Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

HTML

Hirdetés

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkini (9) cukkíni (3) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Blogajánló

Utolsó kommentek

Répatorta pancake

2013.05.21. 07:00 :: sajtosbrokkoli

A répatorta örök, a répatorta klasszikus, és a répatorta népszerű, még a gyerekek körében is. Ha belegondoltok, hogy a répatortát keresztezzük a palacsintával, és hogy mindezt egészségesebbé téve, cukor nélkül is lehet, kívánni se lehetne tőle többet.

repapancake1.jpg

A répatorta ízvilág számtalan módon helyen, és formában visszaköszön a klasszik répatortán kívül, ha rákerestek,  nálam is van belőle  trüffel, és most készült ez a pancake. Mondjuk ez a mai különleges alkalomra készül, receptversenyre küldöm Ritához, ahol cukormentes recepteket várnak, és nem csak bloggerektől. Ajánlom figyelmetekbe, hátha valakinek van valami jól bevált, vagy szuperszónikus cukormentes receptje.

Amúgy zseniális a pancake, könnyebb, mint a normál répatorta, és közben ízben mégis ugyanazt rakod össze a nyelveddel, de selymesebb, és csúszósabb.

répapancake.jpg

Hozzávalók:

120g tönkölybúza liszt

½ tk sütőpor

½ tk szódabikarbona

½ tk só

½ tk őrölt fahéj

½ tk őrölt szerecsendió

⅛ tk reszelt gyömbér (elhagyható)

1 nagy tojás

30g nyírfacukor

220ml kefír

½ vanília kikapart magja

240g finomra reszelt répa

vaj a sütéshez

Sajtkrém hozzávalói:

200g natúr krémsajt (philadelphia)

20g porított nyírfacukor

20ml tej

¼ vanília kikapart belseje

¼ tk reszelt limehéj

¼ tk reszelt citromhéj

A palacsintákhoz lereszeljük a répákat. Érdemes odafigyelni, hogy ne legyen túl zsenge, és vizes a répa, a reszelésnél pedig ne legyen túl nagy lyukú a reszelő, mert akkor a rövid sütési idő alatt nem fog megpuhulni! Tehát a reszelt répát tegyük félre, a tojást és a kefírt keverjük össze, tegyük hozzá a cukrot és a vanília magjait is. A lisztet, a sütőport, szódabikarbónát, sót, fahéjat, szerecsendiót keverjük össze, és adjuk a tojásos keverékhez, keverjük el egyenletesen, majd legvégül adjuk hozzá a reszelt répát is. Ha teszünk bele gyömbért, azt a nedves összetevőkhöz adjuk.

repapnacake2.jpg

Kevés vajon előmelegített serpenyőben, lassan süssük meg az evőkanálnyi tésztából kb 8 cm-es körökké formált palacsinták mindkét oldalát. Akkor lehet megfordítani a palacsintákat, amikor kis buborékok jelennek meg a még meg nyers felükön.

A sajtkrém hozzávalóit keverjük össze, és kanalazzuk a kisült palacsintákra.

Pancake-ek: ricottás, sima , banános, és most már itt van ez a répatortás is.

Egy éve: Pizza szendvics, Rozmaringos lilahagymás kenyér

Két éve: Spárga polentán, Epres csokis süti, Epres french toast 

12 komment · 1 trackback

Címkék: répa desszert édeseim

A bejegyzés trackback címe:

http://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr995309134

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.05.21. 17:13:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

aklubisz 2013.05.21. 08:57:23

Mennyire iszonyu szep mar ez az evoeszkuz keszlet.
Jaj.

Par hete lattam egy antik bronz/cseresznyefa etkeszletet elfogadhato aron egy cseritiben. azota is banom. most megjobban.

mennyire szuper a masodik foto.

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2013.05.21. 12:21:59

@aklubisz: És ha tudnád án mennyire sajnálom, hogy ez a kettő van csak belőle, mert a papa családja szétosztotta a szülők hagyatékát, amiben az unokatestvérek 6-os készletet kaptak, papának ennyi jutott...
Soha nem értem, hogy készleteket hogy a fenébe lehet szétszedni. Semi értelme, csak fotózáshoz használható, pedig igen nagy becsben tartom őket, és nagyon szeretem, örülök nekik, de sajnos nem sok értelme van a kettő pár eszköznek.
Vagy amikor a családi örökségnél a medál az egyik , a hozzá tartozó fülbevaló a másik örököshöz kerül.

Menj vissza hátha megvan még.

komplikato 2013.05.21. 18:31:32

Jól néz ki, jól is hangzik.
De a recept csak nekem tűnik drágának palacsintához képest.

"30g nyírfacukor
½ vanília kikapart magja"

Eszembe jut Stáhl Judit egyik süti receptje, amikor elkezdte sorolni a hozzávalókat:
"Két rúd vanília ..."
Mire az valaki felpillantott a tévére és: "Eddig két rongy és még el se kezdte a tésztát."

A nyírfa cukor a valóságban mennyire egészséges, mert elég extrém dolgokat hallani arról, hogy annyi köze van nyírfához, mint kínai ipari méznek a virágokhoz?

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2013.05.21. 18:57:04

@komplikato: őszinte leszek, nem számoltam össze, sem a kalóriákat, sem azt, hogy mennyibe kerül, mert jó néha önfeledt pillanatokat élvezni. :)
De ha jobban belegondolsz, bármelyik palacsinta drága, amit nem fahéjas cukorral töltünk meg, még akkor is, ha az sima palacsinta, de ha ricottát, és epret teszel bele, mindjárt drága lesz.
Szerintem a vanília nem kompromisszumképes alkotóelem.

Nekem az fájdalmas, ha valami rossz. Valamiért kiadni pénzt ami jó, az rendben van, viszont valamiért kiadni pénzt ami rossz, az felháborít. Azt meg ugye egy egyszerűen eldönthető kérdés, hogy mire van pénze az embernek, vagy mire nincs.
Bár, pont ma mesélte nagyi, hogy az ötvenes-hatvanas években ők jól ettek, rendes ételeket, ám nem volt autójuk, míg a szomszédjuk zsíros és cukros kenyéren nevelte a családot, de autót, és tévét vettek. Szóóval bonyolult a mire van mire nics pénz is.

Aztán nyírfaügyileg pedig ezt ajánlom elolvasni:
www.tenyek-tevhitek.hu/nyirfacukor-xylit-xilit-xylitol.htm
aztán értelmezd ahony érzed. Szerintem a répás pancake is megéri az árát :)
Remélem nem értesz félre, egyszerűen csak elmondtam én hogy közelítek egy ételhez. Szerintem szinte minden ételnél amit készítek, többe kerül a belefektetett munkaóra, mint maga a bekerülési ktsg-e.

komplikato 2013.05.21. 19:14:57

@sajtosbrokkoli: Látszik a blogon is. :)
El is mentettem a receptes, fűszeres mappába. nagyon szép kis blog. Szeretnék megtanulni sütni és főzni, nyilván nem bonyolult dolgokkal fogom kezdeni, de azért az ilyen műremekeket elmentem a szebb időkre.

Nyírfacukrot csak azért kérdeztem, mert cukorpótlóktól kiráz a hideg, magam nádcukor párti lennék, de biztos akad néha valaki családban, ismerősök között aki cukros vagy diétázik.

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2013.05.21. 19:23:59

@komplikato: Örülök a válaszodnak, köszönöm. Remélem örömödet leled majd a konyhában :)

komplikato 2013.05.21. 19:29:35

@sajtosbrokkoli: Hát én is remélem. Egyébként előnyöd van a jó névválasztás miatt. Fél életemben hittem azt nem szeretem a brokkolit, mire rájöttem, hogy a sajt + brokkoli kombináció mekkora találmánya az emberiségnek. ;)

rezsoatya (törölt) 2013.05.21. 20:09:56

Biztos finom, egyszer megcsinalom!
A kep engem is megragadott, gratulalok (nemcsak, hogy VANNAK az evoeszkozok, hanem hogy IGY tudod (fel)hasznalni!
Most nyelvtan-naci kovetkezik:
Az ingadozó kiejtésű és a kiejtéstől eltérő írásmódú magyar köznevek helyesirasa szerint a szuperszonikus rovid "o" (konnyu nekem, nincs ekezetem! :-) )

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2013.05.21. 21:26:53

@rezsoatya: Kedves rezsoatya! Koszonom, hogy penitenciat nem szabtal ki, csak tanitasz finoman, az mindig jol esik.

(gondoltam megprobalom ekezet nelkul, hatha igy nem hibazok :D )

Viszont nem tudom hogy rezső vagy rezsó, vagy rezso vagy e, csak azt látom, hogy huncut.

rezsoatya (törölt) 2013.05.22. 11:10:02

@sajtosbrokkoli: no penitence, semmilyen felekezetnek nem vagyok resze. Egyszeruen csak olyan bornirt nev ez (milyen talan en vagyok!)

Rezsö (latod, ki tudok en ekezetet is csavarni e kutyubol, meg ha rovidet is!) akar lenni, de egy kaja-pia oldalon jo lesz a rezsó (figyeled?) is! Csak most, csak Neked!

Most pedig a "de raerek" kovetkezik:

Megpedig a huncut szo jelentesen gondolkodtam el... Milyen ertelemben gondoltad?

Mert pl. egyes "tudosok" szerint pajkos, pajzan, sot egyenesen szoknyavadasz (egy reverendas?), nemet eredetu (hundsfot=nosteny kutya nemi szerve), vagy egyenesen gazember (hundsfott); masok szerint osi magyar nev (a vegen kiderul, h turulmagyar vagyok?)

Hat, nem tudtam aludni... :-)

De raerek...! :D

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2013.05.22. 14:09:05

@rezsoatya: Kedves rezsó! Nem náciznék kimondottan, és bár azt sem tudom mit jelent a bornirt, (talán mert én is az vagyok, vagy nem , azt se tudom) de nem hosszú í-vel írják? És most már ne tagadd, ha akarod hosszúval is tudod írni .
Tehát a huncutnak a képet találtam, amit -nyilvánvalóan magadról :D - felraktál.
Ha nyelvészkednél, ami látom jól megy, meg hátha megint nem alszol, és rá is érsz, gyere vissza holnap is, gasztronómia, és közmondások, szólások témában fogok posztolni. Csodálatos a magyar nyelv.

rezsoatya (törölt) 2013.05.22. 15:15:42

@sajtosbrokkoli: feladom!
(Igen, tudok hosszu í-t, csak mint irtam, ezen a billentyuzeten (angol nyelvu android) kacifantos... ENNYIRE NEM EREK RA! :-)))))

Az avatarnak meg tortenete van. Az osszes pap (katolikus), akivel valamilyen kapcsolatom volt (elsoaldoztam nala, ministraltam kiskoromban, sot meg aki esketett (tenyleg, ervenyes az akkor?)), mind kilepett, megnosult... :-P Hat gondolhatod, milyen velemennyel vagyok...!

Varom a fott marhanyelvet! Akarom mondani magyar nyelvet...! :D