A háziasszonyok nagy barátja minden olyan étel, ami mellett nem kell állni, keverni, melegíteni, főzni. A bruschetták nagy barátja pedig minden kenhető, fűszeres ízletes hideg zöldséges alapú holmi, amit halmozni lehet a pirított kenyér tetejére. A mai pedig még halas is. Igazi tutiság.
Sosem vettem még lazacot olajban, de a múltkor bedobtam egyet a kosaramba. A lazac frissen jó, és azt gondoltam róla, hogy az olajban eltéve ( tartósítva) nem lehet sok különbség a tonhalfilé, vagy a lazacfilé között, mert majd úszik az olajban, fűszerezve nem nagyon, vagy ugyanazzal, ugyanannyira lesznek, és hát nem tévedtem sokat. Ízben bár van némi eltérés, de nagyon hasonlít egy jobbfajta tonhalhoz, inkább a hús szerkezete, állaga az, ami jelentősen jobb. Ez viszont nem domborodik ki ebben a receptben, mert a halat összetörjük benne.
Mindezt csak azért írtam le, mert aki szimpatizál a recepttel, az nyugodt szívvel lecserélheti a lazacot akár olajos tonhalra is. Tekintettel arra, hogy a halat villával széttörjük, szinte mindegy lesz.
A bab sós lében eltett fehér óriásbab, amit olasz előállításból szoktam venni, szerintem az a legjobb.
Hozzávalók:
250g olajos lazacfilé
250g óriás fehér bab lecsöpögtetve
2-3 ek majonéz
1 tk apróra vágott kakukkfű
citrom, és só
A bab felét villával összetörjük, és lekeverjük a majonézzel. Lehet turmixolni is, akkor homogén lesz, (de én szeretem ha érezni a darabokat, és nem egynemű) ez adja majd a krém alapját. A maradék babot, és a villával kissé összetört halat a krémhez keverjük, végül sóval, és citrommal, illetve a kakukkfűvel ízesítjük.
Jóféle kenyérre olívaolajt kenünk, és megpirítjuk, majd a krémet ráhalmozzuk. A krémet előre el lehet készíteni, és csak a kenyeret kell frissem pirítani, kitűnő reggeli, vacsora, vagy vendégváró fogás.
Egy éve: Paradicsomelves főzés nélkül, 3 hagymás paraicsomsaláta
Két éve: Mozzarella falatok, Csokis ribizlis fánk
Utolsó kommentek