HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Hanna Kozári: Az az igazság, hogy ez a macskanyelv jobban hasonlít a "magyar" vagy inkább svájci macskanyelvre, ... (2015.09.10. 18:46) Macskanyelv
  • bhedi: Nagyon finomságos a süti - mindenki, akit kínáltam vele , áradozott, hogy milyen csodás Receptet i... (2015.05.05. 06:05) Méternyi cupcake
  • maya51: Nagyon jó recept, de nekem sok a lé rajta (2014.12.05. 16:05) Vajon párolt alma köret
  • rezsöatya: Kicsi a vilag! :DDD Vettem egy darabka taleggio sajtot es elso utam a blogodhoz vezetett (ez alap... (2014.09.14. 04:32) Sült-paprika krémleves Taleggio sajtos pirítóssal

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkíni (3) cukkini (9) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Borbély Karolina: Évek óta próbálok olyan finom és gazdag (nem száraz) gyümölcskenyeret készíteni amilyet anyósom sz... (2015.12.20. 19:10) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Hanna Kozári: Az az igazság, hogy ez a macskanyelv jobban hasonlít a "magyar" vagy inkább svájci macskanyelvre, ... (2015.09.10. 18:46) Macskanyelv
  • bhedi: Nagyon finomságos a süti - mindenki, akit kínáltam vele , áradozott, hogy milyen csodás Receptet i... (2015.05.05. 06:05) Méternyi cupcake
  • maya51: Nagyon jó recept, de nekem sok a lé rajta (2014.12.05. 16:05) Vajon párolt alma köret
  • Utolsó 20

A tökéletes lángos

2013.02.04. 07:00 :: sajtosbrokkoli

Kevés magyarabb ételünk van a lángosnál, mutatja ezt az is, hogy még Széll Tamás is ezt tartotta érdemesnek a nemzeti karakter megjelenítésénél a Bocuse d'or-on. Ugyanakkor kevés háziasszonyt ismerek, aki maga neki áll otthon lángost készíteni. A lángos valamiért a strand, a Balaton, a Római part, és a piac hangulatával függ össze.

lángos 004.jpg

Bevallom én eddig talán ha kétszer, még régen álltam neki lángost sütni, de egyik recept sem nyerte el a tetszésemet, és akkoriban még a netet sem ugyanarra használtam, amire ma. Most viszont nekiálltam böngészni, és nem sok kétségem volt afelől, hogy a megtaláltam a tökéletes lángos receptjét, de legalábbis nagy elvárással indultam neki a lángos sütésnek.

Egy csodás családi történettel hitelesített recept volt a nyerő, ahol a szerző elmondta, hogy pék felmenői az üzleteik államosítása után piaci lángos sütésre nyergeltek kényszerből, ám aki jó az jó, és ha valaki jó lángost süt annak nem fog felkopni az álla. Így is lett, és a nagypapa a piacon sütött lángos receptjét osztotta meg az unokával, aki pedig a nagyérdeművel. Örök hála mindkettőjüknek, ez a recept fantasztikus.

Bevallom, én üresen szeretem leginkább a lángost, ezért kardinális kérdés a tészta milyensége. És ez valóban tökéletes. Külföldön élő magyaroknak kötelezően ajánlom, igazi nosztalgikus hangulatba fognak kerülni, garantálom.

A recepthez két hozzáfűznivalóm lenne: nekem nem volt elég a 300 ml víz, kb 80ml plusz mennyiséget tettem hozzá, a megfelelő állaghoz, illetve az egy evőkanálnyi só (csak nekem) egy icipicit sok volt, legközelebb csak ¾ kanállal fogom készíteni.

lángos 003.jpg

Hozzávalók:

300ml kéz meleg víz

2 tk cukor

20 g friss élesztő

1 ek só

500g liszt (ez nekem Nagyi titka BL80 volt)

100ml olaj

sütéshez bő, tűzforró olaj

Egy tálba rakjuk a vizet, és a cukrot. Belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk feloldódni benne. Hozzáadjuk a sót, majd a lisztet, és egy könnyű, szinte folyós tésztát keverünk belőle, itt ha nem volt elég a víz, most lehet hozzáadni pluszban. Letakarva 20 percre meleg helyre tesszük kelni. 20 perc után az az olaj felével körbelocsoljuk a tésztát, és olajos kézzel kinyomkodjuk a tésztából a levegőt, majd újabb 5 percre lefedve magára hagyjuk meleg helyen. Egy üvegdeszkát, vagy tálat megolajozunk, és a tésztát 12 részre osztjuk és kis gombócokká formáljuk a tésztát. Letakarva újabb 5-10 percig állni hagyjuk, majd olajos kézzel kör alakóra nyújtjuk a gombócokat, és forró olajban kisütjük őket.

Fokhagymával, tejföllel, ketchuppal(fúj)...

Egy éve: Spenótos tészta fogassal, Mackó keksz

14 komment · 1 trackback

Címkék: lángos sós hagyományőrzés sütök élesztős

A bejegyzés trackback címe:

http://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr965061310

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.02.04. 11:39:06

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

no mail, no problem 2013.02.04. 08:29:10

woááá, végre egy kis zsírban sült kelt tészta, imádom. nagyon h adja magát a kínzó kérdés, mire is használtad a netet régen? ha érted, h mondom :DDDD

a nagyi melyik titkát használtad? mert millió van, ez már nem mond semmit. pár napja is is láttam vagy hatot, csak éppen BL80 nem volt, pont amit kerestem.

apropos zsírban sült. egyszer próbáld megsütni jó házizsírban. és ne, semmiképpen se kérdezd meg róla dietetikusod, gasztoenterológusod vagy a háziorvosod véleményét. soha.

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2013.02.04. 08:52:47

@no mail, no problem: Én kérek elnézést, javítom is gyorsan (de mivel ez egy kenyérféle, ami zsiradékban sül, így adja magát,nekem, hogy ) kenyérlisztből készül BL80. Kösz, hogy figyelsz.

Más: Nem tudom mi a net használat evolúciója, de 2000 táján kezdtem el használni, és híreket olvastam (nem volt tévénk), meg leveleztem. Később skype-oltam, aztán mostanra nem is tudom hogy éltünk net előtt. (A huncut részleteket direkt hagytam ki, ahová evolúciósan való, oda gondold hozzá.)De régen a telefonomat is csak telefonálásra használta, most meg...nem csak, hogy filmet nézhetek, de akáér készíthetek is vele:D. Hova tartunk?

Zsír: ne nevess, de síelés alatt mit vett háni először a boltban? Zsírt. Tiroli házi zsírt. A maradékot haza kellett hoznunk, és a lelkemre kötötte, hogy el ne merjem használni, mert ő akarja megenni, utánozhatatlanul finom. Így bár van itthon zsír, sokat kockáztatnék. Bolti zsírt meg én sem veszek.
Lehet, hogy inkább elkezdek olvasztani.

És örülök, hogy végre megütöttem az ingerküszöbödet.

doggfather · http://apengeele.blog.hu/ 2013.02.04. 11:31:55

és ismét éhes lettem. :)

köszi.:)

élhetetlen 2013.02.04. 13:49:15

A lángossal az első kísérletem egy krumplis alaptészta volt, ahol a krumli mérete meghatározta a liszt, stb mennyiségét is, a tizedit kész lángos után kidobtam a maradék tésztát. (A piacon vett nagyszemű kukoricadarával ugyanígy jártam, lábas, nagyobb lábas, még nagyobb lábas, itt feladtam, és ahogy dagadt tovább, már csak mertem le a szemetesbe.) Ez a recept a mennyiségeket tekintve csökkenthető.
Bocs, csak poénkodni akartam ezzel a hozzászólással, de a komoly rész az, hogy a lángos ragyogóan fagyasztható. Nem lesz olyan, mint a friss, de nem lesz rossz. A lángos tejföllel nagyon jó, de sokkal több mindenre is.alkalmas. Pl. tökfőzelék, paradicsomos káposzta, spárgafőzelék mellé. Pótolja a feltétet és a kenyeret is, és nagyon jó az együttes ízhatás.
Más. Komplett vendégváró vacsora., (megboldogult ifjúkoromban, Bp, Kecskeméti utca, Alföldi söröző, a következőkkel szolgált: velős, csikós (ez egy kolbászpörkölt volt), lecsós lángos) , ha valami rávalóval megrakod.
A záróvicc, ami komoly. 40 éves koromban Párizsban megismerkedtem egy Elefáncsonparton született fiúva, meghívtam Magyarországra pár napra. Gondoltam elviszem lángost enni (határtól nyugatra ez ugyanis nem létezik), feldobta a talpát, húsz éve nem evett ilyet, a mamája szokta sütni vasárnap reggelire. Nem kamuzott, mert magyarázta, hogy néha reszelt káposztát is sütött bele, alias káposztás lángos. Azaz hungarikum, és elefántcsontpartikum.

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2013.02.04. 14:50:18

@doggfather: Én is nyomjak CtrC CtrV-t? :D
@élhetetlen: az a cuccos lángos nagyon durva, bennem is mély nyomot fog hagyni csak így a lelki szemeim előtt látva. Elefántcsonpartikum után most már csak arra leszek kiváncsi a somlóink honnan van. Én sokszor mondom, hogy nincs új a nap alatt, de senki nem hisz nekem.

élhetetlen 2013.02.04. 15:07:28

@sajtosbrokkoli: A cuccos lángos csak akkor durva, ha pl. velős pacallal eszed, mint én Kenesén (a Degeszben veszem a velős pacalt, a strandon a lángost, de egy adag pacalt négy-öt lángoson eszem meg, kis tejföllel. Ha ugyanezt párolt zöldséggel (pl. brokkolival) csinálod, nem durva, de komplett fogás kinézete van, azaz nem csak egy "lángos". Az elefántcsonpartikum-mal nem azt mondtam, hogy onnét származik, hanem, hogy ott is ismerik. Üdv!

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2013.02.04. 15:14:48

@élhetetlen: Jajmár!:D értettelek, csak szeretek én is rácsodálkozni a világra, fogalmam sem volt a parti ételekkel való rokonságról. Jót derültem rajta. Köszi

no mail, no problem 2013.02.05. 08:01:38

@sajtosbrokkoli: látom a hánid a sok zöldség után a saját kezébe vette az élelmezését. aggódtam is tavaly nyáron, h eszik-e rendesen az a gyerek, olyan kis szilfid volt a kámingáut fotón.

amúgy pont az nem részletezett internet használat lett volna az érdekesebb, na mindegy.

nem az ingerküszöböm nőtt meg, a blogokra fordított szabadidőm kevesebb, mint pár hónapja.

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2013.02.05. 15:06:25

@no mail, no problem: Na az van, hogy jobban esett volna, ha az én termetemet dicséred, háni helyett, de mindegy, így is büszke vagyok, csak nem magamra. Háni meg ne egyen sok zsírt,viszont inkább zöldséget mert én nem vagyok egy Bódi Margó, aki azt vallja a zuráról, hogy 100kiló alatt a férfi csak karácsonyfadísz.

És kívánok több szabadidőt neked "nem részletezett internet használat"-ra meg blogokra is.

ksgy · http://x-plane.hu 2013.02.12. 14:17:24

Szia!

Az 1 ek kanal so nem eliras veletlen? 1kg lisztbol csinaltam, es direkt csak 1-et tettem bele elso korben. Boritottam ki, annyira sos lett :)

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2013.02.12. 15:41:55

@ksgy: Nyersen borítottad? Vagy legalább egyet kisütöttél? Mert nyersen nem ugyanaz a sóérzet mint sütve. De nem elírás, az átlagos sóigény ez. Én is írtam, hogy kevesebb sóval készítem legközeleb, de ezt ötünk közül csak én éreztem indokoltnak.
Kinek a só, kinek a sótlan.:)

ksgy · http://x-plane.hu 2013.02.13. 10:25:35

@sajtosbrokkoli: igen, nyersen, brutalisan sos lett :) Este vegul csinaltam egy masik adagot, sot felezve teljesen jo lett! :) Koszi a receptet!

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2013.02.13. 10:42:32

@ksgy: Sajnálom, és örülök, hogy a rossz kezdet ellenére megsütötted. Kösz a visszajelzést.

szódabár 2014.08.07. 22:58:54

Kedves ksgy!

Nagyon köszönöm a receptet és a kiegészítést hozzá! Tökéletes lángost gyártottam ma este. Valóban több víz kellett, egyebekben mindent recept szerint csináltam.
Én fél kiló Nagyi titka kelt tészta lisztet használtam, és a fagyasztóból szedtem ki az élesztőt, egyenesen a kézmeleg vízbe. Egy lapos nagykanál sót tettem bele, és sülés után még meg is sóztam a saját lángosomat... Nálunk senki sem mondta, hogy sós lenne, pedig Anyukám hisztis, ha valami sósra sikerül.
A családom szerint jobb lángost sütöttem, mint amit kisvárosunkban kapni lehet :)