Jó-jó, sok most a napsugárból egy kicsit, de ne erre gondoljatok, hanem inkább arra, hogy bárki életéből elűzhetitek a felhőket, egy harapás erejéig, ha a szájába adtok egy ilyen napocskát.
Előtte viszont egy csodás, igazi magyaros mentalitás történet következik. A fiúkkal ma a kék-sárga lakberendezési óriásban voltunk, hogy a vidéki rokonok rendelését leszállíthassuk. A nagy melegre való tekintettel az étteremben kezdtünk, de nem enni, hanem inni kértek a kisdedek. 4 óra lévén üres volt az étterem, és mivel a gyermekek igazán ünnepinek érezték az alkalmat (nem járunk ide sűrűn) egy bátortalan kísérlettel jelezték, hogy az ásványvíz helyett választanának a csapokból folyó nedvekből. Én is kellően ünnepinek éreztem a jelenlétünket az áruházban, így markoltunk két poharat, és a kasszához fáradtunk. A fiúk büszkén virították a poharakat, amikor befutott mögénk egy teli tálcás család, és miközben a pénztáros megkérdezte, hogy csak ennyi lesz e, a családfő diszkréten odasúgta, a pohár újratölthető, tehát elég lenne csak egy poharat fizetnem.
Azért én inkább kettőt fizettem.
Hozzávalók:
270g liszt
csipet só
45g cukor
225g vaj
3-4ek jeges víz
60g krémsajt
45g barna nádcukor
5 szál rebarbara
A rebarbarát 1-2 centis darabokra vágjuk, és pár kanál vízzel, és a cukorral odatesszük főni. Ha rostjaira esik, kész van, hagyjuk hűlni. A tésztához a lisztet a cukorral, sóval és a vajjal késes mixerben morzsásra keverjük, majd egy tálba öntve a morzsát a jéghideg vízzel tésztává gyúrjuk.
1 órára hűtőbe rakjuk pihenni egy fóliába tekerve. A kihűlt rebarbarát a krémsajthoz keverjük.
A tésztát 2mm vékonyra nyújtjuk, és 5-6cm-es kör alakú korongokat szaggatunk belőle. Az alsó korongra kb ½ teáskanálnyi sajtos rebarbarakrémet teszünk, majd letakarjuk egy másik koronggal,a széleket pedig villával összenyomkodjuk. Újabb ½ órára hűtőbe tesszük a kész napocskákat, majd gyorsan megkenjük felvert tojással, és opcionálisan megszórjuk cukorral.
190C-on kb 20 perc alatt megsül.
A tésztát akár 3 napig is tarthatjuk nyersen a hűtőben, ha nem akarjuk egyszerre kisütni. Szerintem eperrel, vagy málnával is működik, de akkor nem kell a gyümölcshöz víz.
Egy éve: spagetti cacio e pepe
Utolsó kommentek