Majdnem klasszikus szendvics, amikor a kenyér a körte, a párizsi a káposzta, a paprika pedig a répa. Szorult helyzetbe kerültem, amikor Aurél gyermekem barátnője a terített asztalnál közölte, hogy a hónapok óta tartó fejfájására az orvos speciális diétát írt elő, alig ehet valamit, és a bolognai spagetti sajnos tutira nincs az ehető ételek listáján.
Gondoltam iszonyú sokk, amikor az embert leállítják a főtt ételekről, a tejtermékről, a húsról, és zöldségre meg gyümölcsre, magokra kárhoztatják, de ő békésen szemlélte amint a srácaim falnak körülötte és várta, hogy kapjon valamit. Közben beszélgettünk, és megkérdezte, hogy mi mindig ennyi időt töltünk e a konyhában? Válsz után visszakérdeztem, hogy miért ők mennyit? Őszinte döbbenettel hallgattam a válaszát. Csak hét végén esznek meleg ételt, amikor a nagymamánál ebédelnek, amúgy kizárólag hideg kaja van, szendvics általában. És ez így van, amióta nem menzás, ami az alsó tagozat végeztével szűnt meg. És nem csak hogy így van, de így is fel lehet nőni! Mert ez a drága gyermek szép, egészséges testi és mentális állapotú tini. Vágom én, hogy nem kell ennyit állni a konyhában, mint amennyit én teszem, de azért ezt a másik véglet is nagyon meglepő. Mondtam is a sajátjaimnak, hogy ha sokat szívóznak, ők is így járhatnak, majd közben összedörzsöltem a tenyeremet, és közöltem velük, hogy most már végre van fegyver a kezemben. Nem is akármilyen.
No de, szerencsére zöldséget és gyümölcsöt ehetett, így kapott egy szendvicset -mert ahhoz szokott ugye, ki nem zökkentettem volna a ritmusából- és szerencsére a humorérzéke is működött, mert vette az adást.
Hozzávalók:
2 marék reszelt lila káposzta (egy nagyon kicsi harmada volt)
2 közepes sárgarépa
pár szem mazsola, pirított mandula (opcionálisan)
körte
3 ek olívaolaj
2 ek almaecet
2 ek friss citromlé
csipet só
½ ek nyírfa porcukor (méz is lehet, de a diéta nem engedte)
A káposztát és a répát reszeljük le, az öntet hozzávalóit rázzuk össze egy üvegben, és öntsük a zöldségekre. A mazsolát és a mandulát keverjük a salátába, és tegyük két szelet körte közé, Így lesz belőle szendvics. Normál sietős estéken a körtét nyugodt lelkiismerettel vágjuk apró kockákra, és keverjük a salátába. Így is készítettem, pontosabban a maradék így készült. Nagyon finom volt.
Egy éve: Zöldbababos vacsora szendvics, Szilvás kölespite,
Két éve: Balzsamos céklajoghurt karamelizált körtével, Cukkini carbonara
Utolsó kommentek