HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Hanna Kozári: Az az igazság, hogy ez a macskanyelv jobban hasonlít a "magyar" vagy inkább svájci macskanyelvre, ... (2015.09.10. 18:46) Macskanyelv
  • bhedi: Nagyon finomságos a süti - mindenki, akit kínáltam vele , áradozott, hogy milyen csodás Receptet i... (2015.05.05. 06:05) Méternyi cupcake
  • maya51: Nagyon jó recept, de nekem sok a lé rajta (2014.12.05. 16:05) Vajon párolt alma köret

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkini (9) cukkíni (3) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Borbély Karolina: Évek óta próbálok olyan finom és gazdag (nem száraz) gyümölcskenyeret készíteni amilyet anyósom sz... (2015.12.20. 19:10) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Hanna Kozári: Az az igazság, hogy ez a macskanyelv jobban hasonlít a "magyar" vagy inkább svájci macskanyelvre, ... (2015.09.10. 18:46) Macskanyelv
  • bhedi: Nagyon finomságos a süti - mindenki, akit kínáltam vele , áradozott, hogy milyen csodás Receptet i... (2015.05.05. 06:05) Méternyi cupcake
  • Utolsó 20

Ischler

2012.12.12. 07:00 :: sajtosbrokkoli

Az ischlertől csak addig hiszi az ember, hogy cukrászdai süti, amíg egyszer maga neki nem áll, mert akkor azonnal kiderül, hogy nem kell hozzá diploma, sem igazi, sem vásárolt. Az ischler örök, (mostantól pedig minden jelző elé tegyétek be, hogy az ischler) sose megy ki a divatból, igazi kedvenc, nélkülözhetetlen az ünnepeken, szép, finom.

ischler 014.jpg

Remélem ennyi elég ahhoz, hogy aki eddig nem próbálta otthon, az most ezen sürgősen változtasson. Én amióta csak az eszemet tudom, bomlok a ezért a sütiért. Olyan mint Háni minden porcikáját szeretem, és az sem baj, ha érik egy kicsit mellettem, sőt ettől csak még jobban szeretem. Az ischler (is) tökéletes, szép a formája, persze ha nem jók az arányok, odalesz az egész, aztán izgalmas a benne rejtőzködő lekvártól, amiből én nem szeretem ha túl sok van benne, sőt azt szeretem, ha nem is látszik, éppen csak ízt, és kevés nedvességet ad a korongoknak, és szeretem a csokit, ami rejti, óvja az alatta lakó tökéletességet. Ezt sem szeretem, ha túl vastag, mert elnyomja a többi ízt.

ischler 008.jpg

Azért álltam neki a minap, mert Vince a Szamosban kért egy ischlert, amit hazahoztunk, aztán kidobtunk. Finoman szólva sem volt nagy sikere, és ha eddig figyeltetek, érteni fogjátok miért. Mielőtt bárki azt hinné, fikázni fogok, téved. Bizonyára sokan vannak, akik így szeretik, de az előzőek tükrében hamar kiderül, hogy nem az én, mi ízlésünk szerint készült. A csoki szupervastag volt rajta, a lekvár kibuggyant amikor a csokiréteg feltört, és a tészta, nos az egy kicsit vastag volt, nem a lekvárhoz, vagy a csokihoz képest, hanem a nekem jóleső harapáshoz képest. Hát így bukott el az ischler, és így maradt Vince vágya kielégítetlen. Mi mást tehettem volna, minthogy nekiálltam gyorsan.

Viszont! A Szamosnak van saját csokilikőrje. Jó. (nekem lehetne keserűbb,de finom, aki nem készít bátran vegyen) és a habkarikáik csodásak életemben először venni fogok a fára is.

Hozzávalók:

50g porcukor

100g vaj

140g liszt

50g dió

icipici só és fahéj

málna dzsem

étcsoki

ischler 002.jpgCsúnyán büntet: egyszer szabad csak hozzáérni, pont mielőtt bekapjuk, de no problem, ezzel is ez történt, ellenbe amatőr detektíveknek (de szép szó) ujjlenyomatminta megszerzésére tökéletes, sőt nélkülözhetetlen.

 

A diót én késes darálóval szoktam összevágni durvára, aztán vagy mozsárban, vagy egy deszkán sodrófával összenyomom, mert akkor a töréstől kiszabadulnak a dióban lévő illóanyagok, és az olaj. Nem elég késsel, vagy képpel összevágni, és nem jó ledarálni sem.

Mivel ezt a tésztát sem szabad túlgyúrni, a hozzávalókat a dión és a dzsemen kívül késes mixerbe teszem, és amikor egynemű a tészta, kiborítom egy tálra, hozzáadom a diót, és összegyúrom tár mozdulattal. Akinek nincs ilyen eszköze, az kénytelen lesz gyúrni. A tésztát tegyük fóliába, és min, fél órát pihentessük a hűtőben, vagy a teraszon.

Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát, kb 4 mm vastagra, szúrjuk ki a számunkra kívánatos méretű kiszúróval, vagy pohárral, és tegyük papírral bélelt tepsibe, majd 200C-ra előmelegített sütőben süssük készre. A vastagságtól függően x perc alatt, nekem kb 7-8 perc volt, de nem hagyjátok egyedül a sütőben, figyeljétek.

Amikor megsült, hagyjuk kihűlni, majd kenjük meg lekvárral a korongok felét, és tapasszunk össze egy lekváros, meg egy sima korongot. Vízgőz fölött olvasztott étcsokival vonjuk be az ischlerek oldalát, és tetejét. Hagyjuk megdermedni, és hűvös helyen tartsuk. Egy napig csak nézzük, ne együk. Rutinosak este sütik, így reggel már lehet próbálkozni, de 24 óra után kezd igazán jó lenni.

Nem írtam sem dzsem, sem csoki mennyiséget, egyrészt mert mindenki másképp szereti, másrészt mert a csoki minőségétől is függ, hogy mennyire terül, milyen vastag lesz.

Egy másik, ehhez hasonló ischli fánk névre keresztelt süti, ha ez ne lenne elég izgalmas. 

2 komment

Címkék: csokis aprósütemény aprók

A bejegyzés trackback címe:

http://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr464960815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Ungvári Judit 2012.12.12. 10:28:16

Kedves Melinda! Őrült jó a blogod és ez az ischler recept a korona, meg is csinálom karácsonyra! Hány korong lesz ebből a mennyiségből és hány tábla csoki kellett a bevonáshoz? Ha a csokit temperálod tuti nem lesz ujjlenyomatos, bár annak meg a detektívek nem örülnek :)
Ölelés, Jucus

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2012.12.12. 15:31:54

Kedves Jucus, köszönöm a visszajelzést, és az ölelést is, mindkettő melegséget hozott ebben a rettenetes hidegben.
Tehát kb 10-12 iscler lett belőle, és a csokit pedig pasztillában adagolon, úgy másfél marék volt, szerintem 80g körül lehetett, de én nem raktam vastagon, inkább csak megkentem vele, nem hagytam hogy vastagon álljon rajta.
A pasztillát pedig a Culinárisban veszem, belga ét, és a 1000g-os kiszerelés háromezer párszáz pénz, évek óta csak ilyet használok, szeretem, ajánlom figyelmedbe, meg másokéba is.