HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkíni (3) cukkini (9) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Buborék karácsonyfa

2012.11.30. 06:45 :: sajtosbrokkoli

Ezt a karácsonyfa formát simán be lehet vetni egy adventi hétvége ráérős reggelén, a rákészülés jegyében. Nagyon ütős reggeli látványra és ízre is, de uzsonnára sem vetném meg valószínűleg.

karácsonyfa buborék 016.jpg

Variációk egy témára. Karácsonyfa kelt tésztából, végtére is ez egy gasztroblog, és textilből, elvégre is karácsony van. Mindkettőnél megalkuvásra kényszerültem, ami negatívan hatott a végeredményre, de ki tud nemet mondani a gyerekeinek?

karácsonyfa buborék 001.jpg

Lóránt a lekvár mellett kardoskodott, pedig mondtam, hogy az nem lesz jó, mert kifolyik, de nem hagyta magát, és be kell vallanom, már így is eljutottunk odáig, hogy megkérdezik ehetnek-e bármiből, le van e fotózva. Nekem pedig (kisebbfajta)bűntudatom van emiatt, így igazságtalan lett volna egy szatmári szilvalekváros változat, ami szép ugyan, de Lóránt nem eszi mert., nem szereti. Vince pedig a szimmetria nagymestere, így a textilbuborékokat ő állította össze sorrendileg a meglévő buborékokból, és még így is kaptam, hogy nem tud tökéletes szimmetriát alkotni, ami szerinte nagyfokú figyelmetlenség eredménye a részemről. Hát így.

Kivételesen a textil készült előbb, és arról jutott eszembe a tészta, ami olívaolajos, édes, és finom, Lóránt már másnap újabb sütést javasolt. Hiába.

karácsonyfa buborék 017.jpg

Hozzávalók:

380g liszt (kenyér)

5 g porélesztő

1 tk só

60g cukor

150ml tej

2 tojás

270g olívaolaj

Először is a tésztához csak másfél tojás fog kelleni, így az egyik tojást kissé verjük fel, és a felét tegyük félre a kenéshez.

Én kenyérsütőben dagasztom, először a folyadékokat, majd a szárazanyagokat rakom az üstbe, és szépen figyelem egy kávé mellett, ahogy dagaszt a gép. Kevéssé szerencsések az élesztőt futtassák fel a langyos tejben egy kiskanál cukorral, majd a liszthez adják hozzá a cukrot és a sót, és a liszt közepében egy lyukba tegyék bele a tojást, az olajat, és az élesztős tejet. Alaposan dolgozzuk ki a tésztát, majd pihenhet letakarva meleg helyen, amíg a kétszeresére kel. Ez 40-50perc.

A megkelt tésztát egy lisztezett deszkán kinyújtjuk, és egyenlő négyzetekre vágjuk, a közepükbe egy teáskanál kemény lekvárt teszünk, ellenkező esetben kibuggyan a lekvár sülés közben, amiről azért meg kell jegyeznek, én imádom ezeket a kibuggyant részeket is. Kicsit megkaramellizálódik a lekvár amitől nagyon finom lesz.

Tehát a megtöltött gombóccá formált tésztabuborékokat egymás mellé tesszük, hogy fa legyen belőle, végül törzset is készítünk, én ezt nem töltötte,m meg, már csak azért is, mert kíváncsi voltam a natúr tésztára is. A buborékokat megkenjük a tojással, amihez egy kanál vizet adtunk előzőleg.

180C-ra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt készre sütjük.

Egy éve: Mákos körtés minikenyér fűszeres narancs sziruppal

karácsonyfa buborék 010.jpg

Ha véletlenül valakit érdekel a textil változat mikéntje jelezzen, de nem akarok vele senkit untatni.

1 komment

Címkék: karácsony élesztős ünnepelek édeseim zongorázok

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr814938576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

velvetfun 2012.11.30. 12:35:42

Szia!
Szakmai körökben gyűjtünk bloggereket, akiknek a karácsony érkeztével kis aprósággal készülünk.
Szeretnénk neked is kedveskedni, illetve egy tesztelésre felkérni.
Amennyiben módodban áll ezen részt venni, kérlek juttasd el elérhetőségedet az info@reinas.hu email címre.
Erről a címről bővebb információval is szolgálunk majd!
Üdvözlettel,
Reinas csapat
süti beállítások módosítása