HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkíni (3) cukkini (9) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Az év első zöldborsólevese - szerencsétleneknek

2012.05.23. 07:00 :: sajtosbrokkoli

„Rakd már fel a borsólevesedet is az olyan szerencsétleneknek mint én.”

Lehet egy ilyen segélykiáltást figyelmen kívül hagyni? Bizony nem. Esküszöm nem szándékoztam kibeszélni Katit, de kiprovokálta és amúgy is régóta érik.

Mikor meghallotta, hogy borsólevest főzök, az idei első friss borsóból, akkor hangzott el az idézett posztnyitó mondat. Aztán folytatta: Amióta felraktad a karalábélevest, már kétszer főztem, imádjuk, sőt a gyerek is zabálja (a gyereke mindent zabál, szóval nem nagy kunszt fogára valót készíteni). Mondtam neki, maradjon inkább, és nézze meg, azzal többre megy. De közben befutott a tesóm, akivel leültek a konyhában, és shimano váltókról csevegtek, úgy tűnt az jobban leköti, mint a leves, így Kati lemaradt a főzés nagy részéről, csak három dolgot észrevételezett:

1.,-Ebbe nincs répa? -Nem nincs Kati.

2.,-Ez ugyanaz a nokedli lesz mint a karalábélevesben? - Nem Kati, ez szerencsére egy másik, bár ugyanúgy készül, és nem nokedli, hanem galuska, de ez szinte mindegy is.

-Akkor miért nem méred bele te is a lisztet? Azt mondtad, lemérted! -Persze, Neked! De ugye nem képzeled, hogy magamnak méregetek? Én ezt 10 éves korom óta gyakorlom. Tudom milyennek kell lennie.

3.,-Tök jó, hogy megkóstoltatod velem, hogy ilyennek kell lennie, de ettől csak még jobban fog bosszantani, amikor nekem otthon -hiába csinálom így-, nem lesz ilyen.

Eddigre kábé a leves is kész lett. A valós oka annak, hogy miért nem teszek fel borsólevest és krumplifőzeléket, az az, hogy azt gondolom, az emberek zöme hoz otthonról, és sima levesreceptet nem fog keresgélni, vagy kipróbálni, mert abból azt készíti, amit rutinból tud, és én itt hiába kezdem el bizonygatni, hogy mennyire finom is ez a leves, szerintem nem igen fogja senki ezt kipróbálni, mert azt gondolja, ez majdnem olyan mint az enyém. De lehet hogy tévedek,meg persze Ők is

A levesről viszont, ha már így alakult elmondom, hogy ezt nem otthonról hoztam, nálunk nem ilyen volt, hanem Háni családjától származó hozomány, amire most rákérdeztem, és azt mondta, ez nagyi receptje volt, anyukám csak megtanulta. Én meg tőle, és majd a három menyem közül, lehet hogy szintén lesz legalább egy, aki a gyerekem kedvéért erre a levesre fog ráállni. Mindenesetre neki könnyű lesz, mert itt megtalálja a receptet.

Aki Lórit választja, nem úszhatja meg. A fotóaszatlról eszik, nem értem vissza vele a konyhába.

Hozzávalók: 

1000g borsó

20g vaj

20g cukor

1ek petrezselyem

2l zöldségalaplé

só, bors

100ml tej


 

A borsót fejtsük ki, mossuk le, és tegyünk félre 4-5 egészséges borsóhéjat. A vajat tegyük a lábos aljára, olvasszuk meg, és rakjuk rá a borsót, a cukrot, kissé karamellizáljuk, sózzuk, borsozzuk, és öntsük fel az alaplével. Ha nincs alaplé, akkor marad a víz, vagy az alaplé sűrítmény. Tegyük bele a petrezselymet, és főzzük puhára. Ez kb 15 perc. Ha puha öntsünk bele a tejet, majd a galuskákat szaggassuk bele, főzzük további 2-3 percig. Recept a galuskához itt.

 

Egy éve: bodzás sajttorta piknikre, és gyümölcsnyárs .

 

3 komment

Címkék: leves zöldség borsó főzök

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr984532732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2012.05.23. 10:24:28

Nagyon jó ,semmi rántás,habarás csak a borsó és annak a friss tavaszi íze,GRATULÁLOK !
Első osztályú recept , sőt mondhatnám osztályon felüli, mikor ilyeneket is lehet olvasni :"A legalapabb spagettiszósz... ..Tényleg alap, rendszeresen készítem, időnként nagyobb dózisban, hogy maradjon fagyasztásra is....Minden vackot bele lehet főzni, és akkor esetleg kevesebb hús is elég. Gomba, mexikói zöldségkeverék, répa, szalonna, maradék féldeci tejszín vagy akár vörösbor, meg amit még találunk, és másra már nem jó, gyakorlatilag majdnem minden "elfér" a spagettiszószban..." Ilyenkor úgy érzem mintha beleköptek volna a levesünkbe.Akinek nem inge ne vegye magára,távol áll tőlem hogy bárkit is kioktassak ,vagy megsértsek, de a véleményemet azt nem tudom elhallgatni,ha ilyeneket olvasok kinyílik a bicska a zsebemben,biztos bennem van a hiba !
Szóval visszatérve erre a nagyszerű borsólevesre , csak méltatni tudom azt a hozzáállást amivel ezt az ételt készítetted,"...olyan szerencsétleneknek mint....”

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2012.05.23. 12:07:18

@Az amatőr hagyományörző: Kösz hogy nem értetted féélre a szerencsétlent, Kizárólag Katinak szólt, mert azt hitte nem merem kirakni! És bizony, sokszor a legalapabb alapreceptekre vágyom én is, mert annyira jól tudnak esni, finomak, és egyszerűek.Az olasz tészták némelyike valóban a legjobb példa erre.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2012.05.23. 18:49:19

@sajtosbrokkoli: Ez mind igaz, már ami az egyszerű ételeket illeti, csak az olyanok mint:Minden vackot bele lehet főzni.... maradék féldeci tejszín vagy akár vörösbor, meg amit még találunk, és másra már nem jó,...na az ilyenektől akadok ki!
süti beállítások módosítása