Ezt a karácsonyfa formát simán be lehet vetni egy adventi hétvége ráérős reggelén, a rákészülés jegyében. Nagyon ütős reggeli látványra és ízre is, de uzsonnára sem vetném meg valószínűleg.
Variációk egy témára. Karácsonyfa kelt tésztából, végtére is ez egy gasztroblog, és textilből, elvégre is karácsony van. Mindkettőnél megalkuvásra kényszerültem, ami negatívan hatott a végeredményre, de ki tud nemet mondani a gyerekeinek?
Lóránt a lekvár mellett kardoskodott, pedig mondtam, hogy az nem lesz jó, mert kifolyik, de nem hagyta magát, és be kell vallanom, már így is eljutottunk odáig, hogy megkérdezik ehetnek-e bármiből, le van e fotózva. Nekem pedig (kisebbfajta)bűntudatom van emiatt, így igazságtalan lett volna egy szatmári szilvalekváros változat, ami szép ugyan, de Lóránt nem eszi mert., nem szereti. Vince pedig a szimmetria nagymestere, így a textilbuborékokat ő állította össze sorrendileg a meglévő buborékokból, és még így is kaptam, hogy nem tud tökéletes szimmetriát alkotni, ami szerinte nagyfokú figyelmetlenség eredménye a részemről. Hát így.
Kivételesen a textil készült előbb, és arról jutott eszembe a tészta, ami olívaolajos, édes, és finom, Lóránt már másnap újabb sütést javasolt. Hiába.
Hozzávalók:
380g liszt (kenyér)
5 g porélesztő
1 tk só
60g cukor
150ml tej
2 tojás
270g olívaolaj
Először is a tésztához csak másfél tojás fog kelleni, így az egyik tojást kissé verjük fel, és a felét tegyük félre a kenéshez.
Én kenyérsütőben dagasztom, először a folyadékokat, majd a szárazanyagokat rakom az üstbe, és szépen figyelem egy kávé mellett, ahogy dagaszt a gép. Kevéssé szerencsések az élesztőt futtassák fel a langyos tejben egy kiskanál cukorral, majd a liszthez adják hozzá a cukrot és a sót, és a liszt közepében egy lyukba tegyék bele a tojást, az olajat, és az élesztős tejet. Alaposan dolgozzuk ki a tésztát, majd pihenhet letakarva meleg helyen, amíg a kétszeresére kel. Ez 40-50perc.
A megkelt tésztát egy lisztezett deszkán kinyújtjuk, és egyenlő négyzetekre vágjuk, a közepükbe egy teáskanál kemény lekvárt teszünk, ellenkező esetben kibuggyan a lekvár sülés közben, amiről azért meg kell jegyeznek, én imádom ezeket a kibuggyant részeket is. Kicsit megkaramellizálódik a lekvár amitől nagyon finom lesz.
Tehát a megtöltött gombóccá formált tésztabuborékokat egymás mellé tesszük, hogy fa legyen belőle, végül törzset is készítünk, én ezt nem töltötte,m meg, már csak azért is, mert kíváncsi voltam a natúr tésztára is. A buborékokat megkenjük a tojással, amihez egy kanál vizet adtunk előzőleg.
180C-ra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt készre sütjük.
Egy éve: Mákos körtés minikenyér fűszeres narancs sziruppal
Ha véletlenül valakit érdekel a textil változat mikéntje jelezzen, de nem akarok vele senkit untatni.
Utolsó kommentek