HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkini (9) cukkíni (3) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Almás kenyérpuding

2012.05.25. 07:00 :: sajtosbrokkoli

Hogy a száraz kenyér ne múljon el nyomtalan a konyhából, századokkal ezelőtt kitalálták a kenyérpudingot. Kis kenyérpuding történelem következik.


Volt az az idő, amikor az emberek nem engedhették meg maguknak a bárminemű élelmiszer kidobását, így a kenyér sem hulladékként végezte ha megszikkadt. Készült belőle morzsa, vagy használták sűrítő anyagként, esetleg tálaltak benne, például leveseket, és pörköltszerű ételeket. Bár már a Rómaiak használták a tojást, a pudingot csak a középkorban kezdték készíteni. Így valószínűsíthető, hogy a legelső kenyérpudingok csak tejjel, és zsírral készültek. Az édesítést is valószínűsítik, a pudingtörténészek. Még jó, hogy van aki ezt kutatja nem? Tehát a mai formában a középkortól kezdve készült, előtte csak egy egyszerűbb változata volt, de az volt a mai kenyérpudingok alapja. Szerencsére az is kiderült, hogy nem csak a Rómaiak, hanem más népek is készítettek hasonló ételt. Az Om Ali, egy egyiptomi desszert ami kenyérből, tej vagy tejszínből, mazsolából és mandulából készül, vagy az Eish es Serny, egy közel-keleti étel ami szárított kenyérből, cukorból, méz szirupból, rózsavízből készül karamellel, és a Shahi Tukra, ami egy indiai étel kenyér, ghí, sáfrány, cukor, rózsavíz és a mandula felhasználásával készül.

A kenyérpudingok a fejlett gazdaságokból kezdtek kikopni, de szerintem a tudatos fogyasztók újra divatba hozzák, mert a gazdaságosságán kívül nagyon élvezhető is. Érdekesség képen néhány ország, ahol a mai napig mindennapos étel a kenyérpuding: Az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államok déli részén, Mexikóban, Argentínában, Puerto Ricóban, Belgiumban és Franciaországban készül rendszeresen a maradék kenyerek, és kiflik újrahasznosítására.


 

Hozzávalók:

2 nagy kifli

2 savanyú alma

1 ek frissen facsart citromlé

1+2 ek cukor

30g vaj

2 tojás sárgája

200ml tej


 

Az almát pucoljuk meg, és vágjuk kockára (1,5x1,5cm) a citromlével és a cukorral pároljuk kb 3-4 percig. A tojássárgáját a cukorral és a vaníliával keverjük ki, és adjuk hozzá a tejet. A kiflit vágjuk karikára és aegy vajjal kikent tálba rétegezzük a kiflit, az almát, a kiflit az almát végül a kiflit. Én a kifli rétegekre kézzel kis darabokat csípek a vajból így mindenhova jut, de lehet olvasztva locsolni is a kiflikre. Öntsük le a tojásos tejjel, és 180C-on süssük pirosra.


 

Ha igazán őszinte akarok lenni, akkor bevallom, hogy maradt a héten kb 2 almányi vajon párolt alma, és én abból készítettem. Receptem nem volt hozzá, de itt csak a műfaj alapjait kell ismerni, miszerint kell a kenyérféle, a pudingféle, ami a tojás és a tej, némi édesítő, a többiben pedig érdemes kreatívnak lenni. Szerintem mondjuk nem érdemes nagyon elrugaszkodni ettől, legfeljebb (aszalt) gyümölcs, és talán karamell, vagy méz az ami szóba jöhet édesítőként. Ez így jó egyszerűen, és finoman. Csak az mennyiségeken kell változtatni. A tojásfehérjékből pedig készülhet macskanyelv, vagy macaroon.  

A borsóleves után következett ez a fogás, pazar este volt!

 

Egy éve: ricottás amerikai palacsinta 

 

Szólj hozzá!

Címkék: gyümölcsös édeseim

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr284544703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása