HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Hanna Kozári: Az az igazság, hogy ez a macskanyelv jobban hasonlít a "magyar" vagy inkább svájci macskanyelvre, ... (2015.09.10. 18:46) Macskanyelv
  • bhedi: Nagyon finomságos a süti - mindenki, akit kínáltam vele , áradozott, hogy milyen csodás Receptet i... (2015.05.05. 06:05) Méternyi cupcake
  • maya51: Nagyon jó recept, de nekem sok a lé rajta (2014.12.05. 16:05) Vajon párolt alma köret

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkíni (3) cukkini (9) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Borbély Karolina: Évek óta próbálok olyan finom és gazdag (nem száraz) gyümölcskenyeret készíteni amilyet anyósom sz... (2015.12.20. 19:10) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Hanna Kozári: Az az igazság, hogy ez a macskanyelv jobban hasonlít a "magyar" vagy inkább svájci macskanyelvre, ... (2015.09.10. 18:46) Macskanyelv
  • bhedi: Nagyon finomságos a süti - mindenki, akit kínáltam vele , áradozott, hogy milyen csodás Receptet i... (2015.05.05. 06:05) Méternyi cupcake
  • Utolsó 20

Püspökkenyér-gyümölcskenyér

2013.03.30. 10:08 :: sajtosbrokkoli

Rengeteg recept kering ezen a néven, és az egyetlen közös bennük, hogy mindegyikben fellelhetők az aprított vegyes aszalt gyümölcsök, a csokoládé, és a diófélék, (ráadásul igen gazdagon) vagy ezek valamely kombinációja.

gyümölcskenyér 002.jpg

Az enyém sem fog sokban különbözni, de mégis. Ez a recept egy olyan darab, amit a nagymama nagymamája is sütött már, és ami generációról generációra hagyományként továbbszáll. Az egyetlen különbség , ami viszont pont a recept korából adódik, az az, hogy nem tartalmaz semmilyen térfogatnövelőt, tehát sem sütőpor, sem szódabikarbóna nincs benne. Ettől nem lesz tele levegőbuborékokkal, de nem is lesz morzsalékos, vagy száraz, viszont a megfelelő mennyiségű tojástól mégis puha, szellős, remek szerkezetű lesz. Még valamit nem lehet fellelni benne, az pedig a vanília, mert a 1800-as években ...hát bizony szerencsés volt az, akinek volt ilyen a háztartásában (15 másik cseléddel együtt) , vagy aki akár csak látott ilyet, szagolhatott, pláne használhatott

Talán ez az ez dolog, amit ténylegesen lehet, vagy érdemes változtatni, de még ezt sem kötelező, hiányérzetem így sincs, csak tudom, hogy az változtatna rajta. Ám pont ez a lényege, hogy ez a recept évek-századok óta ugyanaz ami, és hálás vagyok, hogy senki nem írta át nem tett hozzá, nem vett el belőle. Így én is azt érzem, tartozom ennyivel, hogy meghagyjam eredeti változatát.

Újabb gyöngyszem tehát Aurél gyermekem nagymamájától, akinek néhány gyöngyszemét már dokumentáltam. Linzer, ischli fánk, mágnáspite.

gyümölcskenyér 001.jpg

Hozzávalók:

250 g aszalt gyümölcs, dióféle, csokoládé tetszőleges arányban vegyesen, aprítva

6 tojás

140g liszt

120g cukor

50g vaj olvasztva

1 citrom reszelt héja

gyümölcskenyér 003.jpg

A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgákat a cukor felével habosra keverjük. Hozzáadjuk a citrom héját, az olvasztott vajat és beleszitáljuk a lisztet. A fehérjéket a maradék cukorral habbá verjük,és óvatosan hozzáforgatjuk a tojássárgájás keverékhez, lehetőleg nem összetörve a habot. Az aprított gyümölcsöket a legvégén adjuk forgatjuk bele.

Vajazott, lisztezett gyümölcskenyér formába öntjük, és alacsony hőmérsékleten 165C-on hosszan sütjük. Mindaddig, amíg kívül barna, belül jól átsült lesz, ezt tűvel ellenőrizhetjük. Kb 40 perc lehetett.

Egy éve: zöldsaláta grillsajttal kolbásszal

Két éve: Guinness sajttorta (örjítően jó darab), öko sütis zacskó, ajándéksütik csomagolására

3 komment

Címkék: édes gyümölcsös sütök édeseim

A bejegyzés trackback címe:

http://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr595183767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

aklubisz 2013.03.30. 13:20:17

Az egyik kedvenc sutim, es nagyon sok probalkozas utan pont ezt a receptet hasznalom evek ota, valahonnan a zinternetrol elohalaszva.

Borbély Karolina 2015.12.20. 19:10:55

Évek óta próbálok olyan finom és gazdag (nem száraz) gyümölcskenyeret készíteni amilyet anyósom szokott minden karácsonykor. Végre sikerült!!! Nagyon boldog vagyok! Isteni lett, szaftos, gazdag és nagyon finom! Köszönöm a receptet!

tom sawyer 2017.01.02. 20:23:35

Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár gyereket, nem pedig elfogytak a receptek.