Vagy valami hasonló, mert nem tudom, hogy kellene hívni egy golyó formájú édességet, ami egy sajttorta minden alkotórészét hordozza, csak máshol, máshogy, másképpen.
Szóval sütöttem egy sajttorta szerű valamit, amit beleforgattam egy mandulás, zabkekszes, karamelles ropogós morzsába.
Hozzávalók:
250g philadelphia sajt
1 tojás
50g cukor
3 ek tej
1 ek keményítő
½ rúd vanília belseje
a morzsához:
a tubus sűrített tej
50g mandula (egész héjas)
50g zabkeksz
A sajttorta hozzávalóit botmixerrel összekeverjük, tapadásmentes formába öntjük, és 150C-ra előmelegített sütőbe 15-20 perc alatt készre sütjük, Félretesszük hűlni.
A sűrített tejet egy kis üvegbe öntjük, és egy vízzel teli edénybe állítjuk, amit elkezdünk lassan forralni. Így karamellizáljuk a tejet. Amikor már szép karamellszínű, vegyük le, hagyjuk kihűlni. Közben klasszul be fog sűrűsödni. A mandulát a keksszel késes mixerben összedaráljuk, és a karamellből kis adagokat csorgatunk a morzsához, és folyamatos keverés mellett megpirítjuk.
Nem tudom megmondani, hogy pontosan mennyi karamell kell hozzá, a lényeg, hogy kicsi morzsákká álljon össze a keksz és a mandula, amit a karamell fog összetapasztani (kb.2-3 kanál lehetett, tehát jóval több, mint amennyi elkészült a tubus tejből).
A sajttortát villával összekeverjük, és nedves kézzel kis golyókat formálunk belőle, amit a karamelles mandulás morzsába megforgatunk.
Sajttorták, de ők is mások: sütés nélkül-gyümölccsel, üvegben-bodzával, csokis-sörös ( az abszolút kedvenc)
Utolsó kommentek