HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkíni (3) cukkini (9) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Kandírozott citromos torta

2013.01.24. 07:00 :: sajtosbrokkoli

Inkább citromos mint édes, inkább keserű mint savanyú, és inkább száraz mint nedves, igazi hardcore darab. A citromos és a a száraz jelző a tortára magára, a keserű meg a tetején lévő citromra vonatkozik, és első hallásra egyik sem túl ideális, mégis nagyon jó. Főleg másnap.

kandírozott polentasüti 007.jpg

Annyira szép, hogy ha nem ízlene, akkor is megbocsátanék neki, de szerencsére erről nincs szó. De jobb tudni mi is az igazság pontosan. A torta a citromlétől nyersen kimondottan savanyú, de ez a sülés közben szelídül kissé, és édes is lesz mire megsül. A kukoricadarabok finoman ropognak első nap, de másnapra felpuhulnak. Én imádom, amikor ropog a fogam alatt a dara, de tudom, hogy csak kevesen vannak ezzel így, ám itt még nem kell feladni, most jön a java. A citromkarikák a hosszú főzési időtől a rajtuk lévő héj miatt kissé megkeserednek, de a cukortól meg karamellizálódnak is, ami nagyon jó párosítás. (engem határozottan a grapefruitra emlékeztetett) És morzsás meg száraz ls ez a tészta, ami már megint valami olyan, amit csak kevesen szeretnek, de én igen, mert egy üres teához nincs jobb egy száraz morzsás sütinél. Na ennyi, ha valaki nem rettent el ennyi negatívum után, akár meg is sütheti, mert egyszerű lesz ígérem.

kandírozott polentasüti 004.jpg

Hozzávalók:

150g liszt

35g kukoricadara

1/4tk sütőpor

1/4tk só

1 nagy tojás

120g cukor

60ml olívaolaj

30ml citromlé (friss)

1 ek citrom héj

¼ rúd vanília belseje

kandírozáshoz:

citromkarikák (6 szelet)

50g cukor

120ml víz

kandírozott polentasüti 012.jpg

A citromkarikákat a vízzel, és a cukorral odatesszük lassan főni, kb 20 perc kell hozzá, hogy kész legyen. A tortához a lisztet, a darát, a sót és a sütőport összekeverjük, és félrerakjuk. Az egész tojást a cukorral kézi mixerrel alaposan kikeverjük, ez kb 3 perc, majd hozzáadjuk az olajat a citromlét, a héjat és a vaníliát, elkeverjük, végül a lisztes keveréket is belerakjuk, elkeverjük.

Egy kivajazott mini tortaformába ( ha normál méretben gondolkoztok, dupla mennyiséget vegyetek)

öntjük a tésztát, és előmelegített sütőben170 °C-on aranyszínűre sütjük.

A kész citromszeleteket szilikonos sütőpapírra kivesszük, és egymás mellé rakjuk, hagyjuk kihűlni. A karamelles lábost pedig tilos a mosogatóba tenni, mert remek ital nyerhető belőle, de ezt majd megint holnap. A kész tortát megszórjuk porcukorral, és a citromkarikákat a tetejére rakjuk.

Egy éve: az imádott Alma sárlottka

1 komment

Címkék: citrom torták édeseim

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr965040042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scala 2013.02.10. 09:40:29

Szerintem teához ezek a sütemények jók, a MOM Parkban angol piskótának hívják, a hátsó pékségben lehet kapni (persze ez a recept jobb, azon nincs gyümölcs!).
A lényeg, hogy a krémes tortaszelet nem passzol a teához. A vajkrémtől amúgy is a hideg ráz.

Ha egyszer lesz kedvem sütni, kipróbálom, minden ami citromos jöhet. A házi citromfagyi is isteni, pláne ha lenne gépem...
süti beállítások módosítása