HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Hanna Kozári: Az az igazság, hogy ez a macskanyelv jobban hasonlít a "magyar" vagy inkább svájci macskanyelvre, ... (2015.09.10. 18:46) Macskanyelv
  • maya51: Nagyon jó recept, de nekem sok a lé rajta (2014.12.05. 16:05) Vajon párolt alma köret

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkíni (3) cukkini (9) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Borbély Karolina: Évek óta próbálok olyan finom és gazdag (nem száraz) gyümölcskenyeret készíteni amilyet anyósom sz... (2015.12.20. 19:10) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Hanna Kozári: Az az igazság, hogy ez a macskanyelv jobban hasonlít a "magyar" vagy inkább svájci macskanyelvre, ... (2015.09.10. 18:46) Macskanyelv
  • Utolsó 20

Rózsatészta vagy darázsfészek?

2011.06.23. 07:00 :: sajtosbrokkoli

Debrecenben rózsatészta, Horváth Ilonka szerint darázsfészek. Nem tudom eldönteni melyik illik jobban ezekre a gyönyörűséges tésztafodrokra. Háni nagymamája tette igazán magasra a lécet, pedig nem vagyok kezdő a kelt tésztákban. Az igazi kihívás a kellő mennyiségű cukor és tejszín eltalálása, hogy megfelelően krémes legyen. Nem állítom, hogy könnyű.

Kicsit hajmeresztőnek tűnhet majd a a végén hozzáadott tejszín és cukor, de ettől lesz olyan varázslatosan ragacsos, gazdag, igazi maró bűntudatot ébresztő édesség. Évente egyszer megengedett! 

Hozzávalók:

400 g liszt

2 tojás sárgája

20 g élesztő

40 g vaj 

40 g cukor

250 ml tej

1/4 tk só
 

A tejet kézmelegre melegítjük, és egy kiskanálnyi cukorral elkeverjük. Belemorzsoljuk az élesztőt és várunk amíg felfut. Ekkor az összes hozzávalóból lágy tésztát dolgozunk ki. Én kenyérsütőben szoktam keverni, akkor a tej és a tojássárgája kerül alulra, a többi rá, és dagasztó menü alatt kb 10-12 percig dagasztom a tésztát. Ha kész, tegyük tálba, és kelesszük meleg helyen 45 percig.

A töltelék hozzávalói:

150 g puha vaj

220 g cukor

A megkelt tésztát deszkán nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagságú téglalap alakra, és egy kés pengéjével kenjük szét rajta a vajat - ha nem elég puha, nagyon nehezen fog menni ez a művelet! - majd szórjuk meg egyenletesen a cukorral. Tekerjük fel a hosszabbik oldalára a tésztát és kb 4-5 cm-es csigákra vágjuk fel. Kivajazott tepsibe rendezzük el egymás mellett a vágott felületükre fordított csigákat. Kb duplájára fognak még nőni, úgyhogy hagyjunk nekik helyet. Letakarva újabb fél órát pihentessük, majd a 210 C-ra előmelegített sütőben süssük világos barnára.

A tejszínes öntet hozzávalói:

450 ml tejszín

200 g cukor

1 rúd vanília

A tejszínt a cukrot és a vanília kikapart belsejét összekeverjük. A majdnem (90%) kész tésztára kanalazzuk a tejszínes keveréket, és még kb 10 percig, csökkentett hőmérsékletnél (170-180C) hagyjuk készre sülni.

Azért nem írtam hogy mennyi idő alatt sül meg a tészta, mert ez sok mindentől függ. Függ a csigák méretétől, az edény, illetve tepsi anyagától, vastagságától és attól, is, hogy mennyi a valós hőmérséklete a sütőnknek. Mindez +-10 percet is jelenthet. Nekem általában az össz. sütési idő 40-50 perc szokott lenni.

Ha ügyesek voltunk, a kész csigák könnyedén elválaszthatóak egymástól. Az aljuk tocsogni fog, ezért langyosan ajánlott nekikezdeni a tálalásnak és az evésnek.

Szólj hozzá!

Címkék: édes tészta kelt desszert sütök élesztős édeseim

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr743007252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.