Van aki nem mer nekiállni egy tortaméretűre kinyújtandó 2 mm vastag tészta elkészítésének, mert nagy falatnak érzi. Pont nekik lehet alternatíva ez a mini, tallér szerű változat, Illetve parti sütinek, vendégség esetére, esetleg kirándulásokhoz tudom elképzelni.
Jó arányú az összeállítás, illetve jól szabályozható az édessége, annak tükrében, hogy a tetejére szórt morzsa adja alapvetően az édességét. Készítettem egy téglalap alakú változatot is, amit egy kenyérformában sütöttem, a forma alapterülete plusz két centire nyújtottam a tésztát, szép szabályos négyszögre vágtam, és a forma aljába raktam úgy, hogy a az oldalfalakat is fedje a tészta. A tészta pereméig töltöttem az almával, és jóval több morzsát szórtam rá mint ami ezeken a tallérokon van. Az is nagyon finom lett, sőt a sok morzsától a tetején sokkal „sütibb” lett mint a tallérok, azok valahogy egy almás falatnak tűntek a téglalap változathoz képest.
Mindezek ellenére nagyon izgalmas ez a kerek falat is, és azt javaslom, a felét így, a felét úgy próbáljátok ki.
A morzsa aránytalanul sok a tésztaalaphoz, és az almához képest. Így azt javaslom a morzsának csak a felét készítsétek el, vagy fagyasszátok, mert azt is lehet. Az almából is jócskán fogyott mire a korongokra, meg a formába került, de azon ne variáljatok, ha nem eszitek kanállal mint én, és marad a végére, akkor jó lehet egy joghurtos, vagy mascarponés krém alá.
Hozzávalók a tésztaalaphoz:
200g liszt
½ tk só
110g vaj
3 ek jeges víz
Almatöltelék:
4 közepes zöldalma
½ citrom leve
100g cukor
3 ek keményítő
½ tk fahéj
1 csipet szerecsendió
1/8 tk só
400ml frissen centrifugált almalé, vagy cider
Morzsa:
140g barna nádcukor
120g liszt
110g zabpehely
1 tk fahéj
1/8 tk szerecsendió
½ tk só
½ tk sütőpor
110g vaj
A tészta hozzávalóit a víz kivételével késes mixerben, vagy kézzel morzsásítjuk, majd a vízzel összedolgozva tésztává gyúrjuk, egy zacskóba hűtőbe rakjuk pihenni.
Az almákat megpucoljuk, és a magház eltávolítása után kis (7x7mm) kockákra vágjuk. Az almalé felével, és a cukorral citrommal, fűszerekkel tűzre tesszük, és felforraljuk. A maradék almalébe csomómentesre keverjük a keményítőt, és az almához öntjük, folyamatos keverés mellett besűrítjük.
A morzsához a hozzávalókat kimérjük, és kézzel egyenletesre morzsoljuk. A tészta felét kinyújtjuk kb. 3 mm vastagra, és linzer kiszúróval kerek korongokat szúrunk . Tepsibe tesszük, és almát kanalazunk rá, végül megszórjuk a morzsával, és 190C-ra előmelegített sütőbe tesszük. 14-16 perc alatt készre sül.
A másik feléből javaslom kenyérformás változatot, de annak nagyobb a tömege, hosszabb a sütési ideje.
Egy éve: Császármorzsa forró eperrel
Utolsó kommentek