HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Hanna Kozári: Az az igazság, hogy ez a macskanyelv jobban hasonlít a "magyar" vagy inkább svájci macskanyelvre, ... (2015.09.10. 18:46) Macskanyelv
  • bhedi: Nagyon finomságos a süti - mindenki, akit kínáltam vele , áradozott, hogy milyen csodás Receptet i... (2015.05.05. 06:05) Méternyi cupcake
  • maya51: Nagyon jó recept, de nekem sok a lé rajta (2014.12.05. 16:05) Vajon párolt alma köret

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkini (9) cukkíni (3) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Borbély Karolina: Évek óta próbálok olyan finom és gazdag (nem száraz) gyümölcskenyeret készíteni amilyet anyósom sz... (2015.12.20. 19:10) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Hanna Kozári: Az az igazság, hogy ez a macskanyelv jobban hasonlít a "magyar" vagy inkább svájci macskanyelvre, ... (2015.09.10. 18:46) Macskanyelv
  • bhedi: Nagyon finomságos a süti - mindenki, akit kínáltam vele , áradozott, hogy milyen csodás Receptet i... (2015.05.05. 06:05) Méternyi cupcake
  • Utolsó 20

Vajon párolt alma köret

2012.05.10. 07:00 :: sajtosbrokkoli

A vaj mindent megédesít. Ezzel a megállapítással még nem foglalkoztak a brit tudósok. Pedig érdemes lenne, de majd most, hogy megmagyarázom miért is gondolom ezt biztos ráállítanak pár szétcsúszott atomtudóst, hogy alátámasszák a kijelentést számokkal, érvekkel, dokumentumokkal.


 

A vajon párolt almánál ez a jelenség remekül tetten érhető. Ha csak simán vaj nélkül ízesítem az almát, több cukrot (és citromot) szoktam rá tenni. Viszont a vajtól sokkal telítettebbek az ízek. Teljesen megváltozik az édes a savanyú és a sós íz aránya. Mindegyik ad magából, és mindegyik vesz a másiktól valamit, de az egész olyan, mintha a vaj selymes felületén összefogva körtáncot járnának. Képzeljétek magatok elé a Városligeti jégpályát, üresen,jég nélkül. Ha felzavarunk rá 30 embert, kicsit nagyot, gyereket, mindenki a maga tempójában mozog, egy koncepció nélküli furcsa mozgó bolyongó alakokkal tűzdelt ketrec lesz. Ha ugyanezt megismételjük, de úgy, hogy a kicsiket nagyokat, gyerekeket jégre eresztjük, bár senki nem ismeri egymást, de hamar összekapaszkodnak és segítenek majd egymásnak, hogy senki ne essen el, a haladásuk a jégen csúszva folyamatos, zizegés mentes lesz Ha hagyunk nekik időt, egy körtáncot is betanulnak, ami nagyon jól mutat majd a jég közepén.

Így van ez a vajas almával is. A vaj összeköti az ízeket, és a felületén összekapaszkodva sokkal kerekebb lesz minden. Lendületesebben és puhábban haladnak egymás kezét fogva a z ízek, sőt kevesebb kell mindenből, és akkor is csodás végeredményt kapunk.


 

Hozzávalók:

6 nagy alma

2 ek cukor

1 ek citromlé

pici só

1 rúd fahéj

3 szegfűszeg

100g vaj

Az almát megpucoljuk, a magházat kivágjuk, és kockákra vágjuk. Egy lábosba tesszük az almát, rá a vajat, majd minden egyebet a tetejére szórunk. Egy fedővel lefedve alacsony lángon tűzre tesszük. Néha összerázzuk, vagy megkeverjük. Kb 8-10 perc alatt készre párolódik.

Nagyon nagy előnye, hogy bármilyen almából elkészíthető, legyen édesebb, vagy savanyúbb, kemény, vagy puhább, még abból a szörnyű kásásból is, amit a Mama annyira szeret, borzasztó viaszos, már-már zsírosnak tűnő a héja. Mindenből működik, a vaj összetartja az ízeket, de még az állagot is.

Húsokhoz szoktam készíteni, Háni és Lóri nagyon szereti a húst-gyümölccsel. Én inkább a húst zöldséggel, Vince meg a húst hússal, vagy krumplipürével. Aurélnak meg legrosszabb esetben kecsöppel minden hús csúszik. Aztán a fiúk langyosan, és meg melegen szeretem, de ennél könnyen kivitelezhető az igény szerinti hőmérséklet, mert előre elkészíthető, a mikró meg a barátunk.

 

Kérlek ne lapozzátok át a receptet, mondván ez csak egy köret, nálunk házi kedvenccé vált. Ezúton is csókoltatom érte Lárát.Immáron 3 éve, hogy megmutatta mit tesz a (gazdagon) vaj az almával.

 

 Egy éve:Semolina kenyér, ami 3 nap alatt készül el.

1 komment

Címkék: köret más gyümölcsös édeseim

A bejegyzés trackback címe:

http://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr14499372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

maya51 2014.12.05. 16:05:26

Nagyon jó recept, de nekem sok a lé rajta