Inkább citromos mint édes, inkább keserű mint savanyú, és inkább száraz mint nedves, igazi hardcore darab. A citromos és a a száraz jelző a tortára magára, a keserű meg a tetején lévő citromra vonatkozik, és első hallásra egyik sem túl ideális, mégis nagyon jó. Főleg másnap.
Annyira szép, hogy ha nem ízlene, akkor is megbocsátanék neki, de szerencsére erről nincs szó. De jobb tudni mi is az igazság pontosan. A torta a citromlétől nyersen kimondottan savanyú, de ez a sülés közben szelídül kissé, és édes is lesz mire megsül. A kukoricadarabok finoman ropognak első nap, de másnapra felpuhulnak. Én imádom, amikor ropog a fogam alatt a dara, de tudom, hogy csak kevesen vannak ezzel így, ám itt még nem kell feladni, most jön a java. A citromkarikák a hosszú főzési időtől a rajtuk lévő héj miatt kissé megkeserednek, de a cukortól meg karamellizálódnak is, ami nagyon jó párosítás. (engem határozottan a grapefruitra emlékeztetett) És morzsás meg száraz ls ez a tészta, ami már megint valami olyan, amit csak kevesen szeretnek, de én igen, mert egy üres teához nincs jobb egy száraz morzsás sütinél. Na ennyi, ha valaki nem rettent el ennyi negatívum után, akár meg is sütheti, mert egyszerű lesz ígérem.
Hozzávalók:
150g liszt
35g kukoricadara
1/4tk sütőpor
1/4tk só
1 nagy tojás
120g cukor
60ml olívaolaj
30ml citromlé (friss)
1 ek citrom héj
¼ rúd vanília belseje
kandírozáshoz:
citromkarikák (6 szelet)
50g cukor
120ml víz
A citromkarikákat a vízzel, és a cukorral odatesszük lassan főni, kb 20 perc kell hozzá, hogy kész legyen. A tortához a lisztet, a darát, a sót és a sütőport összekeverjük, és félrerakjuk. Az egész tojást a cukorral kézi mixerrel alaposan kikeverjük, ez kb 3 perc, majd hozzáadjuk az olajat a citromlét, a héjat és a vaníliát, elkeverjük, végül a lisztes keveréket is belerakjuk, elkeverjük.
Egy kivajazott mini tortaformába ( ha normál méretben gondolkoztok, dupla mennyiséget vegyetek)
öntjük a tésztát, és előmelegített sütőben170 °C-on aranyszínűre sütjük.
A kész citromszeleteket szilikonos sütőpapírra kivesszük, és egymás mellé rakjuk, hagyjuk kihűlni. A karamelles lábost pedig tilos a mosogatóba tenni, mert remek ital nyerhető belőle, de ezt majd megint holnap. A kész tortát megszórjuk porcukorral, és a citromkarikákat a tetejére rakjuk.
Egy éve: az imádott Alma sárlottka
Utolsó kommentek