HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkini (9) cukkíni (3) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Polentás szilvatorta szilvaszósszal, szilvapálinkával

2011.09.12. 07:00 :: sajtosbrokkoli

Valamit még használhattam volna szilvából? Kábé ennyi szilvaféle volt itthon. Ezt a tortát eredetileg narancsos változatban készítettem el, 2 éve és nagyon szerettem, de most, hogy elkészítettem szilvával, lehet hogy azt gondolom ez még finomabb, mint a narancsos változat.

Nagyon különös ez a torta, több szempontból. Először is, két naposan a legfinomabb, ugyanis akkorra puhul meg teljesen a kukoricadara, persze én szeretem azonnal is, amikor még ropog benne a a kukoricadara, de a kölestorta óta tudjuk, hogy kevesek perverziója a ropogós torták élvezete. Na ezért mondom, hogy két naposan a legjobb. A másik különös benne, hogy sok pürésített gyümölcsöt tartalmaz, amitől majd megpuhul az említett kukoricadara. Végezetül pedig, hogy egy ruppót nem adnék amikor összeállítom a tésztát, hogy ebből lesz valami mert olyan folyós és furcsa, de itt vannak a képek, lesz bizony.

Vannak alkalmak, amikor jó lenne 2 nappal előbb készülni, mint amikorra  kellene egy torta, de nem nagyon van ilyen torta aminek jót tesz az állás, nos ezekre az esetekre bookmarkoljátok a receptet mert hasznos lesz.  Illetve nem csak akkor hanem egy sima kedden is megsüthetitek, mert nagyon nagyon finom.

Hozzávalók:

600g szilvapüré

130g kukoricadara

60g semola*

200g mandulaliszt

1 cs sütőpor

7 tojás + 2 sárgája

200g nádcukor

csipet só

A szilvapüréhez :

800g szilva

40g cukor

1/2 tk fahéj

1/4 tk szegfűszeg

A szószhoz:
 

800g szilva

40-60g cukor

Tálaláshoz :szilvapálinka, mascarpone

A püréhez kimagozzuk a szilvát, és a többi hozzávalóval 5 perc alatt összefőzzük, majd botmixerrel pürésítjük, és félrerakjuk. A tésztához a tojásokat a plusz két sárgával meg a cukorral , sóval kb 8 percig kézi mixerrel keverjük, hogy sűrű folyós krémet kapjunk. Azárazanyagokat összekeverjük, és a tojáshoz adjuk. Ezt követi a 600g már langyos szilvapüré.keverük el, és egy kivajazott, darával kiszórt tortaformába rakjuk.

A sütéshez 180C-ra előmelegített sütőbe tegyük be 10 percre. Ekkor csökkentsük a hőmérsékletet 150C-ra és 30 percig süssük, amikor újra csökkentsük 140C-ra a sütőt, és még 30 percig hagyjuk a tortát sülni. 

Ha kihűlt, tegyük a végleges tálaló tálra. 

A szószhoz a szilvát tegyük pár percre mikróba, és adjuk hozzá a cukrot, vagy rakjuk fel összefőzni. Ebbe rakjunk pálinkát ízlés szerint (3-4 ek), de ez akár el is hagyható ha gyerekek is esznek. 

Tálaláskor mascarponéval, és a szósszal adjuk, vagy akár meg is lehet tölteni a tortát a  mascarponéval, de nem lesz könnyű,  mert törékeny a tészta, úgyhogy ha nem is olyan szép, inkább mellé vagy rá rakjuk a mascarponét és a szószt.

 

* Semola ha nincs otthon lehet simán 140g kukoricadarát is használni.

Javítottam a semolinát semolára, mert a semolina az a dara, a semola pedig a liszt (durum liszt)


 


 

3 komment

Címkék: szilva gyümölcsös desszert torták édeseim

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr503219412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Manoanya 2011.09.12. 08:36:27

Üdv! Nagyon tetszik a recept, de szeretném megkérdezni, hogy mi az a semolina, és hol lehet kapni, illetve a mandulalisztet hol lehet beszerezni? Köszönöm!

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2011.09.12. 15:41:25

@Manoanya: Szia, a mandulaliszt az a héj nélküli mandula lisztté őrölve, de te magad is darálhatod otthon ha szeretnéd, illetve ha venni szeretnéd, akkor én a Csarnok Ázsia boltjában szoktam nagyobb mennyiséget egyszerre. Ebbe a tortába mandula pálcikákat én magam őröltem a konyhai mixerrel. Semola: durumliszt

Manoanya 2011.09.15. 07:47:30

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ! :)
süti beállítások módosítása