Illendőbb lenne a tiramisu iránt való tiszteletem jeléül inkább azt írnom, hogy tiramisu ízű cupcake, de az annyira béna, gyanús és hervasztó elnevezés lenne kb, mint az eper ízű fogkrém.
És valljuk be ebben azért több lesz a tiramisu mint a fogkrémben az eper.
Amúgy pedig kedvelem ezt a tiramisu ízvilágot. A kávét, a kakaót, és mascarponét, és ezért gyakorlatilag teljesen kompromisszum kész vagyok, ha bármiféle tiramisunak hívott változatban (fagyi, süti, csoki, ital ) az ízvilág kellemes harmóniában van, mindegyiket nagyon tudom szeretni.
Magam sem értem miért, de klasszikus tiramisu receptem nincs fönt, pedig van tiramisu kávé, tiramisu french toast, tiramisu partifalat és most ez a cupcake. Talán majd egyszer.
Nem tudok Sherlock Holmes nézés mellett írni. Pedig elég sok film mellett képes vagyok rá. De ez a csokival való gyerek kivégzés durva.
Hozzávalók:
2 tk nescafé
80g vaj
60g barnacukor
4 tojás szétválasztva
50g liszt
2 esepresso
kávélikőr opcionálisan
250g mascarpone
cukor
cukrozatlan kakópor
A vajat a cukorral habosra keverjük, a tojások sárgáját egyesével hozzáadjuk, miközben tovább keverjük. A kávét pici forró vízben kb 1,5-2 evőkanálnyiban feloldjuk,és félretesszük. A tojások fehérjét habbá verjük. A vajas krémhez hozzákeverjük a kávét és a lisztet, majd óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tojáshabot.
8 papírkapszlit megtöltünk a tésztával, és 180C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.
A kész sütiket hűlni hagyjuk. A közepüket kúp alakban kivágjuk egy késsel.
Áztassuk be ezeket a kúpokat a kávéba, amíg megszívják magukat, és dugjuk vissza a helyükre. Ezzel pont annyira lesz nedves a tészta, amennyire szükséges, és a közepén, így a szélek nem áznak át. Én szeretem a kávét kevés kávélikőrrel keverni, pont egy löttyintésnyivel, aki velem tart, az a kávét keverje áztatás előtt a likőrrel.
A mascarponét ez esetben nem keverem tojással, egyszerűen csak kevés cukorral habosra keverem, behűtöm, és akár rákanalazva, akár nyomócsöves zsákból a sütik tetejére nyomom.
A mascarponénál direkt nem írtam cukor mennyiséget, én szinte csak alig tettem bele, konkrétan kicsit több mint egy evőkanálnyit az egész dobozva, de elhiszem ha valakinek ez így nem pálya. Ők pont annyit tegyenek bele, amennyivel jónak érzik. Szórjuk meg kakaóval.
Egy éve: polentatorta pálinkás csipkebogyóval
Utolsó kommentek