Az a két tény biztosan állítható babkáról, hogy eszik, és hogy Európából származik. Aztán innentől kezdve sok a bizonytalanság, például, hogy sima kelt tészta e, vagy inkább töltött, hogy van e a tetején morzsa vagy nem?
Három forrást is találtam, az egyik szerint lengyel eredetű, csavart kelt tészta, ami eredetileg töltelék nélküli volt, de valamely uralkodó panaszát enyhítették a gyümölcsös töltelékkel, hogy ne porozzék, szegény szája. Aztán van aki simán Keleteuróapának tudja be tradicionális keresztény ünnepek kötelező kellékeként, és végül a zsidó konyha meghatározó darabja, amit szintén Európából származtatnak, de az emigráló családok sajátja, ami meghódította Amerikát, és erről viszont garantáltan nem hiányozhat az édes morzsa. Na akkor most milyen is és honnan is van ez a babka nevű zseniális kalácsféle? Aki tud többet, vagy mást nyugodtan megoszthatja velünk.
Én bevallom nem tartottam szükségesnek a morzsát a tetején, ezért le is hagytam, és panaszom sem lehet, kellően édes, és finom volt így is a kész babka. Fantasztikus a töltelék, amivel akár 3 napig is friss, és élvezhető marad, mivel nem szárad ki, de ezt saját tapasztalatbók megerősíteni nem tudom, mert nem maradt csak másnapra egy kicsi, és az pontosan olyan jó volt, mint előző nap. Fantasztikus az egész, a tészta, a töltelék, és küllem nem utolsó sorban. Tiszta szívből ajánlom az elkészítését.
Hozzávalók tésztához:
380g liszt
1 ek burgonyapehely
2 ek cukor
1 tk porított élesztő
csipet só
1 szoba-hőmérsékletű tojás
170ml kéz meleg tej
1 tk vanília eszencia
30g puha vaj
Sárgabarack töltelék:
200g aszalt sárgabarack
150ml friss narancslé
100ml friss citromlé (értsd: facsart)
opcionálisan 1-2 ek cukor (nekem nem hiányzott belőle)
Sajt töltelék:
240g natúr krémsajt
2 ek cukor
1 tojás sárgája
1 tk vanília eszencia
A tészta hozzávalóit dagasztóüstbe tettem, alulra a folyékony alkotókat, rá a száraz összetevőket, a gép kidagasztotta, majd duplájára kelesztettem egy finoman kiolajozott tálban.
Eközben a barackot a lékkel feltettem és pár percig forraltam, hogy kissé beszívja a barack a nedvességet, majd összeturmixoltam. A sajtot a cukorral és a tojással alaposan összekevertem.
A megkelt tésztát kinyújtottam, kb 2-3 mm vastagra, és megkentem a kihűlt barackkal, amire pedig rákentem a sajtot, és kétfelől hosszában középre feltekertem.
A dupla csigát harmadolva egymásra lapoltam, és megcsavartam, majd alaposan kivajazott kenyérsütő formába tettem. Ismét duplájára kelesztettem, majd megkentem tojással. De beszéljenek a képek , úgy még érthetőbb lesz.
190C-ra előmelegített sütőben kb 45-50 percig sült.
Egy éve: Palacsinta lufi, Kis kuglóf szociológia
Két éve: Polentás szilvatorta szilvaszósszal, szilvapálinkával, Paradicsom luxusebéd , Csípős feta mártogató
Utolsó kommentek