A fügéről sokan nem tudják, de bizony nálunk is érik, hovatovább mostantól folyamatosan szüretelhető októberig. Azt viszont én sem tudom, hogy nálunk miért csak a zöld változat terem. Jellemzően az év közben kapható import fügék mind csodálatos lila szinűek, de sem termő bokrot, sem olyan lila gyümölcsöt se, láttam még, amiről azt állították volna, hogy hazai.
Nem túlzottan ismert, és használatos a magyar konyhában, pedig Bálint gazda szerint Az 1300-as években honosították meg nálunk is a növényt. Lett volna ideje népszerűségre szert tenni. Sajnálatos tény ez, mert amúgy igazán finom, értékes táplálék és vitaminforrás, ráadásul a konyhában is kreatívan használható.
A rétes csak annak köszönhető, hogy volt itthon maradék réteslap. Nem készültem rá, de mostantól fogok, mert nagyon finom lett. Ezt persze sejtettem, amikor készítettem, de várakozáson fölüli volt az élmény.
Hozzávalók:
6 réteslap
5-6 füge
2 ek vaj olvasztva
1 ek barna nádcukor
1 ek dió
2 ek mascarpone
1 tk bodzazselé
A sütőt 220C-ra előmelegítjük. A réteskorongokat kiszúrjuk. Én a tortagyűrű éles aljával tettem ezt, mert eleve ebben akartam megsütni. A gyűrűt kivajazzuk, és egy sütőpapírra tesszük. Minden réteskorongot vajazzuk, és tegyünk a gyűrűbe egymás után négyet. Most vékonyra vágott fügeszeletekkel rakjuk ki a gyűrűt. Szórjuk meg kevés cukorral, és dióval. Jöhet egy újabb réteg réteskorong sorozat (4), aztán a füge cukor, dió, és tetejét fedjük 4 réteg lappal. A tetejére derelyevágóval vágtam csíkokat is, amiket szintén vajaztam, és azzal díszítettem. A sütőben kb 15 perc alatt megsült. A mascarponét a bodzazselével összekevertem, és vizes kanállal réraktam a forró rétesre.
A bodzazselét még tavaly készítettem bodzabogyóból. Ha idén is sort kerítek rá, akkor számot adok a menetéről. Kitűnő szinező, díszítő és ízesitő.
Szívből ajánlom, és nyugodtan lehet a hagyományos formát is készíteni, de akkor érdemesebb kockára mint karikákra vágni a gyümölcsöt, mert úgy könnyebb feltekerni, és ne feledjük, hogy , a sütési idő is hosszabb lesz.
Utolsó kommentek