HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Hanna Kozári: Az az igazság, hogy ez a macskanyelv jobban hasonlít a "magyar" vagy inkább svájci macskanyelvre, ... (2015.09.10. 18:46) Macskanyelv
  • maya51: Nagyon jó recept, de nekem sok a lé rajta (2014.12.05. 16:05) Vajon párolt alma köret

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkíni (3) cukkini (9) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Borbély Karolina: Évek óta próbálok olyan finom és gazdag (nem száraz) gyümölcskenyeret készíteni amilyet anyósom sz... (2015.12.20. 19:10) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Hanna Kozári: Az az igazság, hogy ez a macskanyelv jobban hasonlít a "magyar" vagy inkább svájci macskanyelvre, ... (2015.09.10. 18:46) Macskanyelv
  • Utolsó 20

Fügés rétes desszert bodzazselés mascarponéval

2011.07.28. 20:58 :: sajtosbrokkoli

 A fügéről sokan nem tudják, de bizony nálunk is érik, hovatovább mostantól folyamatosan szüretelhető októberig. Azt viszont én sem tudom, hogy nálunk miért csak a zöld változat terem. Jellemzően az év közben kapható import fügék mind csodálatos lila szinűek, de sem termő bokrot, sem olyan lila gyümölcsöt se, láttam még, amiről azt állították volna, hogy hazai.

Nem túlzottan ismert, és használatos a magyar konyhában, pedig Bálint gazda szerint Az 1300-as években honosították meg nálunk is a növényt. Lett volna ideje népszerűségre szert tenni. Sajnálatos tény ez, mert amúgy igazán finom, értékes táplálék és vitaminforrás, ráadásul a konyhában is kreatívan használható.

A rétes csak annak köszönhető, hogy volt itthon maradék réteslap. Nem készültem rá, de mostantól fogok, mert nagyon finom lett. Ezt persze sejtettem, amikor készítettem, de várakozáson fölüli volt az élmény.

Hozzávalók:

6 réteslap

5-6 füge

2 ek vaj olvasztva

1 ek barna nádcukor

1 ek dió

2 ek mascarpone

1 tk bodzazselé

A sütőt 220C-ra előmelegítjük. A réteskorongokat kiszúrjuk. Én a tortagyűrű éles aljával tettem ezt, mert eleve ebben akartam megsütni. A gyűrűt kivajazzuk, és egy sütőpapírra tesszük. Minden réteskorongot vajazzuk, és tegyünk a gyűrűbe egymás után négyet. Most vékonyra vágott fügeszeletekkel rakjuk ki a gyűrűt. Szórjuk meg kevés cukorral, és dióval. Jöhet egy újabb réteg réteskorong sorozat (4), aztán a füge cukor, dió, és tetejét fedjük 4 réteg lappal. A tetejére derelyevágóval vágtam csíkokat is, amiket szintén vajaztam, és azzal díszítettem.  A sütőben kb 15 perc alatt megsült. A mascarponét a bodzazselével összekevertem, és vizes kanállal réraktam a forró rétesre. 

A bodzazselét még tavaly készítettem bodzabogyóból. Ha idén is sort kerítek rá, akkor számot adok a menetéről. Kitűnő szinező, díszítő és ízesitő. 

Szívből ajánlom, és nyugodtan lehet a hagyományos formát is készíteni, de akkor érdemesebb kockára mint karikákra vágni a gyümölcsöt, mert  úgy könnyebb feltekerni, és ne feledjük, hogy , a sütési idő is hosszabb lesz. 

 


 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: gyümölcsös desszert édeseim

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr513108279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.