HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkini (9) cukkíni (3) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Békebeli almás pite egy orosz nagyitól

2012.09.17. 07:00 :: sajtosbrokkoli

Hogy kinek az orosz nagyijától, azt pontosan nem tudom megmondani, a békebeli jelzőt pedig tőlem kapta, mert szerintem valóban az. Lédús alma, mazsola, sok vaj, és a porhanyós puha tészta a békebeliség kulcsa.

russian grandma's piecake 001.jpg

Szeretem az ehhez fogható egyszerű recepteket. Aki régóta látogatja a blogot, annak szerintem anélkül, hogy súgnék, bevillan egy másik almás süti, ami szintén orosz eredetű (talán) és nagyon hasonlatos mind az alapanyag használata, mind pedig az egyszerűsége. Igen, ez az almás sárlottka. Fogalmam sincs amúgy, hogy az orosz konyha miféle édességeket tekint a sajátjának, de ez alapján a két süti alapján simán rá merném mondani, hogy az alma nagy barátjuk. Nekem is nagy barátom, és szerencsére Lórinak is, akivel nem győzök elegendő préselt almalét inni mostanában, de ezt csak úgy mellesleg említettem.

A kedves mama volt olyan kedves elővenni egyet az antik, már rég eltett, nem használt. kézzel készült terítői közül, ami azonos rezgéssel bírt mint a régi recept, sőt még egy tányért is keresett, ami a keresztanyjáé volt valaha. Remélem minden részélet stimmel, a terítő, a tányér és a recept korával kapcsolatban, csak a pite volt friss, és porhanyós, édes és savanyás egyszerre.

A tésztáról viszont egy nagyszerű dolgot el kell mondanom, összegyúrva minimum 2 órán keresztül pihentetni kell a hűtőben sütés előtt, de ez az idő akár 2 napig is nyújtható. Magam is kipróbáltam, valóban így van. Ugyanis szombaton ebéd előtt összeállítottam a tésztát, beraktam a hűtőbe, majd gondoltunk egy merészet, és megleptük a mamát születésnapja alkalmából, amihez Debrecenig kellett cangáznunk. Hűtőtáskában utazott, ahonnan átkerült a hűtőbe, aztán eset 10-kor az almával a sütőbe. Hűtve semmi nem történt a tésztával.

russian grandma's piecake 007.jpg

Hozzávalók:

220g vaj

220g cukor

2 tojás

1 sütőpor

pici só

1 citrom leve

480g liszt (esetleg több)

10 nagy alma

1 citrom leve

1 marék mazsola

60g cukor, ½ tk fahéj (de ízlés szerint)

A vajat a cukorral 2 percig habosítjuk a kézi mixerrel, hozzáadjuk a tojásokat, és újabb 3 perc következik, aztán a só, a citromlé. Ekkor kicseréltem a habverőket dagasztó spirálra, és hozzáadtam a sütőporos lisztet, és alaposan összekevertem. Ha a tojások túl nagyok voltak, lehet, hogy szükséges lesz még egy kevés liszt, de 50-60g-nál nem több. Egy puha tésztát kell kapnunk. Frissentartó fóliába, vagy egy zacskóba téve menet a hűtőbe.

Az almát hámozzuk, a magházat eltávolítjuk, és nagyon vékonyan szeleteljük, esetleg gyaluljuk, kötelezően meglocsoljuk citromlével, a cukor és a fahéj majd a mazsola hozzáadása után pedig finoman forgassuk össze.

A tésztát felezzük, és egy kivajazott tepsi (egy arasz szor két arasz) aljába nyújtjuk az egyik felét, arra rárakjuk a mazsolás almát, majd a másik fél tésztát is kinyújtjuk, és rárakjuk az almára. Nem lehet elrontani akkori is jó, ha a tészta kicsit nagyobb, és felér a tepsi oldalára, akkor is jó ha nem, akkor is, ha nem egyenletes a tészta.

190C-ra előmelegített sütőben 65-70 percig süssük.

Egy éve: Csípős fetakrém , ajándék a kukából: narancshéj

13 komment

Címkék: édes gyümölcsös sütök édeseim

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr434781438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

no mail, no problem 2012.09.17. 10:21:30

akkor most nem kérdezem meg, hogy mekkora az tepsi :DDD

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2012.09.17. 10:23:46

@no mail, no problem: Látod, hogy minden kommentből tanulok? (csak lassan)
Kösz megnevettetél

no mail, no problem 2012.09.30. 01:04:32

a tojások legjobb esetben is közepesek voltak, a citrom az tényleg nagy volt és leves. úgy 20 deka lisztet kellett beletolni mire az lett belőle, amit szerintem "puha tészta". addig ugyanis nem vált el az edénytől, ragadt és majdnem folyós volt. és most, hogy 2+ órája a hűtőben van, még most is puha tésztának nevezem, addig lesz jó nyújtani, amíg nem enged fel benne nagyon a vaj.

na mindegy, még jó, h rengeteg almám van. legfeljebb olyan lesz, mint a papa féle emelet ráépítéses zserbó, majd mindenki nagyra tátja a száját, oszt jónapot.

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2012.09.30. 03:19:00

@no mail, no problem: Most aztán kész vagyok! Készülök lefeküdni, erre stresszelsz itt engem:). A puha, az tényleg nagyon puha, és igen, az is lehet, hogy belül még ragacsos, csak a külseje kap lisztet. Nem véletlenül kell neki a hűtés, és ráadásul nem is egy laza fél órás (amit az átlagos vajas tészták kérnek, hanem minimum 2 óra. Valóban csak akkor lehet nyújtani, ha hideg.
A hozzáadott liszt mennyiségétől függetlenül sikerülni fog neked is, szerintem, de ha többet raksz, messze nem ugyanaz lesz az erdmény. De ezt mindketten tudjuk.
Azért remélem nem jutok a a papával egy fiókba.
Kérlek számolj be a végső eredményről, abban meg már csak halkan renykedek, hogy az araszod akkora mint az enyém, mert ha az sem stimmel, sose jössz ide többet. :)

no mail, no problem 2012.09.30. 12:41:27

@sajtosbrokkoli:

végül kiszámoltam, hogy ez kb 110 deka nyers tészta, levettem a felesleget, és maradékot ment a tepsibe. (végül még lehúztam a tepsi oldaláról a felesleget, abból is összejött egy kisebb zsemlényi, ment a mélyhűtőbe.) abban is elég biztos voltam, hogy jó lett, csináltam már párszor édestésztát, tudtam milyennek kell lenni. és abban is is elég biztos voltam, hogy a liszt az oka, most vettem első alkalommal ezt a fajtát és nem magyar termék. most láttam a nyújtás közben, hogy magyar címkéje szerint 65-ös, persze hogy hígabb lesz belőle a tészta.

nyugi, a papán sokat mosolyogtam, helyes lehet. az araszunk meg kb egyforma, no problem.

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2012.09.30. 17:41:02

@no mail, no problem: Az jó, hogy no problem, de egy mail azért még jó lenne, arról, hogy szeretted e a végeredményt.Kösz, hogy felmentettél.

no mail, no problem 2012.10.01. 00:44:16

@sajtosbrokkoli: most, hogy kérdezed megyek is ellenőrizni belőle egy kockát. vállalható lett.

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2012.10.01. 08:36:09

@no mail, no problem: Én Bruce Willice-ről terjesztem, hogy vállalható. :D

no mail, no problem 2012.10.01. 22:09:34

@sajtosbrokkoli:

:DD ezzel sokan vannak így, ráadásul világszerte, szóval peched van, valszeg le fogsz maradni willisről, és ugye ott a háni is, mint esetleges erkölcsi akadály, de ehhez semmi közöm.

esetemben azt jelenti a vállalható, h szerintem érződőtt a tésztán a liszt túladagolás, talán egy kicsit kevés volt az alma, felülre került a vastagabb tészta amit alulra szándékoztam tenni, aztán részben leamortizáltam kinézetet mert türelmetlen voltam. a fogyasztók szerint akár ma reggel nekiállhattam volna a következő tepsinek, munka helyett. reggelre összesen két kocka maradt, az, amit eldugtam magamnak. (vö: papa és a zserbó.)

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2012.10.02. 21:59:58

@no mail, no problem:
Kérlek vigyázz a túladagolással, az soha semmiből nem jó. Kösz a beszámolót, és csak azért, mert ügyelsz az erölcseimre jelzem: a dugdosás sem túl tisztességes, vagy javaslom csináld úgy, hogy senki se lássa. Papa nem túl profi benne, van is belőle konfliktus. Gazdagon.

no mail, no problem 2012.10.04. 23:18:08

@sajtosbrokkoli:

három kisebb kockát ettem összesen a pitéből, meg egy fél arasznyi keskeny szélét, ezt is 36 óra alatt. voltunk rá elegen és mindenki falta. ennyit a mértéktelenségről :)
a dugdosás se egy komoly sztori. ahogy most is, többnyire én eszem a legkevesebbet abból amit sütöttem-főztem, és nincs ezzel semmi baj. ha valamiért szeretnék belőle enni másnap v. harmadnap, akkor szólok h van egy eldugott adag a másik szekrényben, a sütőben, vagy éppen a hűtő legfelső polcán kis dobozban, félretettem magamnak. vagy csak mondom, h az utolsó kockát nóplíz. vagy megmarad, vagy nem. ez utóbbi szerintem egy vállalható vélemény a főztőmről. :D

aklubisz 2012.10.06. 18:22:27

csak szolok, hogy most allok ennek neki :)

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2012.10.06. 21:45:48

@aklubisz: Remélem alaposan átrágtad magad no mail, no problem tapasztalatain, hogy valami jó wessex mill flourt használsz.
Tényleg milyen lisztet használsz?
süti beállítások módosítása