HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Hanna Kozári: Az az igazság, hogy ez a macskanyelv jobban hasonlít a "magyar" vagy inkább svájci macskanyelvre, ... (2015.09.10. 18:46) Macskanyelv
  • maya51: Nagyon jó recept, de nekem sok a lé rajta (2014.12.05. 16:05) Vajon párolt alma köret

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkíni (3) cukkini (9) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Borbély Karolina: Évek óta próbálok olyan finom és gazdag (nem száraz) gyümölcskenyeret készíteni amilyet anyósom sz... (2015.12.20. 19:10) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Hanna Kozári: Az az igazság, hogy ez a macskanyelv jobban hasonlít a "magyar" vagy inkább svájci macskanyelvre, ... (2015.09.10. 18:46) Macskanyelv
  • Utolsó 20

Semolina kenyér, ha csak 3 nap múlva ennénk

2011.05.07. 07:00 :: sajtosbrokkoli

Kicsit olyan ez a kenyérsütés, mint a Mikulás várása. Szégyenlősen elsuttogom hogy szeretnék kapni egy kenyeret, ami ha szép lenne, finom, lukacsos, könnyű és kellően, de nem túlkelt lenne, akkor jövőre is jó lennék, sütnék sokat, és mindig fényes lenne szandim is. Aztán csak figyelem, hogy mi lesz a fényesre pucolt kemencémben. (Ha lódítok semmilyen kívánságom nem teljesül? Mert akkor inkább sütőm van mégis!)   

A kenyér is mutatja, hogy jó voltam az idén és én meg is ígérem ugyanezt az év második felére is. Ultra szívásnak tűnik ez a házi kenyér sütés, de talán csak azért, mert sokat kell várni a végeredményre (3 nap), annak ellenére, hogy nem sok időt igényel a tényleges elkészítése.

Arra most ki sem térnék, hogy Jamie panzenellája mennyire finom lett. 3 kenyér készült az alábbi mennyiségből, ebből egyet azon melegében megettünk, a másik kettőből lett a saláta újabb 2 nap múlva. Senki ne merjen türelmetlenséggel vádolni eztán! 
 

Az öregtészta hozzávalói:

170 g teljes kiőrlésű liszt

145 g tönköly liszt

3/4 tk só

1/2 tk élesztő

220 ml langyos víz

Bedobtam mindezt a kenyérsütőbe és a dagasztó funkción kb. 10 percig kevertettem a tésztát. Ne legyen ragacsos, vagy túl kemény, ezt vízzel és liszttel korrigálhatjuk, ha szükséges. Ha kész, kivesszük a tésztát és egy olajozott tálban folpackkal letakarjuk, majd kb. 1 óra alatt másfélszeresére kelesztjük. Ekkor lazán átgyúrjuk, és újra visszatesszük a fólia alá, majd berakjuk egy éjszakára a hűtőbe.

A kenyér hozzávalói:

1 adag öreg tészta

180 g tönyköly liszt

210 g semolina liszt

1+1/4 tk só

1+1/4 tk élesztő

2 ek oliva olaj 

1 ek méz

250 ml langyos víz

Az összes hozzávalót ismét a dagasztóba teszem, és egyenletes simára keverem. Ha kész van, 2 órán át kelesztem olajos, letakart edényben. Ekkor 3 részre osztom, megformázom, és egy tepsiben, amit fóliával takarok, egy újabb éjszakára a hűtőbe teszem.

Másnap kiveszem a hűtőből és hagyom felmelegedni a tésztát, ez 2 óra is lehet.

230 C-ra előmelegítem a sütőt. Mielőtt beleteszem a kenyeret, kicsi vizet spriccelek a sütőbe, majd mehet utána a kenyér. 25 perc után 200-205 C-ra csökkentjük a hőmérsékletet. Összesen 45 perc kell a sütéshez.

A türelem kenyeret terem, méghozzá nem is akármilyet. A munka elenyésző, csak várakozni kell tudni. Az öregtészta 3 napig is állhat a hűtőben, de azért ne feledkezzünk el róla!

 

Szólj hozzá!

Címkék: kenyér sós sütök élesztős édeseim

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr952883790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.