HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Hanna Kozári: Az az igazság, hogy ez a macskanyelv jobban hasonlít a "magyar" vagy inkább svájci macskanyelvre, ... (2015.09.10. 18:46) Macskanyelv
  • bhedi: Nagyon finomságos a süti - mindenki, akit kínáltam vele , áradozott, hogy milyen csodás Receptet i... (2015.05.05. 06:05) Méternyi cupcake
  • maya51: Nagyon jó recept, de nekem sok a lé rajta (2014.12.05. 16:05) Vajon párolt alma köret

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkini (9) cukkíni (3) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Borbély Karolina: Évek óta próbálok olyan finom és gazdag (nem száraz) gyümölcskenyeret készíteni amilyet anyósom sz... (2015.12.20. 19:10) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Hanna Kozári: Az az igazság, hogy ez a macskanyelv jobban hasonlít a "magyar" vagy inkább svájci macskanyelvre, ... (2015.09.10. 18:46) Macskanyelv
  • bhedi: Nagyon finomságos a süti - mindenki, akit kínáltam vele , áradozott, hogy milyen csodás Receptet i... (2015.05.05. 06:05) Méternyi cupcake
  • Utolsó 20

Húsvéti almás-répás joghurt

2012.03.30. 07:00 :: sajtosbrokkoli

A magyarországi joghurt felhozatal lássuk be unalmas. Minőségben is hagy kívánnivalót maga után. Jó hír azonban, hogy ezen lehet változtatni. Persze nem a joghurtgyárak fogják kiszolgálni az igényeinket, nekünk magunknak kell erről gondoskodni. Ez viszont kis energiával megoldható.


 

Készítettem már néhány joghurtot itt a blogon, mert szerintem ez azt egyik legkönnyebben előállítható desszert, ami számos előnnyel bír, ebből is látni fogjátok, hogy a joghurt sok mindent elbír. Barackos, céklás-körtés, ribizlis.

A mai pedig egyszerűen lenyűgöző. Sajnálom, hogy amikor a gyerekeim kicsik voltak, nem ezzel szoktattam rá őket a joghurt evésre. Szerencsére viszont most sem késő megetetni vele őket.


 

A húsvét elengedhetetlen szimbóluma a répa. Ebbe is került, méghozzá az alma mellé. Halkan megjegyzem, most hogy írom a posztot, az is eszembe jutott, hogy ha húsvétra készül, és az ünnepi asztalra kerül, a felnőttek kaphatnának a gyümölcsrétegbe egy kevéske Calvadost is, részint irodalmi, részint íz értéke miatt.

(Ugye megírja nekem valaki, hogy a Calvados hol, hogyan és kivel kapcsolódik az irodalomhoz? Köszi előre is. )

Tehát nagyszerű könnyű desszert egy atomikusan durva húsvéti napon a sonka a torma a tojás, és a kalács után.


Hozzávalók:

2 nagy savanykás alma

2 közepes répa

½ citromleve (kevéske reszelt héja is)

gyömbér (kb. egy babnyi)

2 ek méz

2 ek agave szirup

pici só

víz

4 natúr joghurt


 

Az almát megpucoljuk kis kockákra vágjuk. A répát pucoljuk, és vagy reszeljük, vagy vékony szeletekre vágjuk. A gyömbért szintén hámozzuk, és a répához meg az almához adjuk. A citromlevével és héjával az édesítőkkel, sóval kevés vízzel elkezdjük kis lángon főzni. Nagyi ezt a folyamatot szaknyelven így hívja: pöszörgtetés. Tehát pöszörögtessük addig amíg puha nem lesz minden. Konyhai vadállatunkat a botturmixot ráeresztjük a gyümölcsre, és péppé zúzzuk. Hűtsük le, és rétegezzük a joghurtra. Én hagytam együtt pár órácskát, ami alatt nagyszerűen összeértek az ízek.

Mint minden ilyen jellegű desszertnél, mindenki érezze magát szabadon az édes és savanyú ízek harmonizálásánál a saját szájízének megfelelően, azaz édesítsétek kedvetek szerint addig amíg jó nem lesz, és tegyetek ugyanígy a citrommal is.

Fontos: a gyümölcspép legyen intenzívebben ízesítve mint ahogy azt üresen jónak találjuk, mert a joghurttal együtt így lesz megfelelő.

 

Egy éve: linzer


 

 

4 komment

Címkék: alma répa joghurt más gyümölcsös édeseim

A bejegyzés trackback címe:

http://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr944349078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

mági 2012.03.30. 18:41:23

játékra invitállak, nézz át hozzám, ha van kedved...

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2012.03.30. 18:47:08

@mági: Köszi, de nem tudom hova nézzek át. Ha segítesz magtalálni magad, igérem átnézek. :)

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2012.04.14. 16:23:21

Megfejtés is érkezett, csak másik csatornán, úgyhogy idemásolom, ékezetek hiányoznak, de nézzétek el a megfejtőnek.:

Angyalom' Most olvasom a receptjeidet s a Calvados kerdesre,rogton Remarque ugrott be.Fiatal koromban nagyon szerettem a konyveit -megvannak- s azokban mindig Calvadost ittak.Elarulom neked, hogy ilyen ital is letezik onnan ertesultem.Jo par ev telt el meg igy is, hogy meg is kostoltam. Persze mindez i.e. tortent . Csok