HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkíni (3) cukkini (9) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Meggyes kelt tekercs fahéjas tejfölös öntettel

2013.06.05. 07:00 :: sajtosbrokkoli

A magyar Bite bakery, utazik ebben a műfajban, de nem kell aggódni, otthon is elkészíthetőek ezek tekercsek, legyen szó fahéjasról, csokisról, vagy ebben az esetben a meggyesről.

kelt meggyes 1jó.jpg

Nagyon érdekes, hogy a magyar konyha hagyományos elemének tekinthetőek a kelt tésztás ételek, de valahogy a tekercs mint forma, igazán csak a darázsfészek, vagy rózsatészta néven ismert ételben jelenik meg. Bár maga a kelt tészta nálunk is kombinálódik mindenfélékkel, gyümölccsel, dióval, túróval, lehet édes, és sós is, de vagy lepény formában készül, vagy ha tekerjük, akkor egybe mint a töltött kelt kalácsok, nem pedig ezekben az önálló tekercsekben áll. Amerikában pedig roll néven egy teljes iparág alakult a népszerűségükre, vagy köré, és töltik mindennel ami csak eszükbe jut, és így tett most a magyar lánc is.

Nem kell viszont nélkülözni akkor sem, ha az ember autóval közlekedik (egyik üzletnél sem lehet parkolni, csak gyalogosan megközelíthetőek), akkor sem ha az ember lánya vidéki, és akkor sem, van otthon sütő, meg tepsi. Szóval kelesztőtálakat elő, készüljön gyönyörű szezonális tekercs, fillérekből, de sok odafigyeléssel, és evés után örömmámorral.

Többször említettem már, hogy szerintem a tészták érintése, formálása, nyújtása, gyúrása terápiás. Nem csak felnőtteknek, de gyerekeknek is nagyon hasznos, élménydús elfoglaltság. A kelt tésztákra ez különösen igaz. Lóránt gyermekem hozzám hasonló élvezettel veti bele magát a tészták életre keltésébe, és roppant mód felháborodik, ha nélküle készül el például egy ilyen tekercs. Az egyetlen enyhítő körülmény ebben az estben az volt, hogy a tekercs minden várakozást felülmúlóan ízlett neki, két tenyérnyi méretűt evett meg fél óra alatt, amitől annyira lezsibbadt, hogy nem maradt gondolkozásra szánható agyi kapacitása, és elfelejtett a továbbiakban háborogni. Tényleg nagyon finom volt.

kelt meggyes jó.jpg

Hozzávalók:

400 g liszt

2 tojás sárgája

20 g élesztő

40 g vaj

40 g cukor

250 ml tej

1/4 tk só

töltelékhez:
250g magozott meggy

cukor

250g tejföl

2+1 ek nyírfacukor

1 tojás

½ tk fahéj

A tejet kéz melegre melegítjük, és egy kiskanálnyi cukorral elkeverjük. Belemorzsoljuk az élesztőt, és várunk amíg felfut. Ekkor az összes hozzávalóból lágy tésztát dolgozunk ki. Én kenyérsütőben szoktam keverni, akkor a tej és a tojássárgája kerül alulra, a többi rá, és dagasztó menü alatt kb 10-12 percig dagasztom a tésztát. Ha kész, tegyük tálba, és kelesszük meleg helyen kb 45 percig.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki, kb fél centi vastagra és szórjuk meg a meggyel, és egy kanálnyi cukorral. Tekerjük fel a tésztát és vágjuk fel 5 cm-es darabokra. Ezeket a tekercseket vágott felületükkel tepsibe téve rakjuk egymástól kis távolságot hagyva, hogy legyen hely a növekedésre. Lefedve kelesszük újabb fél, háromnegyed órát. A tejfölt keverjük össze a maradék cukorral, tojással, fahéjjal, és hagyjuk szoba hőmérsékletre melegedni. Az újrakelt tekercseket locsoljuk meg a tejföllel, és 210C-ra melegített sütőben süssük kb 10 percig, ekkor vegyük vissza 185C-ra a hőmérsékletet és süssük további 15 percig.

Erre a tésztára készült lepény változatok: meggyes kelt lepény, szilvás kelt lepény

Egy éve: Rebarbarapuding citromfű sziruppal, Négy réteges barackos sütemény

Két éve: Barackos mini torták, Dupla barackos joghurt (ezt látni, és érezni is kell) 

2 komment

Címkék: meggy kelt gyümölcsös élesztős édeseim

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr785344491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása