Hogy honnan számít egy étel valóban fuziósnak azt biztosan nálam okosabbak tudják csak megmondani, de egy kísérletet megért, hogy a krumplis tésztát, amit hívhatunk olasznak, a creme brulét ami francia, a pirított morzsa ami legyen most magyar, illetve az amerika vörösáfonyát hogyan tudom értelmezhetően egy tányérra rakni.
A végeredményt tekintve majdnem elégedett voltam. Az ízek remekre sikerültek, egy dolog zavart csak, hogy a szép négyszögletű áfonyával töltött tészták hogyan mutathatók meg már főzve. Nyersen a deszkán olyan mesések voltak, de főtten egy világos krémen nem mutattak jól, és amikor morzsába forgattam őket, hogy kontrasztosabb legyen, akkor sem nyerte el a teszésemet. Biztos ezért járnak a szakácsok sok évig iskolába, hogy ezt is megtanulják. Vagy Ők rögtön így születnek. Ezen mindenesetre nem bánkódom, mert azért rondának semmiképpen nem mondhatóak.
Hozzávalók a krumplis tésztához:
800g főtt héjában fött krumpli
1 tojás
csapott tk só
1 ek búzadara (ha nem elég "lisztes" a krumpli legyen 2 ek)
2 ek olaj
és annyi liszt, aminnyit felvesz a gyúráskor (kb 2-300g)
A többi hozzávaló:
créme brulée
pirított zsemlemorzsa
vörösáfonya (lehet aszalt is )
gyömbér
cukor,
A tésztához a krumplit krumplinyomón átnyomjuk, a többi hozzávalóval, és annyi liszttel, amennyit felvesz nem ragacsos, rugalmas tésztává gyúrjuk.
A négyszögekhez a tésztát fél cm-es vastagságúra nyújtjuk, és kb 2,5 cm-es csíkokat vágunk, amikre szépen sorban rárakjuk az áfonyákat. A tetjére ráfektetünk egy másik csíkot, és felvágjuk az áfonyák között. A tésztanégyszögeket minden oldalon villával megnyomkodjuk, hogy a tészta összetapadjon.
Most két maréknyi áfonyát egy kanál cukorral, és pár szelet gyömbérrel, meg egy kevés vízzel főzzönk össze. Amikor az áfonyák elkezdenek puhulni, nyomjuk össze Őket villával, és főzzük lekvár állagúra.
Készítsünk egy créme bruléet, de tegyünk hozzá több tejszínt, ami az előírt adag plusz egyharmadnyi mennyiségű tejszín. Így hígabb lesz, folyósabb, de a tejszíntől dús ízű marad. A morzsát ami valóban zsemléből kifliből és kalácsból álljon, kevés vajon pirítsuk meg, és tegyünk hozzá egy csipet sót, meg egy kevés cukrot.
A tésztákat tegyük forrásban lévő sós vízbe, amikor feljönnek, még 1 percet adjunk az áfonyáknak, hogy megfőhesenek. Ha kivesszük őket, rakjuk egy tányérra, amire előzőleg egy néhány kanálnyi créme bruléet tettünk. Szórjuk meg a morzsával a áfonyás csomagokat, és tegyünk mellé az édeskés áfonya lekvárból.
Izgalmas a végeredmény. A tésztában az áfonya vad lesz, a krém viszont finom és lágy, a morzsa kissé karcos, és ropogós, de a lekvárral pontosabban annak édességével minden e helyére kerül.
Utolsó kommentek