HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkini (9) cukkíni (3) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Balzsamecetes sült paradicsom leves

2012.07.16. 07:00 :: sajtosbrokkoli

Másfél hét kellett a leves elkészítéséhez. Nem a bonyolultsága miatt. Meg kellett várni, míg annyira lehűl, hogy bekapcsoljam a sütőt.

sült paradicsomleves 005_1.jpg

Lucától kaptam egy nagy cserépnyi koktélparadicsomot, amit az ablakban ápolgattam, és bár nagyon finom volt az íze, a héja egyáltalán nem. Ezért arra jutottam, hogy készítek belőle valamit, amiből kihagyom a héjat csak a paradicsom belsejét használom. Hamar kitaláltam, hogy mi lesz belőle, csak az időjárás nem segített. A 24. órában jött a hidegfront, pénteken elkészült a leves.

A paradicsomról viszont eszembe jutott egy egy telefon, amit szintén pénteken kaptam. Gyakran élek azzal a javaslattal, illetve mondattal, különösen az egyszerű ételek esetében, hogy a jó minőségen múlik minden. Például az érett paradicsomon, vagy a jóféle olívaolajon. Olyan ez, mint egy tanulmányi verseny: ha egy osztály indul, ott pont elfér benne egy gyengébb képességű diák, attól még benne lehetnek az első tízben egy országos versenyen, mert a többi diák felhúzza az egy gyengébb teljesítményt. De ha egy vagy két diákot indítunk a töri versenyen, annak nagyon pengének kell lenni, mert ha egyből egy , vagy kettőből egy rossz képességű, tuti elbukjuk a lehetőségét egy jó szereplésnek. Tehát ha mozzarella-paradicsom tálat készítünk, érdemes édes, érett, finom paradicsomot használni, jóféle mozzarellával, mert ha nem, akkor úgy járunk mint a telefonos segítséget kérő Zsuzsa, aki ezt mondta: Te! Mit csináljak, ennek semmi íze sincsen?

Nagyon rosszul éreztem magam, mert ráadásul én javasoltam a paradicsom- mozzarella tálat, mint gyors, egyszerű vendégváró fogás, de azt nem tettem hozzá, hogy ne egy hyperben vegye meg a műanyagdobozos félkilós kiszerelésű paradicsomot. Bocs Zsuzsa, majd megpróbálom jóvátenni.

Szóval, ha elkészítitek ezt a levest, figyeljetek arra, hogy érett, piros, ízes paradicsomot használjatok, mert nagyon sok múlik rajta. Meg az olajon, meg a sajton.

Hozzávalók:

1 kg paradicsom

4-6 ek tejszín

3-4 ek balzsamecet (sűrű, édes, nem Tescos)

4-6 ek olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

só, olívaolaj

sultparadicsom leves 008.jpg

A paradicsomokat megspricceltem olívaolajjal és kicsit megsóztam, beraktam a sütőbe és addig sütöttem, amíg a héjak maguktól el nem kezdtek leválni, és a paradicsom teljesen átsült, levet eresztett, megpuhult. Ezt 220C.on követtem el. A héjakat lecsippentettem a paradicsomokról, és a tejszínnel, a olívaolajjal és a késsel összenyomott fokhagymagerezdekkel összeforraltam, majd kivettem a fokhagymákat, botmixerrel összeturmixoltam, és beletettem a balzsamecetet. A balzsamecet édesít rajta, a tejszíntől és az olívaolajtól krémes lesz. Ha nem elég sós lehet utánsózni, ha valaki édesíteni szeretne, arra jó a balzsamecet, vagy a balsamico, ami a balzsamecet redukciója, így édesebb és töményebb az ecetnél.

A kész levesre egy egy kanál olívaolajt és balzsamecetet tettem, nagyon-nagyon finom lett. Szerdáig hideg lesz, neki lehet állni bátran.

Egy éve: a legegyszerűbb, legkülönlegesebb, őszibarack desszert (kötelező!), és egy különleges epres kéksajtos saláta

2 komment

Címkék: leves zöldség főzök

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr804658316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZboroKrisz · http://artinterior.blog.hu/ 2012.07.16. 17:32:19

hú de jól passzolna mellé a kedvenc mártogatósom. jófajta olívaolajba reszelek parmezánt, összekeverem sűrű masszává, és abba nyomkodom a friss bagett szeleteket.
süti beállítások módosítása