HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Hanna Kozári: Az az igazság, hogy ez a macskanyelv jobban hasonlít a "magyar" vagy inkább svájci macskanyelvre, ... (2015.09.10. 18:46) Macskanyelv
  • bhedi: Nagyon finomságos a süti - mindenki, akit kínáltam vele , áradozott, hogy milyen csodás Receptet i... (2015.05.05. 06:05) Méternyi cupcake
  • maya51: Nagyon jó recept, de nekem sok a lé rajta (2014.12.05. 16:05) Vajon párolt alma köret
  • rezsöatya: Kicsi a vilag! :DDD Vettem egy darabka taleggio sajtot es elso utam a blogodhoz vezetett (ez alap... (2014.09.14. 04:32) Sült-paprika krémleves Taleggio sajtos pirítóssal

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkini (9) cukkíni (3) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Borbély Karolina: Évek óta próbálok olyan finom és gazdag (nem száraz) gyümölcskenyeret készíteni amilyet anyósom sz... (2015.12.20. 19:10) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Hanna Kozári: Az az igazság, hogy ez a macskanyelv jobban hasonlít a "magyar" vagy inkább svájci macskanyelvre, ... (2015.09.10. 18:46) Macskanyelv
  • bhedi: Nagyon finomságos a süti - mindenki, akit kínáltam vele , áradozott, hogy milyen csodás Receptet i... (2015.05.05. 06:05) Méternyi cupcake
  • maya51: Nagyon jó recept, de nekem sok a lé rajta (2014.12.05. 16:05) Vajon párolt alma köret
  • Utolsó 20

Mandulás linzer virágok mogyorós krémmel

2014.04.08. 10:06 :: sajtosbrokkoli

A linzernél csak egy haszontalanabb édesség létezik, a macaroon. Még is mindkettőnek nekiállok , ráadásul gyakran, mert számomra ünnep bekapni egy...két...három...sok darabot ezekből a kis aprókból. Versenyt futok a srácokkal. Ők ugyanígy vannak ezzel leszámítva egy igen jelentős különbséget: nem nekik kell elkészíteni.

A mázlisták.

 

20140320_144325.jpg 

Egyébként meg története van. A fiúk nyolc évesek lettek idén, és az iskolában immár nem tortával ünnepelnek, hanem (három nappal előtte szóltak, hogy) házi sütikkel szoktak kedveskedni az ünnepeltek a többi osztálytársnak. Na ez végre szuper -gondoltam, és megkérdeztem kinek mit süssek. Mielőtt bárki azt hinné az ikrek egyforma sütit szeretnek, sietve elárulom: nem. Sőt! Homlokegyenest mást. Lóri mini muffinokat kért cukormázzal a tetején, Vince pedig valami diósat, vagy mandulásat: Anya lehet linzer is! Ez elég konkrét volt mindkét esetben, úgyhogy jöhetett a megvalósítás. Kedden délelőtt megsütöttem a korongokat, Kornél kedves volt, és sokat aludt ezzel hozzájárulva a sikeres és hatékony sütéshez, folytatásként gondoltam este megtöltöm, így is lett, illetve este Lórival közösen megsütöttük a muffinokat, cukormázba forgattuk őket, és csodaszép ehető csillámokat is szórtunk a tetejére, ha már lúd, legyen kövér alapon. Tálcára rendezve kiszámolva 31 darab, (gyerekek + tanár nénik) várták a konyha asztalon a szerda reggelt. Mellette a linzeres doboz, akkor már megtöltve. A legnagyobb gyermek is rácsodálkozott a csillogó muffinokra este, amikor hazaért edzésről, és kérdésemre, hogy mit vacsorázik, meglepő semmivel válaszolt, de ki érti a kamaszokat, egyszer a szöget is megeszik, máskor meg semmit. Szerda reggel Háni keltette a fiúkat, én pedig békés ölelésben etettem Kornélt az ágyban, de valami hetedik érzéktől vezérelve, félúton megszakítva az etetést, kimentem a konyhába. Hangos és jókedvű jó reggelt helyett, konstatálva, hogy nem ugyanúgy van a tálca, mint ahogy este hagytam, elkezdtem vadul számolni, majd újra számolni, és élénken, kikelve magamból érdeklődni, hogy ki ette meg azt a hetet ami hiányzik. Szerintem bármennyire empatikusak vagytok, nem érzitek amit akkor én éreztem. 6.45 volt. 6.50-ig folyamatosan mondtam a magamét, és közben kevertem a tésztát, 7.10-re kivettem a sütőből, 7.15-re langyosra hűlt, de jó is az a reggeli fagy! 7.25-re cukormázasan, csillogva sorakoztak hiánytalanul a tálcán, mintha mi sem történt volna. Fiúk cipőben, kabátban sorakoztak az ajtóban, és menetrend szerint kiléptek az ajtón, időben. Kornél folytatta az evést, ő is úgy tett, mintha észre sem vette volna a szünetet, folytatta az evést, ott ahol abbahagyta. Gyors reggel volt, na. 

 

A kérdésre, hogy hogyan jutott eszébe egy 17-évesnek csillámporos muffint enni, azt válaszolta, olyan jól nézett ki, és finom is volt. A következő kérdésre, hogy komolyan gondolja e, hogy itthonra magunknak cukormázas!!! csillámos!!! sütit készítek, azt válaszolta: Anya, tőled bármi kitelik. Hát így.

A gyerekek azt üzenték, tartsam meg ezt a jó szokásomat, a sütést illetően. Mindkettőt szerették.

 

Ám a tragikus sorsú muffinhoz képest ez a linzer egy igazi felüdülés, gazdag ízű, ízlésformáló darab, úgyhogy tessék nekilátni, ünnepre is nagyszerű, hiszen előre elkészíthető. Tökéletes vendégváró, apró, és csinos, csudafinom.

 

 

Hozzávalók: 

140 g pirított héj nélküli mandula

250 g liszt

1/2 tk só

225 g vaj

145 g világos nádcukor

100 g cukor

2 L-es méretű tojás sárgája

1 tk vaníliakivonat

150 g csokis mogyorókrém

 

20140320_144255.jpg

A mandulát pirítsuk meg, majd ha kihűlt, daráljuk le. Ha elektromos darálóval darálunk ügyeljünk rá, hogy az előtt hagyjuk abba a darálást, mielőtt az olaj kezd kicsapódni belőle, és masszává válna. Por állagra van szükség! Keverjük össze a mandulát a liszttel. A vajat a cukrokkal és a sóval keverjük habosra, adjuk hozzá a tojások sárgáját, a vaníliát, végül pedig a mandulás lisztet. Én ilyenkor keverőszárat cserélek, és a dagasztóspirálokkal dolgozom össze a tésztát. Fóliába csomagolva tegyük hűtőbe minimum 1 órára.

Lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra a tésztát, és szúrjuk ki a virágokat. 180C-ra előmelegített sütőben 8-9 perc alatt süssük készre.

A kihűlt virágokat kenjük meg a mogyorós csokikrémmel. Ennek receptjéért látogassatok el Ritához, akinek az idei Segítsütis fatörzs receptjéből származik a krém. Jobb mint a Nutella.

 

Hasonlók: Klasszik linzer, Ischler, Ischli fánk

 

 

 

 

 

1 komment

Címkék: gyerek csokis vendégváró aprósütemény aprók csacskamacska édeseim

A bejegyzés trackback címe:

http://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr265982745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

rezsöatya 2014.04.14. 16:14:07

Csillamporos suti...
Mit sutnel, ha lanyaid volnanak...?