HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkini (9) cukkíni (3) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Marikalángos, lóránthotdog, gézahamburger

2013.07.28. 15:01 :: sajtosbrokkoli

Most komolyan még mindig itt tartunk, hogy van aki ezt megeszi, elfogadja, sőt mi több fizet is érte? Én nem, de sajnos egyedüli fecskeként nem csinálok nyarat. Bár nem a névvel volt a legnagyobb baj.

hotdog.jpg( A képen nem az említett példány szerepel. Ez még úgy is kívánatosabb, hogy igyekeztem egy csúnya példánnyal illusztrálni a lóránthotdogot.)

A nagy hőség minket is kikergetett a strandra, sőt a sok ugrálásnak és fürdésnek meg is lett az eredménye, megéhezett a csacsika család. Háni előre ment a büfébe, és megrendelte a srácok kajáját, én pedig pont akkor értem oda, amikor megkapták. Már az is nagyon érdekes volt, hogy a pultosok időről-időre elkurjantották magukat, hogyaszongya:

-marikalángos, -lóránthotdog, -gézahamburger, vagy andirántotthús.

Ez annyit tesz, hogy a fizetéskor megkérdezik a nevedet, és kikurjantanak ha kész van, neked meg csak érte kell menni. Így saját névre keresztelt limitált példányokat kapunk, ami igazán szép gesztus, de többre értékelném, ha inkább ehető lenne. És azért nem csak -Marika! , mert lehet, hogy két Marika is áll a sorban, de remélhetőleg Marika lángosra váró csak egy van. Megérne egy hét strigulázást, hogy van e statisztikai összefüggés a nevek, és a fogyasztási szokások között.

A rántott hús is borzasztó volt, de a hot-dog kiverte a biztosítékot. Előző napi száraz óriáskiflibe készült, amit azért, hogy tutira ne lehessen megenni, mikróban még egy kicsit (szárítottak) langyosítottak, ennek ellenére is összhatásában hideg volt, és annyira kemény, hogy össze sem tudtam nyomni.

Ezen azért felszívtam magam egy kicsit, mert 20 percet álltunk, és vártunk azért, hogy végül ne kapjunk semmit ami ehető.

A kulturáltabbik énemet vettem elő, és nem a sor elejére álltam, hogy a pultos lányt zaklassam minőségi kifogásommal, mindenki füle hallatára, hanem a konyhaajtóhoz álltam, és az egyik konyhai alkalmazottnak vázoltam, hogy ez a hot-dog bizony ehetetlenül száraz, tegnapi és hideg, úgyhogy szeretnék inkább egy frisset és meleget, vagy ha az nincs, akkor egy hamburgert, természetesen kifizetem a különbözetet. A kislány kérdés nélkül bólintott, és készítette a hamburgert, én meg beálltam ismét a sorba, hogy majd a különbözetet kifizethessem, és átvegyem a melindahamburgeremet, de erre nem volt szükség, mert egy percen belül a kezemben volt a burger, és a különbözet fizetésre sem tartottak igényt.

A hamburger is ötödosztályú volt, de langyos, és ehető. Nagyra értékeltem, hogy megértették a kulcsszavakat a mondanivalómban, mint száraz, tegnapi, hideg, és igyekeztek a lehetőségeikhez képest elégedett vásárlóvá tenni, illetve nem kezdték el magyarázni a megmagyrázhatatlant.

Ennek ellenére nem értem, hogy hogy tarthatunk még itt? Hogyan életképes, illetve piacképes egy olyan hely, amely amúgy kritikán aluli minőséget árul., és hogy emberek oda visszamennek enni hétvégéről hétvégére. Miért nem teszik szóvá, ha valami ennyire ehetetlen, és itt most nem az én kifinomult igényeimről van szó, mert Háni igen toleráns tud lenni ellensúlyozva engem, de szerinte sem érte el legalább az ehető fogalmát.

Ez amúgy gondolom nem egyedülálló eset. Arra viszont kíváncsi lennék, hogy hányan vannak fogyasztók akik elégedetlenségük ellenére azt nem teszik szóvá, illetve ők miért nem, és hogy vajon menyien teszik ezt egyáltalán szóvá? Vagy az úgy jó, ha szó nélkül kidobja az ember a kukába, esetleg a felét letolja a gyerek, mert annyira éhes, de ha finom lenne, akkor persze az egészet is megenné, csak nem szól ő sem, hanem annyival elintézi, hogy elég volt, tele vagyok.

9 komment

Címkék: élménybeszámoló csacskamacska zongorázok

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr985429966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsoatya (törölt) 2013.07.28. 15:43:36

Kerdesedre egy valasz: talan sokak hozzaszoktak a mûkajakhoz, es a fiatalabb generacio egy resze nem reszesul abban a szerencseben, hogy megismerje az igaz tyukhus (diszno, stb.) izet.

A gyorskajak kulonben sem a minosegukrol hiresek, bar volt mar szerencsem igazan jot is enni. De az regen volt...

Na, ezert fozok inkabb magamnak. A multkor irtad arra a barackosra, hogy igazi strandkaja. Persze megertem, nincs mindig ideje, erkezese az embernek elore kesziteni, csomagolni valamit. De a gyermekeid legalabb tisztaban vannak, lesznek a kulonbseggel...

no mail, no problem 2013.07.28. 23:14:30

@rezsoatya: szerintem nem sok köze van a műkajákhoz, az embereket egyszerűen nem érdekli mit esznek. vagy ha érdekli is őket, ezt szokták meg, mindenhol ez van, és mivel van egy rettenetesen nagy önigazolás mindenkiben, h amit tesz, vesz, eszik, fogyaszt, az jó, ha nem eleve a legjobb, így is néz rá. nem sokan vannak, akik önként hajlandók szembesülni azzal, h pénzt (nem egyszer sokat, nagyon sokat) adnak szarért. a kaja tipikusan ez a kategória, megeszik a szart, olcsón vagy drágán, az nagy cuppogások és csettingetések közepette megy az önigazolás, "hú, ez isteni volt." próbáld meg egyszer azt mondani, akár még hozzád közelállóknak, h nem ez szar. vagy hülyének néznek és inkább elfordulnak (majd a hátad mögött megvitatják) vagy együttes erővel mennek ellened, meglátod. velem hosszú évek után is leáll vitatkozni a családom, ha azt mondom, h elrontottam az ebédet. annak ellenére, h pontosan megmondom, mi és miért rossz. "az nem rossz, sőt."

kevés dolog van, ami annyira nem jelent semmit, mit egy ebéd utáni "ez nagyon finom volt" fordulat, ez csak egy áludvarias modorosság, egy kötelező dicséret. csak éppen annyit mondták, h már maguk is elhiszik minden nyilvánvaló tény ellenére. legfeljebb a nyers (értsd: nem cipőtalp állagúra sütött) hússal, vagy valami szokatlan fine dining kajával lehet kizökkenteni ebből az állapotból a legtöbb embert.

mert nem gondolkodnak rajta h valójában mit esznek, így nem jutnak arra a következtetésre, h ez márpedig szar, és nem kellene megenni. ha kinnt voltál tavaly augusztus 20-án azon ízek utcája, v hogy hívták izén ahol a magyar konyha büszkeségei, satöbbi, satöbbi. a szenesre égett kolbász, h csak az állagát említsem, a tartalmát ne is firtassuk. ami egy strandon, egy leszakadt régióbeli hetivásáron is ciki, az volt. és az egész ilyen volt, és két pofára zabálták, noha a legtöbb árus megérdemelte volna, ha rájuk döntik a bodegájukat.

én eleve egy weird vagyok, de még 10+ év után is kissé furán néznek rám a kollegáim, h nem megyek helyekre enni, mert szerintem ehetetlen, nem rendelek sehonnan, mert ehetetlen amit hoznak. nekik semmi bajuk vele, és azt se értik, h nekem van. és idegenek is furán néznek akkor is, ha véletlen valami nyilvános büfögőben véletlen meghallják, h ránézésre bemondom, h menjünk tovább, mert én itt nem, ez már kinézetre is katasztrófa.

a legjobb, h elképesztő baromságokkal próbálnak leszerelni az árusok, mintha kb egy teát se tudnék főzni. a múlt héten kértem egy másik lángost, mert amit adni akartak égett volt. elsőre azt mondta, h nem égett, hanem rendesen átsült, ettől kissé idegesen annyit mondtam, h de az nekem égett, mire még mocskos tróger módon be is szólt az eladó, "h ő csak a kedves és szép mosolyomat akarta viszonozni egy ilyen szépen átsült lángossal". eleve a retekért vettem lángost a nagycsarnokban, amikor az akkora ótvar lehúzás, h ha (gasztro)blogger lennék, már arról a gyalázatról posztot írnék, ami ott lángos címén folyik.

rezsoatya (törölt) 2013.07.28. 23:49:42

@no mail, no problem: sokat írtál és erről sok minden jut eszembe...

Nekem az is műkaja, amit így vásárokon, strandon adnának, ha vennék... Gondolok itt az összetöltögetett (megmaradt) sütőolajokra, meg az olcsó "sütnivaló" kolbászokra. És a hot dogba sem a "márkásabb" virslit teszik... én pl. semmit nem veszek, amit gyár állít elő és nem a disznó (bárány/marha/tyúk, stb). Itt (UK) is van hentes, ahol kiválaszthatom, melyik hús, melyik részét kérem és magam elkészítem a kaját - és még élvezem is a főzést! Mondjuk itt (a környékünkön) kevesebb a termelői piac, így zöldségek terén néha megalkuszom.

Mivel anno Mo-on árusítottam Kézműves vásárokon a termékeimet (Vörösmarty tér, Mesterségek Ünnepe, stb.) van-volt rálátásom a dologra, hiszen nyitás előtt a kora reggeli órákban láttam egyet, s mást... :-)
És hagytam már ott (és kifizetetlenül!) ételt étteremben, persze ehhez kellő fellépés is kell, mert ahogy írod, megpróbálják bebizonyítani, hogy ez pedig a világ legjobb étele (volt azonban, hogy bekéredzkedtem a konyhára, hogy közvetlenül dícsérjem a szakácsot - értékelte!).

Én azt hiszem, az is közrejátszik, hogy sokat tanultam nagymamámtól, gyerekkoromban együtt mentünk az újpesti piacra és az ő igényessége (és igen! szakértelme) mmeghatározó lett az életem során. Igyekeztem a gyermekeimnek is átadni, családon, barátokon keresztül eljut azért ez, nyilván a kollégáknál már nem tudsz "okos" lenni...

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.29. 08:47:12

"Hogyan életképes, illetve piacképes egy olyan hely, amely amúgy kritikán aluli minőséget árul."

1. a kvázi monopolhelyzet
2. otthon/menzán sem esznek különbet

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2013.07.29. 08:54:42

@Babette_: De nincs monopolhelyzetben, mert ez Budaörs amiről beszéltem, és ott olyan a belépő, hogy egy nap egyszer el lehet hagyni az intézményt, majd visszamenni. És bár nem sokkaljobb a helyzet, de ott van a pálya túloldalán a A Tesco, meg a Kika, tele meleg étel lehetőségekkel, sőt, nekem még a Halpiac is ott van, csak annyival bonyolultabb, hogy ki kell menni az intézményből. Eddig nem kellett ennünk a büfében, mert sosem töltöttünk ott annyi időt, de mostantól se fogunk a tapasztalat tükrében.
És ezt nem értem, hogy más miért nem teszi ezt.

rezsoatya (törölt) 2013.07.29. 09:11:47

@sajtosbrokkoli: mert az emberek alapvetoen lustak. Gondolj bele: punnyadnak a napon. Ha ki akarnanak menni, akkor azert csak magukra kell kapni valamit, nem hagyhatja ott a cuccat, torulkozojet, matracat, amin fekszik, mert ugye laba kelhet, vegul az igenyesseg...
Es akkor mar meg is van a "monopolhelyzete" a strand-kolbaszosnak.

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2013.07.29. 09:17:00

@no mail, no problem: Off: egészen az idei évig nem irtam fikázó posztokat, mert nem akartam a magam kritikus nyomorát itt kibeszélni, de ez a harmadik év, és lám nem tagadhatom meg magam. Két dolog: lángos, meg az otthoni kritika.
Tavaly Külkerstrand: a csont hideg olajba dobta bele a nő a szememe láttára a lángost, én meg csak reméltem, hogy ezen teszteli a hőmérsékletet, ha már nincs hőmérő, vagy amúgy nem rtudja milyen meleg. Nem nekem, KAti barátnőmnek készült, én meg halkan megkérdeztem, hogy ugye ezt nem fogja elfogadi, ha oda akarja adni. Kati mondta, hogy hát ő bizony nem tudja mi lesz a baja, így balhézni sem fog a lángos miatt. Rám maradt, és nem tévedtem. Papírra tette, és a kezünkbe akarta nyomni, és még csak azt sem értette, mi a bajom. Mikor elmagyaráztam, se látta át jobban, de amikor hajthatatlannak tűntem, sütött egy másikat. Oda se nagyon járunk. Ezt majdnem megírtam, de visszafogtam magam.
Amikor nem izlésről, hanem minőségről kellene megalkudnom, arra képtelen vagyok.
Ugyanez Kati, pont a héten a következőt mondta az asztalnál, a később érkező kamasz gyerkemnek:
- gyere egyél te is, nagyon jó ez a krumplifőzelék, bár anyukád szerint pont elég szarul sikerült, szerintem ne halgass rá. Szerinte viszont persze úgyis mindegy én mit mondok, mert nekem minden jó.
És itt közbeszóltam én is, hogy igen, mert egy igénytelen állat vagy.
DE azt gondolom, csakúgy, ahogy sokan képtelen felismerni egy étel minőségét, ugyanúgy sokan a kritika valósságát sem tudják a helyén kezelni.

Egyszer azt írtam egy posztban, hogy ebből a bonbonból csak összesen 4 embernek adnék a környezetmben, mert ők lennének csak azok, akik értékelni tudnák, vagy a helyén kezelni, nem pedig csak lenyelni és megeni. kajapiazongora.blog.hu/2011/11/07/grapefruit_bonbon. És én még szerencsés vagyok, hogy legalább 4 ilyen ember van a szúk környezetemben.

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2013.07.29. 09:18:49

@rezsoatya: Drága rezső. A hülyeségnek, meg az ostobaságnak illetve a igazad van a lustaságnak is monopolhelyzete van.
Jajj midjárt politizálni is fogunk! :)

rezsoatya (törölt) 2013.07.29. 09:43:39

Tovabbra is vallom, hogy meghatarozo, mit hoz az ember otthonrol. Es igen, itt a felelossegunk szuloknek, hogy nem csak koszonni, viselkedni tanitsuk porontyainkat, hanem az igenyessegre, legyen az etel, oltozkodes, zenei izles.
*
(bocs, de a krumplifozelekrol ez jutott eszembe:)
A fiatal feleseg odakozmalja az etelt es izgul, mit szol majd hozza ujdonsult ferje. Az joizuen megeszi, majd megdicseri: latod, dragam tudsz te, vegre egy kis otthoni iz, pont ilyet szokott fozni edesanyam!
süti beállítások módosítása