Rengeteg recept kering ezen a néven, és az egyetlen közös bennük, hogy mindegyikben fellelhetők az aprított vegyes aszalt gyümölcsök, a csokoládé, és a diófélék, (ráadásul igen gazdagon) vagy ezek valamely kombinációja.
Az enyém sem fog sokban különbözni, de mégis. Ez a recept egy olyan darab, amit a nagymama nagymamája is sütött már, és ami generációról generációra hagyományként továbbszáll. Az egyetlen különbség , ami viszont pont a recept korából adódik, az az, hogy nem tartalmaz semmilyen térfogatnövelőt, tehát sem sütőpor, sem szódabikarbóna nincs benne. Ettől nem lesz tele levegőbuborékokkal, de nem is lesz morzsalékos, vagy száraz, viszont a megfelelő mennyiségű tojástól mégis puha, szellős, remek szerkezetű lesz. Még valamit nem lehet fellelni benne, az pedig a vanília, mert a 1800-as években ...hát bizony szerencsés volt az, akinek volt ilyen a háztartásában (15 másik cseléddel együtt) , vagy aki akár csak látott ilyet, szagolhatott, pláne használhatott
Talán ez az ez dolog, amit ténylegesen lehet, vagy érdemes változtatni, de még ezt sem kötelező, hiányérzetem így sincs, csak tudom, hogy az változtatna rajta. Ám pont ez a lényege, hogy ez a recept évek-századok óta ugyanaz ami, és hálás vagyok, hogy senki nem írta át nem tett hozzá, nem vett el belőle. Így én is azt érzem, tartozom ennyivel, hogy meghagyjam eredeti változatát.
Újabb gyöngyszem tehát Aurél gyermekem nagymamájától, akinek néhány gyöngyszemét már dokumentáltam. Linzer, ischli fánk, mágnáspite.
Hozzávalók:
250 g aszalt gyümölcs, dióféle, csokoládé tetszőleges arányban vegyesen, aprítva
6 tojás
140g liszt
120g cukor
50g vaj olvasztva
1 citrom reszelt héja
A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgákat a cukor felével habosra keverjük. Hozzáadjuk a citrom héját, az olvasztott vajat és beleszitáljuk a lisztet. A fehérjéket a maradék cukorral habbá verjük,és óvatosan hozzáforgatjuk a tojássárgájás keverékhez, lehetőleg nem összetörve a habot. Az aprított gyümölcsöket a legvégén adjuk forgatjuk bele.
Vajazott, lisztezett gyümölcskenyér formába öntjük, és alacsony hőmérsékleten 165C-on hosszan sütjük. Mindaddig, amíg kívül barna, belül jól átsült lesz, ezt tűvel ellenőrizhetjük. Kb 40 perc lehetett.
Egy éve: zöldsaláta grillsajttal kolbásszal
Két éve: Guinness sajttorta (örjítően jó darab), öko sütis zacskó, ajándéksütik csomagolására
Utolsó kommentek