A sárgabaracknak két dolog áll nagyon jól. A fa, amelyiken terem, és a sütőm. Vannak gyümölcsök, amiknek a hőkezelés nagyon jót tesz, olyan ízeket csalogat ki belőle, amik akkor is ott vannak, amikor frissen beleharapunk, csak sokkal halványabbak, erőtlenebbek.
A sárgabarack pont ilyen. Szombaton vettem, és nem csak enni, de sütni is azonnal kedvem támadt . Sokkal hamarabb elkészült, mint amennyi idő alatt kitaláltam, hogy mi legyen belőle. Aztán kipattant a szikra, a lényeg, hogy hőt kapjon, mert attól kapja meg azt amitől én is elolvadok.
Az angol almatorta tésztáját, és arányait is nagyon szeretem. Tészta alig, alma bezzeg! Erre volt szükség most is, illetve annyi változtatást gondoltam csak, hogy kisebb átmérőben sütöm, hogy vastagabb legyen a tészta egy kicsivel, mert a sárgabaracknak több a leve, mint az almának. Jól számoltam. A cukrot nem vittem túlzásba, mert nem az édes íz, hanem a hőkezelés a lényeg.de ezt a receptben látni fogjátok.
Hozzávalók:
250g liszt
csipet só
150g vaj
40g cukor
2-3 ek jeges víz
700g sárgabarack
60g cukor
1 tk friss citromlé
1,5 ek keményítő
A lisztet a vajjal a cukorral és a sóval késes mixerben morzsásra kevertem, majd kiraktam egy tálba, és a vízzel néhány gyors mozdulattal összeforgattam, hogy összeálljon. Tilos a tésztát kézzel felmelegíteni, tilos túlgyúrni, és tömöríteni! Ha nincs késes mixer, akkor remek szolgálatot tesz a villa. 1 órára rakjuk hűtőbe betakarva egy fóliával.
A barackot vágjuk szeletekre, locsoljuk meg a citrommal, keverjük össze a cukorral, és végül a keményítővel.
Egy 20 cm átmérőjű formát kenjünk ki vajjal, és a tésztát harmadoljuk el. Az alját, az oldalát és a tetejét is egy egy harmadból nyújtsuk ki. Ha a formában van a az alja és az oldala, töltsük meg a barackkal, és tegyük rá a tetejét is. A közepén vágjunk egy „kéményt”, hogy a gőzök szabadon távozhassanak.
190C-on 45 percig süssük.
Hagyjuk kihűlni, és csak akkor szeleteljük, különben kifolyik a lé. Én nagyon kevés cukrot tettem bele mint ahogy ez látszik, aki szeretné tehet többet is a barackba, de szerintem így érezni legjobban a gyümölcsízt.
A végén is lehet cukrozni ha valaki édesebben szerti.
Egy éve: sárgabarackos mini torták, és egy igazi barackos kedvenc a dupla barackos jughurt, ennek a fotói is a kedvenceim közé tartoznak.
Utolsó kommentek