fánk az éclair? (Ugye ezt is látni ecklernek, eklernek.) Lehet, mert puffad a tésztája. Ezek olyan népileg kitalált, szájhagyomány útján terjedő elnevezések, elírások, amiket ma már szinte evidenciaként kezelünk. Amúgy igen, van eredeti receptje az ischlernek, de ha azt vesszük alapul, hogy Zauner alkotta meg Bad Ischlben - ő volt a császári udvar hivatalos beszállítója, ha jól tudom -, és a mai napig is van pl. ischler torta, teljesen más alapokon kialakítva, akkor talán a tieden is elfér az a kis ischler elnevezés. Na jól kidumáltam magam.)))