Óriási tévedésben van mindenki, aki azt hiszi, hogy csak boltban, vagy pékségben terem a kenyér. A kenyér bizony az otthoni sütőben is megterem, még akkor is, ha nincsen kenyérsütőgép, vagy ultratuti konyhai robotgép, ami annyira lukat dagaszt a tésztába, hogy sülés után nem is lesz más a héj alatt, mint levegő.
Kétség kívül más ez a kenyér mint a boltban kapható. Megbízható, friss, tudjuk mi van benne, időzíthető az elkészülte, rugalmas az elkészítési ide, akár 6 órán belül csúszhatunk is a sütéssel, merthogy ez megint egy lassú kenyér, amit nem kell dagasztani, elég csak hanyagul összekeverni, a többit pedig a kenyérre magára kell bízni.
Rendben is van ez így , a kenyér tudja a dolgát, az élesztő lassan dolgozik benne, mi meg addig alhatunk, dolgozhatunk, vagy bárakármit is csinálhatunk, mert ez a kelési idő 12-18 óra között változhat. A 12 a minimum, a 18 a maximum. Hozzáadott cukrot a kenyér nem tartalmaz, az áfonyában lévőről meg nem tudok semmit, így amit én nem tudok. az ne fájjon senkinek.
Hozzávalók:
465g liszt
12g só (1 és ¾ teáskanál)
1/2tk por élesztő (ezt nem mérte a mérlegem)
320-360ml víz
100g vörös áfonya
50g hámozott szeletelt mandula
Bármilyen meglepő, mindezen hozzávalót össze kell keverni,a mandulán és az áfonyán kívül, nem kell kidolgozni, egy sűrű nokedlitésztát kell kapni. Ekkor jöhet a mandula és az áfonya, aztán fóliával letakarva magára maradhat egy éjszakára.
Én a kerámiabevonatos öntöttvas edényemet kupakostul beraktam a sütőbe 230C-ra melegedni egy fél órára, addig a tésztát egy lisztezett felületen átnyúrtam, cipóvá formáltam, és letakarva hagytam, majd kivettem az edényt, és beleraktam a tésztát. Kupakkal lefedve visszaraktam a sütőbe 30 percre, akkor levettem a fedőt, és még 15 perecet adtam neki az egészséges szín megszerzésére.
Az edényből 10 perc elteltével vettem ki, majd fényképezés után egy pamutruhába tettem, és hagytam kihűlni.
Nagyon rendben találtam a kenyeret, frissen a legfinomabb, másnap pedig pirítva vajjal ajánlatos. Ha péntek este összekeveritek, szombat reggel lehet friss kenyeret enni! Na, hogy hangzik?
Egy éve: Angol CBA-k és társai (sok helyesírási hibával, és elütéssel)
Kenyerek: zöldhagymás lapos, Rozmaringos lilahagymás bacon-nel- egy igazi kedvenc, és egy folyékony.
De itt minden kenyeret megtaláltok, van még.
Utolsó kommentek