HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkini (9) cukkíni (3) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Okos szalagos fánk

2013.07.25. 07:00 :: sajtosbrokkoli

Fánkot sütni márpedig júliusban kell, de legalábbis akkor érdemes. A szakácskönyv elővételétől számított negyvenedik percben készen volt az első négy fánk, amit egyszerre sütöttem, és amit követett még vagy negyven. Mert négynek ugye nem áll neki az ember. Amúgy meg ha a lángos elfogadottan nyári strandkaja, akkor ilyen alapon a fánk miért nem?

IMG_5032.jpg

Soha nem fogom elfelejteni, hogy a nyári szünidőben a mi Ómikánk, (nagymamánk) attól függően, hogy mi volt éppen kéznél, vagy mihez volt kedve, vagy egy óriási vájling meggyes gombóccal, vagy fánkkal várt minket, amikor megérkeztünk a szünidőre. Bár csak ketten nyaraltunk a tesómmal nála, mindig annyit készített, hogy az érkezésünkre átszaladó szomszéd gyerekeknek, és barátoknak is jusson. Tőle tanultam, hogy fánkot nyáron kell sütni, mert negyed annyi idő és energia, mint a februári farsangi szezonban.

Kitéve a melegre, 20 perc alatt megkel a tészta, télen ugyanez minimum a duplája, de inkább több, mert a deszka úgyis hideg, és a tészta összeesik rajta, és újra kell kicsit keleszteni. Nyáron nyitott ajtónál-ablaknál hamar ki lehet űzni a szagot, télen az olajszag bennmarad, akkor is, ha a szagelszívót csúcsra járatjuk, és szellőztetni sem szoktunk 30 percet februárban, mert mínusz 10-ben az sok szempontból nem kifizetődő.

Tehát: 5 perc alatt kimértem mindent, bedobtam a dagasztóüstbe, 10 alatt megdagasztotta a kenyérsütőgép, 20 alatt megkelt (de lehet, hogy kevesebb volt 5-tel), öt perc múlva már úszott is az első adag az olajban.

IMG_5033.jpg

(már idei baracklekvár csücsül a tetején)

Hozzávalók:

500g liszt

500ml tej

2 tojássárgája

50g porcukor

¼ tk só

30g élesztő

50g vaj

A melegre való tekintettel még arra sem vettem a fáradtságot, hogy az élesztőt felfuttassam, egyszerűen a folyékony hozzávalókat, a puha vajat és cukrot is beleértve, majd a lisztet és a sót ráöntöttem, és a gép keverni kezdte. 10 perc múlva lefedtem, és kirakta a délutáni napsütésbe, aztán mikor másfélszeresére kelt lisztezett deszkára borítottam, és pohárral kiszaggattam, és azonnal sütöttem a bő olajban.

Egy éve: Alma zserbó mese, Lazac salátával, hagymalepénnyel 

Két éve: Mascarponés őszibarack 5 perc alatt, Epres kéksajtos spenót saláta 

6 komment

Címkék: fánk kelt élesztős édeseim

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr175423763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MLaca · http://mlzphoto.hu/ 2013.07.25. 17:32:24

nyami! kedvencem a baracklekváros fánk! kár, hogy akkora lesz tőle az ember, mint egy ház :(

rezsoatya (törölt) 2013.07.26. 08:35:42

Vajon mitol okos egy fank...?

(a szalagost mar meg sem merem kerdezni... meg jo, hogy nincs tobb jelzoje... )

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2013.07.26. 21:49:29

@rezsoatya: okos, mert kiül a melegbe napozni, es hamar megkel, nem vacakol. A szalag pedig a körbe futó világos csík, ami ha túl kel a tészta, nem alakul ki sütés közben.

rezsoatya (törölt) 2013.07.26. 21:56:57

Na, akkor holnap en is kiulok a melegbe napozni emelendo az IQ-mat... :D

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2013.07.26. 22:02:54

@rezsoatya: vigyázz, ha elered a 200-at, azonnal kiszall az MI6, es begyujt, hogy megvizsgaljon.

rezsoatya (törölt) 2013.07.26. 22:08:11

Majd fanknak tettetem magam...
Szalagot kotok a derekamra!

(lehet, hogy maris megartott a meleg?)
süti beállítások módosítása