HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkíni (3) cukkini (9) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Epres morzsás sajttorta

2012.05.14. 07:00 :: sajtosbrokkoli

Ez történik, amikor két tipikus amerikai édességet kereszteznek. Sajttorta lesz az biztos, de gyümölcs is lesz benne, és morzsa lesz a tetején. Háni, meg tágra nyílt pupillákkal angyali mosollyal azt kérdezi: beleborult a cukor, vagy végre nekem sütöttél?

 

Igen. Mert az biztos, hogy én nem igen fogok enni belőle, nekem kicsit habos, és nekem kicsit édes. Annak viszont nagyon örülök, hogy legalább háninak, és a két kedvenc szomszédomnak bejövős volt. Évának, most úgyis kell a boldogság nagy dózisban, mert nagyon aggódik. Az Ő Lajosáért.

Éva nemrégiben osztotta meg velünk, Lajossal való házasságuk történetét. Én meg továbbadom.

Éva 10 éves volt, amikor Lajos megszületett, egy utcányira laktak egymástól, Buda egyik csendes hegyvidéki részén. Jött a háború, és Éva zsidó lányként sok megpróbáltatással teli évet tudhatott maga mögött, Lajos a szeme láttára nőtt fel, Éva pedig Lajoséra. Éva nemsokára férjhez ment, és gyereket szült, akire a soha fel nem növő Lajos sokszor vigyázott, akivel sokszor focizott, és közben Éva férjével is remek kapcsolatot ápolt, állandóan együtt szereltek, autóztak és egyáltalán. Barátok voltak Ők mind. Aztán Éva férje beteg lett, és egy év alatt elment. Lajos sokat segített a férjnek, a családnak, és Évának is. Mikor letelt a gyászév, megkérdezte Éva fiát focizás közben, hogy mit szólna, ha udvarolna a mamájának. A kis srác rábólintott, Lajos ment Évához, hogy előadja a tervet, hogy akkor Ő most udvarolna inkább már eztán, Éva meg teli szájjal kiröhögte, és megkérdezte, hogy most mit szórakozik? De Lajos nem tágított, Éva meg egyszer csak beadta a derekát aztán a lakását, aztán a függetlenségét, és örök nevetést vittek mindketten a közös háztartásba. Éva és Lajos állandóan szívatják egymást, szórakoznak a másikon, és a másikkal, mindig nevetnek, és van egy közös gyerekük is, mackó kutya. 35 éve élnek együtt, Éva 79 éves, Lajos 10 évvel fiatalabb , de ezt soha senki meg nem mondaná róluk. Egykorúnak látszanak, és összeillenek. Nagyon. Lajos a múlt héten rosszul lett, a szíve rakoncátlankodik. Éva oda van. Igazságtalannak tartja, szerinte kettőjük közül neki kellene betegnek lennie, nem pedig Lajosnak. Fél, és én megértem.

Én is szeretném 35 év után így szeretni Hánit, és nem kiabálni vele, hanem nevetni a hülyeségein. Azt szoktam neki mondani, hogy meg eszébe ne jusson előbb meghalni mint én, mert az biztos, hogy én, itt nem maradok nélküle, és hogy amúgy is, ha türelmesen kivár engem., neki még járnak majd boldog évek, mert állítólag a fiatalságát és a legszebb éveit rám áldozta.

Remélem sokan izgulunk majd Lajosért és Éváért, én sütök is nekik bőszen, hogy örülhessenek még egymásnak sokáig.


 

A sütihez pedig most sok és részletes leírás következik, merthogy mégiscsak arról szól ez a blog, hogy sütök, meg főzök, és leírom azt. Meg néha mást is.


 

Hozzávalók:

20g mandula (héj nélküli)

35g porcukor

100g liszt

pici só

55g vaj

½ tojás sárgája

¼ rúd vanília belseje


 

Morzsához:

55g vaj

20 g mandula (héj nélküli)

32g cukor

1/2 mksütőpor

75g liszt

pici só


 

Krémhez:

460g natúr krémsajt

110g porcukor

½ rúd vanília belseje

350g eper


 

A tésztához a mandulát a lisztet a vajat a cukrot a sót és a vanília belsejét késes mixerbe tesszük. Amikor morzsás, kiöntjük egy tálba, és a sárgájával összegyúrjuk. Minimum 1 órára hűtőbe tesszük. Egy 24 cm-es formát alaposa kivajazunk, és a tésztát belenyújtjuk. Én először az oldalára szoktam elosztani a tészta kicsit több mint negyed részét, de kevesebb mint a harmadát,aztán a többit az aljára kinyújtom. 190C-on egy sütőpapírt rátéve. És sütőgolyóval megrakva aranyszínűre sütöttem. Ha nincs sütőgolyó, akkor használhatunk lencsét, babot, ami elegendő nehezékként szolgál a tésztán a hólyagosodás elkerülésére.

Közben a morzsához kikeverjük a vajat a cukorral, majd a lisztet a sütőport és a mandulát is hozzáadjuk. Egy sütőpapírra pont akkora körben elmorzsáljuk a tésztát, amekkora a torta teteje lesz. Berakjuk a sütőbe 180C-ra és megsütjük. Mindkét tésztát ha kész, hűlni rakjuk.

A krémhez a sajtot a cukorral s a vaníliával habosra keverjük.

A kihűlt tésztára tesszük a krém 1/3-át, erre felezett epreket vágott felükkel lefelé, körbe-körbe, majd a többi krémet is rásimítjuk az eperre. Legvégül a morzsát a papírról csúsztassuk a sajtkrémre.

Milyen jó már ez a harapós kép nem?

 

Hűtőben 2-3 órát minimum pihentessük, mielőtt felvágjuk.

 

Egy éve: spárga polentával, és egy egézséges édesség.

 

3 komment

Címkék: gyümölcsös torták sajttorta édeseim

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr514506870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aklubisz 2012.05.14. 19:47:35

a kép nagyon cuki,

a történet bejövős, máskor is nyugodtan mesélj,

a torta meg maradhat hánié meg éváéké, túl édes, bizony :D

szőkeluca 2012.05.14. 21:30:52

a kép az Pacman, mondjuk fura, hogy egyáltalán megláttad benne. :)
ha a tortából még lenne, átszaladnék, de nyilván nincs, mert tutira legalább egy hete csináltad.
a sztorit meg megkönnyeztem. (mondjuk ad némi reményt a jövőre nézve. úgyhogy kösz.)

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2012.05.15. 00:04:54

@aklubisz: @szőkeluca: Számítottam rátok, hogy Éva és Lajos története megüti az ingerküszöböt, már ami titeket illet.
A torta másnap, azaz MA sokkal finomabb volt, mert összeért.
Így javasolnám hozzá az egy éjszakai hűtőben pihenést, a tökéletes eredmény érdekében. Ma már nem volt édes , összeérett.
süti beállítások módosítása