HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkíni (3) cukkini (9) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Piaci kritika, és meleg vargányás krumpli

2012.06.13. 07:00 :: sajtosbrokkoli

 

Mindig kisebbfajta csodaként élem meg, amikor két hozzávalóból, és fűszerekből képes összeállni egy ebéd, vagy vacsora. Lehet majd persze kötekedni, hogy a hagyma meg a fokhagymai is alapanyag, nem pedig fűszer, de szerintem ennél a vacsoránál a két fő alkotó a krumpli, és a vargánya volt.

vargányás saláta 002.jpg

Most érdemes ilyet készíteni, a vargánya nő ezerrel, a piac meg tele van parázskrumplival. Amúgy a piaci tapasztalataim megint nem voltak a legjobbak, és most arra biztatok mindenkit, hogy adjon hangot a véleményének, hogy akkor hogy is van ezzel a piaci dologgal.

Én azt tanultam, hogy a piacra azért jár az ember, mert ott ha akar, válogathat. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy a saját kezével túrja végig az epres ládát a legszebb darabokért, vagy hogy egyesével végig nyomkodja a barackokat, de mondjuk megkérheti az eladót, hogy:

-válogasson valamiból keményet, vagy éppen puhát,

-kicsiket, vagy nagyokat,

-esetleg melyik ládából szeretne az eladó háta mögül a szembe lévő polcról.

Ez a fajta vevőbarát hozzáállás a Fény utcában nem létezik. Gyűlölöm. Nem egyszer, nem kétszer, hanem rendszeresen előfordul, hogy a piaci zöldséges standokon, ha kérek valami ahhoz hasonló eretnekséget mint most, hogy a parázskrumpliból, amit csesznek szétválogatni maguk, mert nem tudják, hogy méret szerint illene árulniuk, ugyanis nem tudsz mit kezdeni a két centis, és a hat centis krumplik közötti differenciával, akkor nem egy sima nemmel, válaszolnak, hanem egy pofavágós, „mit képzel ez a hülye” arccal közlik, hogy ITT NEM LEHET VÁLOGATNI! Akkor mi a bánat a különbség a piac, meg a Tesco között? És hol ha nem a piacon?

Arra ki sem térek, hogy mennyire nem vevőbarát ez a fajta viselkedés, és hogy milyen tudatlanságot feltételez ez a fajta hozzáállás, amikor szerintük 6 centi alatt minden méret parázsburgonya.

A kis asztalokon áruló őstermelőknek hívott közeg némiképp jobb képet mutat, de ott meg nem volt ez a méret, hiába kerestem.

Azt gondolom mondanom sem kell, hogy ilyen válasz esetén azonnal hátat fordítok, és elsétálok, de mérhetetlenül dühös, és haragos vagyok, és szeretném ha valaki elmagyarázná nekik, hogy hogy kell kiszolgálni vevőt, hogy miért kér valaki egyforma méretű valamit, és hogy semmit sem érdemes szarul csinálni, mert soha nem lesz sikerélménye, ettől soha nem lesz jókedvű, és soha nem lesz boldog, elégedett ember, aki büszke magára, a munkájára, és a teljesítményére.

Szóval csak azt akartam kérdezni, hogy velem van a baj amikor ilyet kérek a piacon? Hiszem, hogy nem, de győzzetek meg az ellenkezőjéről ha nem így van.

Utálom, hogy az egy kiló sárgabarack csak 96 deka, mert még leng a mutató amikor máris leveszi, de én itthon megmérem digitális mérleggel, és látom mennyivel kevesebb, miközben egy kilót fizettem.

Egy hét telt el a piaci látogatás és az írás között, hogy csúnya szavakat mellőzve higgadtan el tudjam mondani, nem kedvelem különösebben a Fény utcai piacot.

 

Volt viszont friss szép vargánya, lett belőle saláta, meleg, fűszeres krumplival.

Hozzávalók:

300g vargánya

500g parázsburgonya

3 gerezd új fokhagyma

1 nagy salotta hagyma

2 ek petrezselyem

3 ek olívaolaj

citrom

vargányás saláta 003.jpg

A krumplit megmossuk, és megszárítjuk. A fokhagymákat megpucoljuk, és összevágjuk majd az olajjal együtt a rádörzsöljük a krumplira, sózzuk, forró sütőbe tesszük, és kb 25 perc alatt megsütjük. Közben a hagymát elfelezzük, és keresztben szeleteljük, hogy félköröket kapjunk. Kevés olajon karamellizáljuk, majd rakjuk félre. A vargányát mossuk, és szeleteljük nagyobb szeletekre. Ha letelt a 25 perc, vegyük ki a krumplit, és tegyük hozzá a vargányát. Óvatosan keverjük össze. Ennek 5 perc elég a forró sütőben együtt. Vegyük ki, és keverjük hozzá az édes fonnyadt, hagymaszeleteket, végül keverjük hozzá a petrezselymet is.

Én a végén reszeltem rá egy kevés citromhéjat, és egy pár csepp citromot is raktam rá.

Mesés.

Egy éve: Sárgadinnye granita, és konyhai kötény recept

3 komment

Címkék: zöldség köret sós sütök főzök

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr754584448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2012.06.13. 10:53:25

Gondolom a vargányát nem a viszonteladónál vetted ,azért lehettél viszonylag elégedett ! Ezt a viszonteladófajtát , aki a nagybani piacról szerzi az árúját ,minimálisra letörve a termelői árakat és a piacon multiként viselkedve -eszi ,nem eszi , nem kap mást-maximális profitra törekedve packázik a vevőkkel ,ezt valamilyen módon korlátozni kell! Érdekes módon azt senki se vizsgálja /piacfelügyelőség-vevők érdekképviselete / hogy minden viszonteladónál ugyanannyiba kerülnek a friss zöldségek és gyümölcsök ,gyakorlatilag árukartellt működtetnek ! Ezt a vadkapitalista magatartást , véleményem szerint csak piaci eszközökkel és kormányzati szerepvállalással lehet letörni ,nem érnek semmit az esetleges rendeletek,szabályozások,tiltások!Az egyéni kistermelőket előnyökhöz kell juttatni a viszont eladókkal szemben , a többi zöldség és gyümölcstermelőnek pedig lehetőséget kell biztosítani hogy ne csak a nagybani piacon tudja eladni portékáját! Állami szerepvállalással olyan termelői ,értékesítési szövetkezeteket kéne létrehozni amelyek minden piacon jelen lennének ,jó minőségű és mérsékelt áru áruválasztékkal,akik közhasznú társaságokként működnének ,nem teremtenének konkurenciát a magyar termelőnek úgy mint ahogy teszik egyesek a kínai fokhagymával ,stb.

lenti77 2012.06.22. 21:57:27

Hmmm, a fenti bonyolult és hosszadalmas folyamatot meghagyom a politikusoknak. Remélhetőleg érdekli is majd Őket végre-valahára a téma...
Addig viszont gyere a Garay piacra körbenézni. Kicsi, nem túl forgalmas-de a miénk :-)
Külön öröm, hogy értékelhető "sajtos-pékséges" van,aki minden sajthoz külön elemzést nyújt, zöldségesnél pedig keresd Andrást, a házi tehén- és kecsketejet is áruló tejpulttal szemben.
süti beállítások módosítása