Szeretném azt mondani, hogy egy könnyen elkészíthető egyszerű recept következik, de én speciel életemben először láttam lila krumplit, amit meg is tudtam venni, mert az ugye nem számít amikor a tv-ben Mike Rowe egy lilakrumpli farmon válogatja a frissen felszedett lila krumplikat, hiszen abból nem lesz ebéd a mi asztalunkon, meg persze Mike Rowet nézve az esetek többségében nem az evés az első ami eszünkbe jut. Egyszóval nem egyszerű feladat lilakrumplit venni, de ha megvan, onnantól gyerekjáték lesz.
Valahol a világ végén jártam, bár még Bp. körzethatárán belül, és megláttam az út mellett a zöldségest. Megálltam, és bevásároltam. Többek között lilakrumplit. Két napig állt a hűtőben míg kitaláltam, hogy mi is legyen belőle. Az íze éppen olyan mint egy finom krumplinak, viszonylag magas a keményítő tartalma, de nem kásás, a színe pedig igazán gyönyörűséges.
Hozzávalók:
4 szem lila krumpli (lehet nem lila is)
2 sárgarépa
4 ek friss majonéz
1 kicsi friss zeller
1 szelet vajhal
olaj, só, bors
A krumplikat egészben héjastul megfőzzük.A zellergumót megpucoljuk, julienre vágjuk, kicsit sózzuk, nagyon fontos, hogy friss, és zsenge legyen, mert nyersen fogjuk enni! A házilag készített majonézzel összekeverjük. (ez készüljön egy tojás sárgájából, olivaolajjal, kb 2 mk mustárral 1 ek citrommal, sóval s kevés cukorral). A répát pucoljuk és reszeljük, majd kevés olajon pici sóval és pici cukorral karamellizáljuk. A halszeletet olajon megsütjük, sózzuk borsozzuk.
Nincs egyéb dolgunk, mit a hozzávalókat rétegezni egy tányéron: krupli, hal, zellermajonéz, répa, aztán körbeforgatva csodálni a színeket, végül jóizűen megenni.
Utolsó kommentek