HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkíni (3) cukkini (9) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Speculoos - értelmezőszótár

2012.11.28. 07:00 :: sajtosbrokkoli

Senki nem tudja, mit jelent, senki nem tudja, hogy kell kimondani vagy sütni, így hálásak lehetnénk a Tchibo-nak hogy végre megmondja, csak az a baj, hogy baj van, mert olyan furcsán mondja.

tchibo keksz 002.jpg

Remek szilikon formák voltak a múlt hét elő karácsonyi sztárjai a web, és normál shopokban. Mivel állandó kísérletező vagyok, vettem is egy szettet, amiben volt két forma, amivel egyenként 6 keksz süthető. Volt hozzá használat utasítás, és recept is.

tchibo keksz 003.jpg

A magyar használati utasításban a következő fordítással sikerült remekelni: Spekulácius sütőformák, illetve a recept: Mandulás spekulácius. Igen, a spekuláciussal van a baj. Jöjjön egy kis eredet vizsgálat.

Egy fűszeres omlós kekszről van szó, amit minden esetben vékonyra sütnek, ami egy képet, jelenetet, vagy személyt ábrázol, és ami hagyományosan Szent Miklós napjához kötődik, december 5-én Hollandiában, december 6-án Belgiumban, Franciaországban és Németországban pedig a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódik.. Fűszerei általában a fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, gyömbér, kardamom és fehér bors, illetve vannak fűszermentes változatok is, ezek leginkább a belga változatok.

tchibo keksz 001.jpg

Nézzük a neveket: Speculaas (holland), Speculoos (flamand dutch, francia), Spekulatius (német) és a Tchibo javaslata a német magyarított változata: Skekulácius. Ebben az esetben Mandulás spekilácius. Hát kösz.

A tészta egyszerű, vajból cukorból lisztből áll, a fűszerek és a térfogatnövelők illetve a cukor milyensége nád, vagy répa, lokalizáció kérdése. Az mindenesetre biztos, hogy a fűszeres változatoknak egy napig állniuk kell, hogy a fűszerek alaposan átjárják a tésztát sütés előtt. A név eredetére több verzió is létezik. Az egyik változat szerint a latin speculum szóból származik, amely jelentése: tükör. Mivel egy fából faragott sablonra nyomták a tésztákat, az sütés után annak a tükörképét mutatta. Egy másik magyarázat szerint a szintén latin speculator, azaz spekuláns nevéből származik, ami ténylegesen, és átvitten is utal a püspökökre, illetve Szent Miklósra akik mindent látnak, és akik a mintákban gyakran feltűnnek. Végül pedig a hollandok szeretett verziója szerint a spacerij holland szóból származik, amely jelentése fűszer.

Nos ennek tudatában nem értem, hogy miért nem hagyták meg az eredeti verziót vagy vették át a dobozon szereplő angol átirat magyar változatát: Hagyományos karácsonyi keksz sütőforma (Baking Moduls for Traditional Christmas Biscuits)

A szilikonforma remek, nagyszerűen kijönnek a kekszek, és pontosan úgy működik, ahogy annak kell. Az egyetlen észrevételem, a mikulásnál volt, szerintem az kicsit bonyolultra, és sűrűre sikerült, de azzal sincs nagy baj. ( Egyébiránt az augusztusi Mesterségek Ünnepén a Várban gyönyörű formákat lehetett kapni, nem éppen történetekkel, de míves karácsonyi szimbólumokkal. )

tchibo keksz 005.jpg

A mellékelt recept a következő:

90 g puha vaj, 100g cukor, 1 cs vaníliás cukor, 1 tojás, ¾ cs mézeskalács fűszerkeverék !!!!!!!1 csipet só, néhány csepp keserű mandulaolaj, ½ kezeletlen citrom, 1 tk rum, 225g liszt, 25g keményítő, 50g mandulaszirom, liszt a tészta szórásához.

Nos, mielőtt bárki nekilátna: nem javaslom a ¾ csomag mézeskalács fűszert ténylegesen belerakni, szerintem az nagyon sok. Az átlagos kapható mandulaolajak fogyaszthatatlanok, nem érdemes elrontani vele a kekszet.

Én módosítottam rajta, annak alapján készült a tegnapi bagoly keksz, receptért kattintsatok, elkészítése azonos. Egy formába 22g tészta fér bele kényelmesen.

Egy éve: mákos kréker recept, ünnepi Vörösmarty tér

4 komment

Címkék: édes karácsony más sütök ünnepelek édeseim

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr984930832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aklubisz 2012.11.28. 19:23:30

szuper az ismeretterjesztes az elejen,
:)

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2012.11.28. 23:46:59

@aklubisz: Az elejéééén? Azt hittem a harmadik képig tudok újat mondani.:D

Wmute76 2012.11.29. 08:34:29

:) megneztem megint, helyesbites, szuper az ismeretterjesztes a vege elottig -akl

croce 2014.01.10. 08:33:15

Szia

A szilikon forma szuper de én azt hiszem a receptet fogom felhasználni a kvircedli mintázomhoz
:)
Köszönöm
süti beállítások módosítása