HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Hanna Kozári: Az az igazság, hogy ez a macskanyelv jobban hasonlít a "magyar" vagy inkább svájci macskanyelvre, ... (2015.09.10. 18:46) Macskanyelv
  • bhedi: Nagyon finomságos a süti - mindenki, akit kínáltam vele , áradozott, hogy milyen csodás Receptet i... (2015.05.05. 06:05) Méternyi cupcake
  • maya51: Nagyon jó recept, de nekem sok a lé rajta (2014.12.05. 16:05) Vajon párolt alma köret

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkini (9) cukkíni (3) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Borbély Karolina: Évek óta próbálok olyan finom és gazdag (nem száraz) gyümölcskenyeret készíteni amilyet anyósom sz... (2015.12.20. 19:10) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Hanna Kozári: Az az igazság, hogy ez a macskanyelv jobban hasonlít a "magyar" vagy inkább svájci macskanyelvre, ... (2015.09.10. 18:46) Macskanyelv
  • bhedi: Nagyon finomságos a süti - mindenki, akit kínáltam vele , áradozott, hogy milyen csodás Receptet i... (2015.05.05. 06:05) Méternyi cupcake
  • Utolsó 20

Áfonyás sajtos babka

2014.03.30. 07:00 :: sajtosbrokkoli

A te nagymamádat is boszorkánnyá minősítették volna akkoriban ezért a kelt kalácsért, de szerencsére változnak az idők, és ma már lehet sajtot tenni az aszalt gyümölcs mellé, mi több kalácsba tenni, sőt, ha rám hallgattok nem hogy lehet, de még inkább érdemes. Ebben a tésztában egyesül a hagyomány, és a haladó konyha.

unnamed.jpg 

 

Az idei első, azaz a 2014-es tavaszi Segítsütire készítettem ezt a babkát, és azért pont ezt, mert általában tarolnak a torták, a fancy sütik, ami nagyszerű,- magam is indultam már ilyennel, de én most azokat a segíteni szerető édesszájúakat céloztam meg, akiknek nem adatik meg a frissen sült kelt, gyümölcsös kalács élvezetének mámorító élménye egy minden titkot tudó nagymama, vagy saját tudás híján.

 

babka (11).jpg

Egy ideje rájöttem, hogy miért a nagymamák tudják a legjobb kelt tésztákat készíteni. Azt hiszem a titok a tapasztalatban, a türelemben rejlik, amit csak a gyakorlott és közben sajnos egyre múló évekkel szerezhet meg az ember lánya, illetve az eszközpark is sokat segít, ami jelen esetben egy elektromos dagasztó , meg persze a sütő, de utóbbi ugye nekik is volt, legfeljebb nem pont ilyen.

 

Tehát ez a babka vörösáfonyás, és sajtos is egyszerre, amitől üde, gyümölcsös, a sajttól friss, szaftos csudaság lesz. Eredetileg kakaós változatban készítették, ám ma már számtalan variációja van, így egyben azt is felajánlom a nyertesnek, hogy kedvenc egyéb gyümölcséből( aszalt szilva, meggy, sárgabarack), vagy akár kakaósan is választhatja, de bízzatok bennem, ez az áfonyás nagyon rendben van.

 

Hozzávalók:

380g liszt

1 ek burgonyapehely

2 ek cukor

1 tk porított élesztő

csipet só

1 szoba-hőmérsékletű tojás

170ml kéz meleg tej

1 tk vanília eszencia

30g puha vaj

 

 Áfonya töltelék:

200g aszalt vörösáfonya

150ml friss narancslé

100ml friss citromlé (értsd: facsart)

opcionálisan 1-2 ek cukor (nekem nem hiányzott belőle)

 

 Sajt töltelék:

240g natúr krémsajt

2 ek cukor

1 tojás sárgája

1 tk vanília eszencia

 

 A tészta hozzávalóit dagasztóüstbe tesszük, alulra a folyékony alkotókat, rá a száraz összetevőket. Dagasztóval kidagasztjuk a tésztát, majd duplájára kelesztjük egy finoman kiolajozott tálban.

 Eközben az áfonyákat a citrusok levével feltesszük pár percig forralni,, hogy kissé beszívják a nedvességet, majd összeturmixoljuk. A sajtot a cukorral és a tojással alaposan összekeverjük.

 A megkelt tésztát egy lisztezett deszkán kinyújtjuk, kb 2-3 mm vastagra, és megkenjük a kihűlt gyümölcspéppel, erre pedig rákenjük a sajtot, és a megkent tésztát kétfelől a két hosszabbik szélről kiindulva középre feltekertem. (mint a pálmalevelet)

 

babka (3)_1.jpg

A dupla csigát gondolatban három egyenlő részre osztjuk és a középső részre ráhajtjuk a jobb, majd baloldali harmadot. A három rétegű tésztát most kézbe vesszük,és egy határozott mozdulattal megtekerjük párszor, de egyenletesen, és finoman, nehogy kiszakadjon. A tészta amúgy finom, és rugalmas, nem valószínű hogy kiszakad, de azért csak óvatosan, kellő tisztelettel. A csodaszép mintát majd ennek a csavarásnak köszönheti. Alaposan kivajazott kenyérsütő formába tesszük. Ismét duplájára kelesztjük, majd megkenjük tojással. 190C-ra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. Én a 30. perc környékén teszek rá egy fóliát, hogy már ne barnuljon tovább.

 

Kérlek ha nem tudjátok hogyan segíthettek, akkor kattintsatok és olvassatok, remélve, hogy kedvet kaptok, hogy ti is adhassatok, ha már rutinosak vagytok, akkor pedig gyönyörködjetek a sütikben, és licitáljatok egy nemes cél érdekében. Idén a Suhanj! Alapítvány segíti majd sérült gyerekek sportolási lehetőségét, általatok, általunk.

Köszönöm, hogy ti is segítetek, köszönöm, hogy ti is licitáltok.

 

 

 

 

4 komment

Címkék: segítsüti élesztős édeseim

A bejegyzés trackback címe:

http://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr415882996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

rezsöatya 2014.04.06. 15:29:33

Ezt a "sutes kozben teszek ra foliat" itt Angliaban, egy peksegben tanultam... S tanulni sohasem keso!
Lam, te mar huszonevesen is tudod! :-)

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2014.04.07. 12:47:30

@rezsöatya: Képzeld mire negyvenes leszek mi mindent fogok tudni! :)

Holley 2014.04.17. 11:52:47

Szia!

A aszalt barackos babka receptjét már nem találom. Ez ugyanaz csak a barack helyett áfonya van benne?

Azt szerettem volna sütni húsvétra, mert mikor megjelent kipróbáltam és nagyon finom lett!

Köszi4

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2014.04.17. 12:46:01

@Holley: kajapiazongora.blog.hu/2014/04/17/babaka_eszik_e_vagy_isszak

Itt megtalálod, meg az édeseim fülben az élesztősök között.
Bocsánat, valamilyen oknál fogva vázlatba került, de visszaélesítettem.
Kösz, hogy jelezted.
Amúgy meg ugyanaz, csak a két gyümölcs cserélt helyet.