HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Hanna Kozári: Az az igazság, hogy ez a macskanyelv jobban hasonlít a "magyar" vagy inkább svájci macskanyelvre, ... (2015.09.10. 18:46) Macskanyelv
  • maya51: Nagyon jó recept, de nekem sok a lé rajta (2014.12.05. 16:05) Vajon párolt alma köret

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkíni (3) cukkini (9) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Borbély Karolina: Évek óta próbálok olyan finom és gazdag (nem száraz) gyümölcskenyeret készíteni amilyet anyósom sz... (2015.12.20. 19:10) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Hanna Kozári: Az az igazság, hogy ez a macskanyelv jobban hasonlít a "magyar" vagy inkább svájci macskanyelvre, ... (2015.09.10. 18:46) Macskanyelv
  • Utolsó 20

Nigella szuperlágy csokitortája

2011.04.20. 00:23 :: sajtosbrokkoli

A hétvégén lapozgattam Nigella "Istennős" könyvét, és megtaláltam ezt a receptet, ami attól tűnt érdekesnek, hogy két és fél deci lobogó forró víz kell a tésztához. 

Mivel du. vendégeket vártunk, arra gondoltam ideális az elkészítéshez az időpont, mert így kevéssé kell kivennem a részem az evésből. Ennek azért van jelentősége, mert Háni szerda reggel nekem szegezte: Háni te híztál? Nem! - mondom, már vagy egy éve taposom ezt a súlyt (akkor kaptam fel kettőt). Akkor csak csúszol szét??? - szólt kedveset újra. Ja! - mondom, így van ez már ebben a korban, ha nem napi 4 órában edzek.

Na mindegy, a csoki mindig jó mindenre, legyen az fogyókúra, bánat, stressz, vagy öröm.

A torta szenzációs, bár a cukormennyiséget alapból majdnem feleztem. (Háni pótolta a saját adagján.) A kész megsült torta annyira jól egyensúlyoz a krém és a tészta állag között, hogy az csúcs.

Érdemes volt belevágni, a gyerekek kedvéért gyorsan főztem hozzá egy majdnem creme brulét, azért csak majdnem, mert kicsivel több tejszínt kapott, hogy az állaga hígabb legyen. Gyümölccsel, vagy Nigella szerint krémsajttal megkenve is kitűnő.

Hozzávalók:

225 g vaj

225 g nádcukor

2 nagy tojás felverve

1/2 vanília kikapart belseje

100 g étcsoki gőz felett olvasztva

200 g finomliszt

1 tk szódabikarbóna

250 ml forró víz

A sütőt 190 C fokra melegítsük elő. Egy szögletes kenyérformát vajazzunk és papírral precízen béleljünk ki.

A vajat és a cukrot keverjük habosra, adjuk hozzá a tojást, a vaníliát, és a kissé visszahűlt csokoládét.

Nem habosra kell keverni, mostantól a cél csak annyi, hogy egyenletesen eloszlassunk minden anyagot. A szódabikarbónás lisztet a forró vízzel felváltva adjuk a vajas krémhez.

A tészta lágy lesz, és ez így rendben is van, ne ijedjetek meg. Öntsük a formába, majd 30 percig süssük, akkor csökkentsük a hőmérsékletet 170 C fokra, és még 15 percig süssük.

Az eredeti recept 375 g nádcukrot ír, ezt módosítottam, illetve ha legközelebb készítem, akkor a csokit 150 g-ra fogom emelni.

27 komment

Címkék: desszert csokis torták édeseim

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr182841306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Überspannung 2011.04.20. 13:55:27

ezt egyben felnyalnám, meg Nigellát is.

Ronald 2011.04.20. 14:36:53

@Obi Wan:
Ezek szerint még 41 évesen is nyalható? Lehet, ki tudja?
De hogy kilóg a klasszikus "brit szépségek" sorából, az biztos.
Ha nem tudnám ki ő, nekem simán el lehetett volna adni mondjuk (észak)olasznak a csajt.
.

mutant · http://universal.blog.hu 2011.04.20. 14:44:32

Van néhány jó receptje. De beszél baromságokat is rendesen:D

haspok.blog.hu/2011/01/03/nigella_meg_a_magyarok

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.04.20. 14:47:07

@Ronald: szerinted 41 évesen már nem csinálnak ilyesmit az emberek?

Kürüsüly 2011.04.20. 14:53:27

Jaja Nigellát én is felnyalnám:) a csokitortájával együtt:)

Ronald 2011.04.20. 15:20:58

@RAMBO:
Nem a fenét, nem csinálnak 41 évesen.
Csak tudod, ma már az a divat, hogy aki elmúlt 25 éves - az már MILF-nek számít.
30 után meg már egyáltalán minek él?
Hacsak dolgozni nem... mert egyébként....
Hülye egy világ, az fix.

Ronald 2011.04.20. 15:28:23

.
Lehet nem mindenki tudja róla, de a csajnak azért elég jó hátszele (kezdősebessége) volt ehhez a konyhai-bohóckodáshoz:

A faterja báró, a Tetchher-kabinet "kincstár"-kancellárja (lordja) volt - ő maga meg volt szíves az Oxfordban végezni az egyetemi tanulmányait.
Később a Sunday Times-nak lett az irodalmi-rovatvezetője.

Tehát nem mondható el róla, hogy egy vad bikini-party hajnalán, egy pont arra kószáló, bekokszolt TV-producernek köszönhetné a "celebségét".
.

Plumper_ 2011.04.20. 15:33:03

@Ronald: ez a nő valami 50 éves most!
ettől függetlenül iszonyatosan szexi, szanaszét-kefélnivaló húúúúúsi teste van!
igazi MILF.
valami milliárdos férje nyalogatja.

hegyilany 2011.04.20. 15:35:55

Fura, hogy a forróvíz nem kapja össze a csokit.

Ronald 2011.04.20. 15:42:12

@Plumper_:
Igazad van, én tévedtem.
A csaj nem 41, hanem biza 51 éves az idén.
Lehet, hogy a látvány vezetett félre - amikor (rosszul) számolgattam :-)))

Kürüsüly 2011.04.20. 15:56:04

Mondjuk legalább Sthálnak volt mint 1:1 ben lelopnia,nem lenne saját nyalakodós, nyennyegős gasztropornónk:)
Mondjuk Nigella 51 évesen is jobban néz ki mint stáhl bármikor:)

Kürüsüly 2011.04.20. 16:00:31

JA igen és lenyűgöző mennyire nem ismer minket:))
http://video.xfree.hu/?n=kkolos|6e417f0f02ed8e3dd8e744be51a38853

Hagrid 2011.04.20. 16:18:36

@Kürüsüly: ott a pont minden szempontból!:D

Scala 2011.04.20. 16:25:35

A cukorcsökkentés jó ötlet. A sütit elkészítem!
Mindenkitől sorry, de a nő épp víziló dagadt:
chezdubarry.blog.hu/2011/04/18/title_1616486

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.04.20. 16:35:28

@Ronald: hát nem tud olyan ütemben ráncosodni, ahogy hízik :))))) Szexi nő ezzel együtt.

Azért lepődtem meg a 41 éves korhatáron, mert én 43 vagyok, és nem tudtam róla, hogy két éve abba kellett volna hagynom. :DDD

victor vacendak 2011.04.20. 16:58:00

@Ronald: ez nem divat, csupán ostobaság. A MILF kifejezésnek semmi köze az életkorhoz...

Ronald 2011.04.20. 18:52:10

@RAMBO:
Hehe, ezek szerint már te is jócskán MILF vagy :-)))

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2011.04.20. 19:48:45

Sziasztok!
Kérlek valamelyikőtök elárulná hol találtatok a rám? Mert ennyi idegen kommentem még sosem volt.
Nigellának csak a fele vagyok, de szerintem is szexi! Valószinűleg a kisugárzása teheti. Csorgassátok csak a nyálatokatakár rá, akár a csokitortájára!

Scala 2011.04.21. 00:21:47

@sajtosbrokkoli: Szia,
index.hu jobb oldalt blogajánló: kint voltál, a főoldalon. Onnan kavartunk ide. :-)

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2011.04.21. 09:47:59

@Scala: köszi, mire én odanéztem, már nem voltam ott, ezért nem voltam biztos a válaszban, de ezt gyanítottam.

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2011.04.21. 09:48:46

@hegyilany: Szia, téged szoktalak látni karajéknál! rülök, hogy ide is benéztél.

Maura 2011.04.23. 13:04:14

En facebookrol kaptam a cimedet egy ismerosomtol;)

Eliathen 2011.04.23. 20:23:23

Helló, én megfeleztem mindent, mert magamnak csinálom, elég a kisebb adag is, de asszem ez nem működik. Mindent úgy csináltam ahogy kell, a sütőben van a tál, tálban papir ahogy kell, papírban tészta ami folyós lett. De nem ez a pláne, hanem hogy 22perce sül és még mindig folyik. Mit tegyek én ezzel???

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2011.04.25. 17:14:20

@Eliathen:
Gondolom a helyes válasz az lenne, hogy hagyd még sülni :) , de azt is mondanám, hogy ne izgulj, és ne nyitogasd a sütőt .
Azért elmondod hogy sikerült? és mennyit sütötted?
Látod a formán, hogy én is mély edényben készítettem, aminek sok idő kell, tehát a fele adagnak pláne kellene könnyen átsülnie.

e_easy 2011.04.26. 12:24:39

hetvegen megcsinaltam az altalad javasolt kevesebb cukor tobb csoki verzioban. A sutesi ertekekkel kicsit bajban voltam, vegul a legkeveres miatt erzesre roviditettem az idoket. Finom es nagyon konnyu lett, talan meg tobb csokit is elbirna, en szeretem ha kihult allapotban egy komolyabb retegge all ossze belul a csoki. Igy teljesen jogos, hogy kell melle valami korites.
Az egyetlen kicsit zavaro dolog, hogy en erzem az illataban a szodabikarbonat

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2011.04.26. 15:15:21

@e_easy: Örülök, hogy sikerült, nagyszerűek a kritikai észrevételek, pontosan ugyanezen megállapításokat tettem én is, ezért javasoltam a több csokit a jövőre nézve. VISZONT! a héten fel fogok dobni egy cukkinis csokis sütit. Ha ezt a tortát mondjuk 3-as osztályzattal illetjük, akkor az 5alá lesz, mindenképp lészítsd el, nem fogsz benne csalódni.Az alát azért kapja, mert az is sütőporos, bár abban nem érződik annyira mint Nigelláéban. puha, lágy krémes, szaftos egyszerre, krém nélkül is élvezhető, és sokkal csokisabb ízű.

e_easy 2011.04.26. 15:27:40

@sajtosbrokkoli: cukkinis csoki eleg bizar :) kivancsi vagyok ra.
a soros sajtost is megcsinalom majus kozepen a sorfeszivalra idealis utibatyu lesz