HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • Borbély Karolina: Évek óta próbálok olyan finom és gazdag (nem száraz) gyümölcskenyeret készíteni amilyet anyósom sz... (2015.12.20. 19:10) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Hanna Kozári: Az az igazság, hogy ez a macskanyelv jobban hasonlít a "magyar" vagy inkább svájci macskanyelvre, ... (2015.09.10. 18:46) Macskanyelv
  • bhedi: Nagyon finomságos a süti - mindenki, akit kínáltam vele , áradozott, hogy milyen csodás Receptet i... (2015.05.05. 06:05) Méternyi cupcake
  • maya51: Nagyon jó recept, de nekem sok a lé rajta (2014.12.05. 16:05) Vajon párolt alma köret
  • rezsöatya: Kicsi a vilag! :DDD Vettem egy darabka taleggio sajtot es elso utam a blogodhoz vezetett (ez alap... (2014.09.14. 04:32) Sült-paprika krémleves Taleggio sajtos pirítóssal

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkini (9) cukkíni (3) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • Borbély Karolina: Évek óta próbálok olyan finom és gazdag (nem száraz) gyümölcskenyeret készíteni amilyet anyósom sz... (2015.12.20. 19:10) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Hanna Kozári: Az az igazság, hogy ez a macskanyelv jobban hasonlít a "magyar" vagy inkább svájci macskanyelvre, ... (2015.09.10. 18:46) Macskanyelv
  • bhedi: Nagyon finomságos a süti - mindenki, akit kínáltam vele , áradozott, hogy milyen csodás Receptet i... (2015.05.05. 06:05) Méternyi cupcake
  • maya51: Nagyon jó recept, de nekem sok a lé rajta (2014.12.05. 16:05) Vajon párolt alma köret
  • rezsöatya: Kicsi a vilag! :DDD Vettem egy darabka taleggio sajtot es elso utam a blogodhoz vezetett (ez alap... (2014.09.14. 04:32) Sült-paprika krémleves Taleggio sajtos pirítóssal
  • Utolsó 20

Méternyi cupcake

2015.03.30. 00:31 :: sajtosbrokkoli

A méteres kalács retro ízvilága új köntösben, gyerekszájakra és gyermeklelkű vagy nosztalgiázni vágyó felnőttekre szabva cupcake formában kelt életre. A csoki kívül és belül is felbukkan, a puncskrém nem összeköti, hanem öltözteti a csokis és vaníliás tésztát. Lehetetlen vele tévedni, ma is mindenki szereti ezt a klasszikusnak számító ízhármast.

 

A Segítsüti 2015 tavaszi fordulójára készült ez a süti, ha nem tudod mi ez, olvass utána, ha tudod, akkor csak válogass és licitálj. Remélem idén is sokan állnak e mellé a jó ügy mellé a szervezőkön, és a bloggereken túl.

 

_mg_5427.jpg

 

Hozzávalók a tésztához:

5 tojás szétválasztva

160+100g cukor

½ rúd vanília

100ml olaj

10 +2 ek meleg víz

260g liszt

½ sütőpor

2 ek kakaó

 

csokihoz:

4 ek porcukor

3 ek tejpor

4 ek kakó

10 g vaj

forró víz

 

 

krémhez:

1200ml tej

225g cukor

3 puncs pudingpor

 

200g vaj

200g porcukor

 

_mg_5426.jpg

A tojások sárgáját 160g cukorral fehéredésig habosítjuk, hozzáadjuk a vanília kikapart magját, az olajat, majd a meleg vizet. Előkészítjük a lisztet, összekeverjük a sütőporral, és félrerakjuk. A fehérjét habbá verjük egy csipet sóval, hozzáadjuk a maradék 100g cukrot, amivel addig verjük, míg fényes nem lesz.

A tojássárgájás alaphoz hozzákeverjük a lisztet, majd pontosan egyenlő két részre osztjuk ( én ezt mérleggel grammnyi pontosan végzem). Az egyik feléhez hozzákeverjük a plusz két kanál vizet, és a kakaót. A felvert fehérjét is ketté osztjuk, és a két alaphoz forgatjuk.

Az előkészített kapszlikba egy egy kanál sárga, és kakaós tésztát rakunk. 175C-ra előmelegített sütőbe kb. 15 perc alatt megsütjük.

 

A csokihoz a száraz anyagokat összekeverjük, és apránként kevés forróvízzel elkezdjük összekeverni. Egy jól alakítható csokialapot fogunk kapni, ráadásul igény szerint lehet sűrűbb, vagy hígabb a krém. Ezt kell beletöltenünk, a kihűlt, és közepükön kivájt muffin tésztákba.

 

A krémhez a puncsos pudingot megfőzzük, alaposan kihűtjük. A vajat a porcukorral kikeverjük, majd a kihűlt pudinggal alaposan összeverjük. Habzsákba tesszük, és a tésztára nyomjuk.

A csokiból csorgassunk a krém tetejére is, vagy akár fedjük be az egészet, ha még több csokis ízt szeretnénk.

 

 

 

1 komment

Sütinyalóka - Gesztenyés cake pops

2014.09.03. 22:50 :: sajtosbrokkoli

Gesztenyével mégiscsak közelebb áll az átlagos magyar gyerekszájak ízvilágához, mint sajttal. Az amerikai, hagyományos nyalókasütikben ugyanis krémsajttal, vagy vajjal fogják össze az alapsüti morzsát, hogy formálható állagot nyerjen.

 

20140901_115537.jpg

20140831_125629.jpg

A fiúknak szerettem volna kedveskedni az utolsó szüneti hétvégén, hátha fájdalommentesebb lesz így a nyár vége, és bár nagyon örültek, sőt egyenesen lelkesedtek, a fájdalom az fájdalom, az iskola meg iskola. Nem is érdemes több szót vesztegetni rá, hosszú év lesz, már ami az iskolát illeti. Erről jut eszembe: minden szeptember elsején felhívom a figyelmet, hogy kettőt alszunk, és itt a karácsony. Figyeljétek csak meg, ez idén is így lesz.

Egy kedves blogolvasó nemrég feltette a kérdést, hogy élünk e még, mert úgy látszik nem is eszünk, hiszen nincs új poszt. Sietve megnyugtatok mindenkit, élünk, virulunk, A legkisebb szöszmösz is cseperedik, mindkettőnkön rajta van még egy kis babaháj, de majd lefutjuk. Ez a tény sem segíti a blog sütiposztjait. De most!

A süti alaprecept a cake pops műfaj egyik első, és legnagyobb nevet szerző Bakerella néven elhíresült Angie Dudley könyvéből való. Mindenkinek, aki kacérkodik a nyalókasütikkel, annak melegen ajánlom a könyvet.

 

A könyvben található recept szükséges mennyiségeit megfeleztem, és az sem lett kevés, viszont inkább sok, főleg amikor egyesével formázni kezdtem a golyóbisokat. Az elkészítés roppant egyszerű, a kész süti remekül morzsálható, ami a gyerekeknek is igen testhezálló munka.

 

20140831_125552.jpg

Süti alaprecept:

(teljes adag, ezt feleztem meg)

360g liszt

2 tk sütőpor

½ tk só

240g vaj

400g cukor

4 tojás

2 tk vanília kivonat (fél vaníliarúd kikapart belsejével helyettesíthető)

240ml tej

 

Minden összetevő legyen szoba-hőmérsékletű!

Egy nagy edényben keverjük alaposan össze a lisztet, a sót és a sütőport. Egy másik tálban a vajat a cukorral 5 percig keverjük, (kézi mixerrel) vagy amíg könnyű, habos nem lesz. A tojásokat egyesével adjuk a vajhoz, amikor alaposan összekeveredett a vajjal, akkor adjuk hozzá a következőt. Végül a a vaníliát is keverjük bele. Most adjuk hozzá a liszt harmadát, majd a tej felét, újabb liszt harmadot, a maradék tejet, és a maradék lisztet. Tehát a lisztet harmadoltuk, a tejet feleztük, és felváltva a vajhoz keverjük úgy, hogy a liszttel kezdjük a sort.

 

33x23 cm-es tepsit vajazzunk ki, és a masszát terítsük el benne egyenletesen, majd 175C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig süssük. Ha kész, tegyük félre hűlni, mert csak hidegen morzsolható. Kisebb darabokat tépve két tenyerünk között morzsáljuk szét a sütit.

 

20140831_125758.jpg

A morzsát 500g gesztenyepürével összedolgozzuk, és szép, szabályos golyókat formálunk belőle. Ennek alapja, hogy azonos mennyiségek legyenek, amit egy mérőkanál segítségével lehet azonos mennyiségre kalibrálni. A megformázott golyókat érdemes előhűteni.

20140901_115500.jpg

 

Nincs más hátra, mint csokit olvasztani ( ét, jóminőségűt) gőz fölött, amibe a papír pálcikák végeit belemártjuk, és beledöfjük a golyókba, így rögzítve a pálcikákra azokat. Ha megszilárdult, az egész golyót belemártjuk a pálcikánál fogva az olvasztott csokiba, és szilikonos sütőpapírra téve félretesszük. Szórócukorral megszórjuk, vagy nem. Hűtőben alaposan kihűtjük. Ha kész lehet masnit kötni a pálcikákra, mignon papírba rendezgetni, és bezsebelni az elismerő szavakat, pillantásokat.

 

Jó szórakozást!

5 komment

Címkék: gyerek csokis aprósütemény aprók édeseim zongorázok bulira

Ecsethal

2014.06.28. 19:00 :: sajtosbrokkoli

Ehh, tudom, hogy ez nem ilyen blog, de kell az ilyen is, meg tulajdonképpen el is fér, hiszen hal. Nem sütöttem, nem föztem, ám még így is van egy kacsolódása a konyhámmal, mert a kávézacc kitakarítására használt ecsetszárat vetettem be, a prototipus elkészítéséhez. 

halacska3b.jpg

A többi ecsetet a fiúk fogják festeni egy esős nyári napon. A festéken, az ecsetszáron és az ecseten kívül kell még lakk, ez a finish termék, így vízbe is lehet rakni, és a kádban horgászni. Vagy lavórban, vagy a Balatonban.

halacskab.jpg

Koncentráljatok: az arany rész ecsetkezelése külön technikával készült, nem ám csak mázoltam, hogy kicsit pikkelyesnek tűnjön. Aztán ott az írisze, ott is beleadtam apait-anyait! 

halacska2b.jpg

A képek remélem eleget beszélnek helyettem is. Szórakozzatok jól, ha ti is készítetek ilyet, és megmutatom persze a tavalyi halakat is, illetve az egy komplett horgászkészlet. Szeretem a halakat na. 

1 komment

Címkék: gyerek ötletek öko zongorázok

Fetrengj egész éjjel csokiban! Vagy szotyiban.

2014.06.22. 13:58 :: sajtosbrokkoli

 

 

fank21.jpg

 

Vagy fánkban.

Esetleg fagyiban. Mivel focivébé van, valódi rajongók szotyiban is tehetik. Nehéz eldönteni, hogy ezek az ágyneműk édes álmot, vagy felkavaró éjjeleket hoznak e annak, akik ebben alszanak, én mindenesetre egyiket se merném bevállalni, talán mert a hálószoba nekem másról szól, mint az evésről.fank3_1.jpg

 

 

fánk4_1.jpg

 

Kellően elkötelezett hedonisták azonban válogathatnak kedvükre.

 

A fagyi szupergusztustalan! Szerencsére csak lepedő. (alább)

fánk3_1.jpg

fánk2_1.jpg

Talán a kávés elviselhető. De inkább iszom, mint alszom.

 

A Fashion Days jár ma kedvében azoknak, akik így képzelik az álmukat. Mindenesetre aki velem együtt nem meri vállalni, annak is érdemes végignézni a kollekciót, mert megdöbbentő, és szórakoztató is egyben.

Valamint kérem, ha ismersz bárkit, aki ilyet vesz, esetleg te magad vagy az, jelezd, mert egyszerűen nem hiszem, hogy létezik ember a földön, aki ilyet vesz.

 

 

1 komment

Címkék: ezmiez zongorázok

Citromkrémes kókusztorta

2014.06.16. 12:40 :: sajtosbrokkoli

A nyár és a citrom szoros kapcsolatban vannak egymással, de a kókusszal is jól kijönnek.  Annyira látványosan szép, és ehhez képest olyan egyszerű az összeállítás, hogy kezdők is bátran bevállalhatják. Tévedni szabad, sőt érdemes is néha. Egyáltalán nem ezt a citromkrémes tortát akartam elkészíteni, de rossz receptet kaptam, így ez lett belőle. A kókusz viszont stimmelt. Legalább.

 

DSC_0159.jpg

 

Franciskánál ettünk egy csoda finom kókusztortát, valamikor szeptember környékén, aminek el is kértem a receptjét, de valahogy elmaradt. Aztán már vagy fél év is eltelt, amikor újra megpróbálkoztam a recept megszerzésével. Franci küldte is ízibe, én meg sütöttem is gyorsan. Aztán amikor kész lett, kissé meglepődve konstatáltam, hogy ez a torta köszönő viszonyban sincs azzal, amire én emlékszem. Kissé félénken jeleztem Francinak, hogy biztosan a terhesség tette velem, de nem ilyennek éreztem én akkor azt a tortát, mindenesetre nagyon finom, úgyhogy vinnék egy kis kóstolót a receptért cserébe. Kisvártatva Franciska hívott is, hogy a torta nagyon finom, és gyönyörű is, de igazam volt, ez a torta nem az a torta, amit nekünk készített.

Így készítettem el valamit, amire magamtól aligha vettem volna rá magam. Aztán még csak annyit szeretnék mondani, hogy jól becsüljétek meg ezeket a képeket, mert november óta először vettem elő a fényképezőgépet, készültem neki, és fotóztam rendesem, mert nem volt pofám ezt a csodát egy telefonnal elhamarkodni. Nagyon szeretnék erre több időt szánni, de ez most nem az a pillanat az életemben. A gyerekeim mégis csak fontosabbak holmi blogolásnál.

 

DSC_0150.jpg

Hozzávalók, a tésztához:

6 tojás

190 g cukor

150 g liszt

40 g kókuszreszelék

 

Sziruphoz:

150ml meleg víz

80 g cukor

egy citrom leve

 

Lemond curd-höz:

200 ml frissen facsart citromlé

150 g cukor

4 tojás

100 g vaj darabokban

8 g zselatin por

 

Borítás:

300ml tejszín

150 g mascarpone

50 g porcukor

1 zacskó kókuszpehely*

 

DSC_0147.jpg

 

A tésztához összekeverjük a lisztet a kókuszreszelékkel. Felverjük a tojást a cukorral e

és amikor habos, egy lobogó vízzel teli edény felett háromszorosára verjük fel. Levesszük a vízgőzről és addig keverjük míg ki nem hűl. Óvatosan belekeverjük a lisztet és a kókuszreszeléket. Kivajazott, lisztezett 18cm-es sütőformába öntjük és 180C-ra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.

A sziruphoz feloldjuk a cukrot a vízben forralással, vagy mikróban és hozzáadjuk a citromlevet.

A lemon curd-höz a zselatint hideg vízben feloldjuk. A többi hozza valót vízgőz felett keverjük ameddig be nem sűrűsödik. A tűzről levéve hozzáadjuk a zselatint.

Összeállítás: 3 részbe vágjuk a tortát. Az alsó lapot meglocsoljuk szirup harmadával majd megkenjük a curd felével. A következő lappal is így járunk el, és az utolsó lapot is sziruppal meglocsoljuk. Egy éjszakán át pihenni hagyjuk.

Borítás; verjük fel a tejszínt habbá, keverjük bele a mascarponét meg a porcukrot. Kenjük meg vele a tortát, és borítsuk be a kókuszpehellyel.

 

*A kókuszpehely helyett lehet használni friss kókuszt is. Én ezt tettem. A kókuszt legyalultam, és alacsony lángon, kisebb adagokban egy serpenyőben kissé megszárítottam.

 

 

 

 

2 komment

Címkék: citrom gyümölcsös torták édeseim

Réteges rebarbarás pitetorta

2014.05.26. 09:21 :: sajtosbrokkoli

A rétegek sorban pedig: vékony omlós süti, tökéletes vaníliakrém, omlós süti újra, rózsaszín rebarbara, végül roppanós cukor réteg. És mindez együtt sül. Nem ám utólag kell összeállítani nagy kézügyességgel!

 

20140525_152430.jpg

Az eper bónusz a tetején, és lássuk be, sütés előtt jobban is mutatott mint után. Szóval nyugodtan elhagyható, magam csak dekorációs célból tettem rá, de finom volt, tehát akár több is lehet rajta, de akkor meg a roppanós cukros réteg lesz kevesebb, így nem tudom mi a jó megoldás. Nem fényezem sokat ezt a sütit, mert avatott, és avatatlan szemeknek is igen egyértelmű kell, hogy legyen, ez a muszáj megsütni kategóriába tartozik.

 

20140525_152508.jpg

 

Hozzávalók a krémhez:

1 vanilia rúd

50g keményítő

100 g porcukor

4 tojássárgája

500ml tej

 

a tésztához:

200g vaj (szoba hőmérsékletű )

110g cukor

2 tojás

180g liszt

2 tk sütőpor

1 zacskó (40g) vaníliás pudingpor

 

tetejére:

rebarbara

20g vaj olvasztva

4 tk cukor

20140525_122915.jpg 

 

A krémhez a vaníliarudat kettévágjuk, és a kikapart magokat a tokkal együtt a tejbe rakjuk, felforraljuk, és 10 percig állni hagyjuk. Közben a tojássárgákat a cukorral két percen keresztül keverjük, illetve addig, amíg fehér, habos nem lesz. Hozzáadjuk a keményítőt, és ráöntjük a tejet. Visszatesszük főni, és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Letakarjuk és kihűtjük.

A tésztához a vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk egyesével a tojásokat, majd a sütőporos lisztet.

 

20140525_111533.jpg

 

Egy 20 cm-es kivajazott kerek formába elsimítjuk a tészta egyharmadát, rákenjük a krémet, majd a maradék tésztát. A megmosott rebarbarákat 8-9 cm hosszú egyenlő darabokra vágjuk, és a tortára tesszük. Most jöhet az opcionális eper is. Legvégül pedig meglocsoljuk a tésztát az olvasztott vajjal és megszórjuk a cukorral.

180C-ra előmelegített sütőben 70-75 percig sütjük.

Nehéz lesz kivárni míg meghűl, de érdemes.

 

 

 

2 komment

Címkék: gyümölcsös torták rebarbara édeseim

Répatorta sajttorta

2014.04.15. 19:14 :: sajtosbrokkoli

A répatortával és sajttortával külön-külön sem igen lehet tévedni, de ha a kettő együtt sül, az dupla élvezet. Idén javaslom, hogy ezzel újítsatok a húsvétra, két töltött-tojás, meg egy sonka között.

 

repatorta4.jpg 

Azt a műhelytitkot is elárulom, hogy ritka nagyot hibáztam a készítéskor, és még így is csillagos ötöst kapott a torta. Konkrétan elfelejtettem bele tojást rakni, éppen kettőt, amit a recept előírt. Ennek ellenére annyira finom lett, hogy csak na, és a tészta sem tűnt töménynek, vagy levegőtlennek, de gondolom sokkal lazább, vagy könnyedebb lett volna, ha az a tojás belekerül, illetve a torta rajzosabb lett volna, mert így csak nehezen sikerült vegyülnie a két tortának.

A hibázásom okairól nem sokat tudok mondani, csak annyit, amit mindig fennen hangoztatok, miszerint a konyha attól, hogy a játszóterem, nem lehet komolytalanul venni. Meg hogy minden terhesség és szülés elszívta az agyam egy részét (időlegesen), de Háni szerint ez azért megbocsátható (időlegesen), mert láthatóan a srácokba tettem. Nem figyeltem na. Vagy túl sok felé.

 

Tehát javaslom hogy ti tojással készítsétek, de ha valaki allergiás rá, az örüljön, mert működik a recept tojás nélkül is.

 

repatorta2.jpg

Hozzávalók a sajttorta részhez:

220 g natur krémsajt szobahőmérsékletű

120 g cukor

1,5 tk liszt

2 nagy tojás

1 tk vaníliakivonat

110 g tejföl

 

Répatorta rész:

150g liszt

1/2 tk sütőpor

1/4 tk só

1 tk őrölt fahéj

1/8 tk szerecsendió

110 ml olaj

60 ml almapüré

50g cukor

50g világos nádcukor

2 nagy tojás ( ki ne hagyd!)

1 tk vaníliakivonat

160g reszelt répa

 

tetejére opcionálisan:

200 g natúr krémsajt

1 tk vaj

2 ek porcukor ( ezt kb. tettem, nem akartam édesre)

100g tejföl

1/2 tk vaníliakivonat

 

unnamed_1.jpg

Sajttorta: a lisztet, és a cukrot keverjük össze, majd adjuk a krémsajthoz, és keverjük habosra, csomómentesre. Adjuk egyenként hozzá a tojásokat is, majd a tejfölt és a vaníliát. Az edényt ütögessük az pulthoz néhányszor, így a levegőbuborékoktól megszabadulhatunk.

Répatorta: ez nagyon egyszerű, a száraz összetevőket, és a nedves összetevőket is külön-külön egy tálban összekeverjük, majd a nedvesre öntjük a szárazat, és csomómentesre keverjük, de nem túlkeverni! A répát a nedveshez keverjük!

A tetejére a krémet ráérünk sütés közben is, úgyhogy most egy kivajazott forma aljába tegyük bele a répatorta keverék felét, majd öntsük rá a sajttortát, és a maradék répatortát kanalazzuk bele egyenletesen szétszórva a sajttorta rétegbe. 180C-ra előmelegített sütőbe tesszük, 50-60 percre berakjuk sütni. Ha kihűlt, tegyük rá a sajtos tejfölös krémet, vagy ne.

 

További ünnepi receptek, és ötletek:

-tésztafészek tojásoknak

-almás-répás joghurt

-répatorta trüffel

-pozsonyi kifli

-bébirépa fetás cukkinicsíkokban

-húsvéti kalács

-krumplisaláta szalonna chipsel

 

 

 

5 komment

Címkék: répa torták sajttorta édeseim

Mandulás linzer virágok mogyorós krémmel

2014.04.08. 10:06 :: sajtosbrokkoli

A linzernél csak egy haszontalanabb édesség létezik, a macaroon. Még is mindkettőnek nekiállok , ráadásul gyakran, mert számomra ünnep bekapni egy...két...három...sok darabot ezekből a kis aprókból. Versenyt futok a srácokkal. Ők ugyanígy vannak ezzel leszámítva egy igen jelentős különbséget: nem nekik kell elkészíteni.

A mázlisták.

 

20140320_144325.jpg 

Egyébként meg története van. A fiúk nyolc évesek lettek idén, és az iskolában immár nem tortával ünnepelnek, hanem (három nappal előtte szóltak, hogy) házi sütikkel szoktak kedveskedni az ünnepeltek a többi osztálytársnak. Na ez végre szuper -gondoltam, és megkérdeztem kinek mit süssek. Mielőtt bárki azt hinné az ikrek egyforma sütit szeretnek, sietve elárulom: nem. Sőt! Homlokegyenest mást. Lóri mini muffinokat kért cukormázzal a tetején, Vince pedig valami diósat, vagy mandulásat: Anya lehet linzer is! Ez elég konkrét volt mindkét esetben, úgyhogy jöhetett a megvalósítás. Kedden délelőtt megsütöttem a korongokat, Kornél kedves volt, és sokat aludt ezzel hozzájárulva a sikeres és hatékony sütéshez, folytatásként gondoltam este megtöltöm, így is lett, illetve este Lórival közösen megsütöttük a muffinokat, cukormázba forgattuk őket, és csodaszép ehető csillámokat is szórtunk a tetejére, ha már lúd, legyen kövér alapon. Tálcára rendezve kiszámolva 31 darab, (gyerekek + tanár nénik) várták a konyha asztalon a szerda reggelt. Mellette a linzeres doboz, akkor már megtöltve. A legnagyobb gyermek is rácsodálkozott a csillogó muffinokra este, amikor hazaért edzésről, és kérdésemre, hogy mit vacsorázik, meglepő semmivel válaszolt, de ki érti a kamaszokat, egyszer a szöget is megeszik, máskor meg semmit. Szerda reggel Háni keltette a fiúkat, én pedig békés ölelésben etettem Kornélt az ágyban, de valami hetedik érzéktől vezérelve, félúton megszakítva az etetést, kimentem a konyhába. Hangos és jókedvű jó reggelt helyett, konstatálva, hogy nem ugyanúgy van a tálca, mint ahogy este hagytam, elkezdtem vadul számolni, majd újra számolni, és élénken, kikelve magamból érdeklődni, hogy ki ette meg azt a hetet ami hiányzik. Szerintem bármennyire empatikusak vagytok, nem érzitek amit akkor én éreztem. 6.45 volt. 6.50-ig folyamatosan mondtam a magamét, és közben kevertem a tésztát, 7.10-re kivettem a sütőből, 7.15-re langyosra hűlt, de jó is az a reggeli fagy! 7.25-re cukormázasan, csillogva sorakoztak hiánytalanul a tálcán, mintha mi sem történt volna. Fiúk cipőben, kabátban sorakoztak az ajtóban, és menetrend szerint kiléptek az ajtón, időben. Kornél folytatta az evést, ő is úgy tett, mintha észre sem vette volna a szünetet, folytatta az evést, ott ahol abbahagyta. Gyors reggel volt, na. 

 

A kérdésre, hogy hogyan jutott eszébe egy 17-évesnek csillámporos muffint enni, azt válaszolta, olyan jól nézett ki, és finom is volt. A következő kérdésre, hogy komolyan gondolja e, hogy itthonra magunknak cukormázas!!! csillámos!!! sütit készítek, azt válaszolta: Anya, tőled bármi kitelik. Hát így.

A gyerekek azt üzenték, tartsam meg ezt a jó szokásomat, a sütést illetően. Mindkettőt szerették.

 

Ám a tragikus sorsú muffinhoz képest ez a linzer egy igazi felüdülés, gazdag ízű, ízlésformáló darab, úgyhogy tessék nekilátni, ünnepre is nagyszerű, hiszen előre elkészíthető. Tökéletes vendégváró, apró, és csinos, csudafinom.

 

 

Hozzávalók: 

140 g pirított héj nélküli mandula

250 g liszt

1/2 tk só

225 g vaj

145 g világos nádcukor

100 g cukor

2 L-es méretű tojás sárgája

1 tk vaníliakivonat

150 g csokis mogyorókrém

 

20140320_144255.jpg

A mandulát pirítsuk meg, majd ha kihűlt, daráljuk le. Ha elektromos darálóval darálunk ügyeljünk rá, hogy az előtt hagyjuk abba a darálást, mielőtt az olaj kezd kicsapódni belőle, és masszává válna. Por állagra van szükség! Keverjük össze a mandulát a liszttel. A vajat a cukrokkal és a sóval keverjük habosra, adjuk hozzá a tojások sárgáját, a vaníliát, végül pedig a mandulás lisztet. Én ilyenkor keverőszárat cserélek, és a dagasztóspirálokkal dolgozom össze a tésztát. Fóliába csomagolva tegyük hűtőbe minimum 1 órára.

Lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra a tésztát, és szúrjuk ki a virágokat. 180C-ra előmelegített sütőben 8-9 perc alatt süssük készre.

A kihűlt virágokat kenjük meg a mogyorós csokikrémmel. Ennek receptjéért látogassatok el Ritához, akinek az idei Segítsütis fatörzs receptjéből származik a krém. Jobb mint a Nutella.

 

Hasonlók: Klasszik linzer, Ischler, Ischli fánk

 

 

 

 

 

1 komment

Címkék: gyerek csokis vendégváró aprósütemény aprók csacskamacska édeseim

Áfonyás sajtos babka

2014.03.30. 07:00 :: sajtosbrokkoli

A te nagymamádat is boszorkánnyá minősítették volna akkoriban ezért a kelt kalácsért, de szerencsére változnak az idők, és ma már lehet sajtot tenni az aszalt gyümölcs mellé, mi több kalácsba tenni, sőt, ha rám hallgattok nem hogy lehet, de még inkább érdemes. Ebben a tésztában egyesül a hagyomány, és a haladó konyha.

unnamed.jpg 

 

Az idei első, azaz a 2014-es tavaszi Segítsütire készítettem ezt a babkát, és azért pont ezt, mert általában tarolnak a torták, a fancy sütik, ami nagyszerű,- magam is indultam már ilyennel, de én most azokat a segíteni szerető édesszájúakat céloztam meg, akiknek nem adatik meg a frissen sült kelt, gyümölcsös kalács élvezetének mámorító élménye egy minden titkot tudó nagymama, vagy saját tudás híján.

 

babka (11).jpg

Egy ideje rájöttem, hogy miért a nagymamák tudják a legjobb kelt tésztákat készíteni. Azt hiszem a titok a tapasztalatban, a türelemben rejlik, amit csak a gyakorlott és közben sajnos egyre múló évekkel szerezhet meg az ember lánya, illetve az eszközpark is sokat segít, ami jelen esetben egy elektromos dagasztó , meg persze a sütő, de utóbbi ugye nekik is volt, legfeljebb nem pont ilyen.

 

Tehát ez a babka vörösáfonyás, és sajtos is egyszerre, amitől üde, gyümölcsös, a sajttól friss, szaftos csudaság lesz. Eredetileg kakaós változatban készítették, ám ma már számtalan variációja van, így egyben azt is felajánlom a nyertesnek, hogy kedvenc egyéb gyümölcséből( aszalt szilva, meggy, sárgabarack), vagy akár kakaósan is választhatja, de bízzatok bennem, ez az áfonyás nagyon rendben van.

 

Hozzávalók:

380g liszt

1 ek burgonyapehely

2 ek cukor

1 tk porított élesztő

csipet só

1 szoba-hőmérsékletű tojás

170ml kéz meleg tej

1 tk vanília eszencia

30g puha vaj

 

 Áfonya töltelék:

200g aszalt vörösáfonya

150ml friss narancslé

100ml friss citromlé (értsd: facsart)

opcionálisan 1-2 ek cukor (nekem nem hiányzott belőle)

 

 Sajt töltelék:

240g natúr krémsajt

2 ek cukor

1 tojás sárgája

1 tk vanília eszencia

 

 A tészta hozzávalóit dagasztóüstbe tesszük, alulra a folyékony alkotókat, rá a száraz összetevőket. Dagasztóval kidagasztjuk a tésztát, majd duplájára kelesztjük egy finoman kiolajozott tálban.

 Eközben az áfonyákat a citrusok levével feltesszük pár percig forralni,, hogy kissé beszívják a nedvességet, majd összeturmixoljuk. A sajtot a cukorral és a tojással alaposan összekeverjük.

 A megkelt tésztát egy lisztezett deszkán kinyújtjuk, kb 2-3 mm vastagra, és megkenjük a kihűlt gyümölcspéppel, erre pedig rákenjük a sajtot, és a megkent tésztát kétfelől a két hosszabbik szélről kiindulva középre feltekertem. (mint a pálmalevelet)

 

babka (3)_1.jpg

A dupla csigát gondolatban három egyenlő részre osztjuk és a középső részre ráhajtjuk a jobb, majd baloldali harmadot. A három rétegű tésztát most kézbe vesszük,és egy határozott mozdulattal megtekerjük párszor, de egyenletesen, és finoman, nehogy kiszakadjon. A tészta amúgy finom, és rugalmas, nem valószínű hogy kiszakad, de azért csak óvatosan, kellő tisztelettel. A csodaszép mintát majd ennek a csavarásnak köszönheti. Alaposan kivajazott kenyérsütő formába tesszük. Ismét duplájára kelesztjük, majd megkenjük tojással. 190C-ra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. Én a 30. perc környékén teszek rá egy fóliát, hogy már ne barnuljon tovább.

 

Kérlek ha nem tudjátok hogyan segíthettek, akkor kattintsatok és olvassatok, remélve, hogy kedvet kaptok, hogy ti is adhassatok, ha már rutinosak vagytok, akkor pedig gyönyörködjetek a sütikben, és licitáljatok egy nemes cél érdekében. Idén a Suhanj! Alapítvány segíti majd sérült gyerekek sportolási lehetőségét, általatok, általunk.

Köszönöm, hogy ti is segítetek, köszönöm, hogy ti is licitáltok.

 

 

 

 

4 komment

Címkék: segítsüti élesztős édeseim

Olcsójánosok országa vagyunk

2014.03.17. 13:49 :: sajtosbrokkoli

Talán a tavaszra való tekintettel, vagy lehet, hogy teljesen ártatlanul, de a magyar Spar csoport különösen alkalmas (táp)talajt adott egy kiadós ekézésre. Tudom, hogy nem érdemes összehasonlítani a magyar piacot az osztrákkal, és tudom, hogy nem ismerhetem a marketing célcsoportjukat, de a hozzáállást igazán szomorúnak tartom mindkét esetben. Lehet bátran egyetérteni, vagy éppen ellentmondani az ismertetett konkrétumok után.

 

20140317_121115.jpg

 

A héten először ott rúgta el a focit az amúgy általam kedvelt élelmiszerlánc, hogy SuperShop hírlevélben, arra kért, ugyan lájkoljam már a fészbuk oldalukat. Nem is lenne ezzel semmi baj. Mások is így csinálják, megkérnek, hogy lájkoljam őket, és vagy arra bízzák a lájkomat, hogy valóban szeretem őket, esetleg szeretnék napi híreket reklámokat olvasni, vagy megpróbálnak megvenni ösztönözni valamivel. Ezek a valamik, általában kellően kurensek, vagy értékesek ahhoz, hogy meghozzák egy átlagos ember kedvét egy kattintáshoz. Nyilván befolyásolja a kedvhozó valamik mibenlétét, a cég nagysága, háttere, és természetesen az, hogy mit forgalmaz. A Spar e tekintetben fogalmazzunk úgy, hogy igen jó háttérrel rendelkezik minden tekintetben. Mindegy, hogy azt nézzük mit forgalmaz, vagy azt hogy van e saját márkás terméke, esetleg azt, hogy mennyire közismert, vagy szerethető. És akkor azt most nem is említeném, hogy hova pozicionálja magát áraival, dizájnjával,vásárlói célcsoportjával.

Ám ha egy cég ennyire igyekszik elkerülni az olcsóság, és igénytelenség látszatát, mint amennyire ezt a Spar teszi, akkor könyörögve kérem, ne nézze le annyira a vásárlóit, hogy 10 napon át, napi két saját márkás csokoládé kisorsolásának ígéretével próbál értékes adatbázist nyerni.Ám olybá tűnik, úgy gondolják, az olcsójánosok országában 20 csoki is elég Őszintén megdöbbentett ez fajta kisstílűség. És az is, hogy lesz olyan, aki egy csokiért, lájkolni fogja őket.

 

Csak miheztartás végett: osztrák szomszédaink kártyanaptár méretűre összehajtható igen csinos, szemre, illetve tapintásra is igen kívánatos kis reklám, és tájékoztató célú brosúrát osztogat hogy megismertesse legújabb szendvicseit a vásárlókkal, annak ellenére, hogy a szendvicsen látszik is, hogy mi van benne, illetve hogy rá is van írva.

20140317_114444.jpg

Ezeknek a kis füzeteknek a nyomdai költsége gyanítom alig kevesebb mint egy tábla csoki bekerülési költsége. Ebből pedig nem naponta vesznek el kettőt,... hanem. És megint értem én, hogy ez Magyarország, és hogy kis pénz kis foci, de hiszem, hogy a csoki igenis megalázó ránk nézve. Illetve inkább a Sparra nézve, de van az a helyzet, amikor az ember magát szégyelli más helyett, tehetetlenségében.

 

20140317_114509.jpg

Aztán ha már itt tartunk. Vannak nálam olyan receptek, amikben előszeretettel használok paradicsom pasztát, amit általában Spárban veszek, de nem itthon. Mert nincs. Pedig nem valami szuper drága, kis szériás hatodik kontinensről származó kihalófélben lévő manufaktúra terméke, hanem egy saját márkás tucattermék, amiből ausztriai Spar üzletekben minimum 3, de inkább 6 saját márkás, és még 6 külső gyártású azaz összesen 12 termék sorakozik a polcon.

 

20140316_093228.jpg

 

Nálunk viszont egy se. Évek óta tucatjával hordom haza a tubusokat, és nagy örömmel veszem le a polcról, ha valamilyen új típust találok.

 

20140316_093117.jpg

 

Itthon meg nem hogy 3 -féle, de egy sem létezik. Nem hogy külső gyártású, de saját márkás, hovatovább budget tipusút sem, hogy nekünk, magyar olcsójánosoknak is kiszúrják valamivel a szemünket. Itthon ezt a pasztát Aldiban, és Dm-ben lehet venni, de sajnos az előbbi rossz, utóbbi pedig ízben és árban sem annyira kedvemre való mint némely Spar paszta.

 

20140316_093150.jpg

Kövezzetek meg érte, de elmondom a legegyszerűbb, és leggyorsabb felhasználását, higgyétek el ennél gyorsabb recept nincs, ami paradicsompasztával készül, kivéve talán ha teába rakjuk ízesítőnek. Szóval egy jó szelet (rozs)kenyeret megpirítunk, megkenjük krémsajttal, és rakunk rá chillis paradicsom pasztát. Ó ha tudnátok, milyen gyors, és milyen csodás éhségcsillapító, míg elkészül egy ebéd, vagy vacsora. A baj vele csak az, hogy nehéz egynél megállni, Imádom.

 

Amúgy meg nemsokára kezdődik a tavaszi Segítsüti akció, kezdjetek figyelgetni.

 

Receptek a pasztához: Ajvár, Görög sült bab, Padlizsán szendvicsSvéd húsgolyós rakott spagettiSós snack

 

Szolgálati közleményként pedig, köszönöm a játék meghívásokat többetektől, igyekszem pótolni az infókat, és elnézést, hogy tevékenyen nem vettem részt benne.

8 komment

Címkék: élménybeszámoló csacskamacska