Újabb almatorta, amiben annyi az alma, mint égen a csillag, különösen a tésztához képest, tejfölös krémmel nyakon öntve, és barna cukros morzsával meghintve pedig semmilyen más almás élményhez nem hasonlítható.
Papa névnapjára szeretettel készült, pláne, hogy emergency jelleggel visszajuttatta a gyermekeinket a feladókhoz, azaz hozzánk, így egy bűnözőket megszégyenítő, pályaudvari parkolóban történő elegáns, diszkrét cserével megszabadult a gyermekeinktől, egy doboz almás sütiért cserébe, mi pedig visszakaptuk a gyermekarcú áldásokat egy órányi munkáért cserébe (ennyi idő kellett a sütihez). Minden fél elégedettnek látszott.
Hozzávalók:
230gliszt
110g vaj
¼ tk só
15g cukor
4 ek jeges víz.
Töltelék:
4 nagy savanyú alma
1/2citrom leve
225 g tejföl
3 tojássárgája
80g cukor
20g keményítő
1 tk vaníliaeszencia,
1 tk fahéj
Morzsa:
55g vaj
80g liszt
50g barna nádcukor
A tésztához a lisztet, a vajat, a sót, a cukrot késes mixerben összekeverjük, ha már olyan mint a nedves homok, akkor pont jó lesz. Borítsuk ki egy tálba, és adjuk hozzá a jeges vizet, gyúrjuk össze, de gyorsan, és hideg kézzel, majd rakjuk a hűtőbe egy zacskóban egy órára.
Ezalatt az almát pucoljuk meg, szeleteljük, kb 3-5 mm vastag szeletekre, és locsoljuk meg citrommal, hogy ne barnuljon meg. A tejfölt a cukorral, a tojások sárgájával, a fűszerekkel és a keményítővel keverjük csomómentesre.
A tésztát egy piteformába nyújtsuk ki, és az almaszeleteket szépen körbe-körbe rakjuk a tésztára, majd öntsük rá a tejfölös keveréket.200C-ra előmelegített sütőbe tegyük be a tortát. Közben a morzsához szükséges anyagokat a kezünkkel morzsáljuk össze. 30 perc sülés után vegyük ki a tortát, és a morzsával szórjuk meg. (én egy keveset kihagytam, mert szerintem az is elég volt) Tegyük vissza további 15 percre sülni.
Egy éve: fehérboros fűszeres körteleves
Utolsó kommentek