HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Hanna Kozári: Az az igazság, hogy ez a macskanyelv jobban hasonlít a "magyar" vagy inkább svájci macskanyelvre, ... (2015.09.10. 18:46) Macskanyelv
  • maya51: Nagyon jó recept, de nekem sok a lé rajta (2014.12.05. 16:05) Vajon párolt alma köret

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkíni (3) cukkini (9) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Borbély Karolina: Évek óta próbálok olyan finom és gazdag (nem száraz) gyümölcskenyeret készíteni amilyet anyósom sz... (2015.12.20. 19:10) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Hanna Kozári: Az az igazság, hogy ez a macskanyelv jobban hasonlít a "magyar" vagy inkább svájci macskanyelvre, ... (2015.09.10. 18:46) Macskanyelv
  • Utolsó 20

Szilvás tart tatin

2013.10.29. 07:00 :: sajtosbrokkoli

Szerintem azért lett szilva a földön, hogy kárpótoljon minket a ködös reggelekért, a nedves páráért, és rövidebb nappalokért. Annyi recept változat kering az éterben, mint égen a csillag, de szilvához ez a legtökéletesebb. Ez a recept egy réteges, vajas ropogós tészta, ami még akkor is megtartja a felsorol tulajdonságait, amikor a lé egy részét magába szívta. Fantasztikusan finom. Szaftos, illatos, zamatos, puha és ropogós is, kívánni sem lehetne többet.

szilvás tartatin (8).jpg

Almához valamiért jobban szeretem a puhább, nedvszívóbb tésztát így aztán annak függvényében váltogatom,a receptet, hogy szilvával, vagy almával készül. A ropogós tésztán kívül még valamit nagyon szeretek ha a szilváról van szó. Ez pedig a nagyon sötét, karamelles ízű nádcukor. Hogy ezt minél jobban érezzem, ilyenkor nem is használok semmilyen klasszikus fűszert, amit általánosságban szoktunk. (fahéj, vanília, szegfűszeg, vagy akár rozmaring)

Ahhoz, hogy valóban réteges, pelyhes legyen a tészta, nagyon fontos a jeges víz, és a hideg alapanyagok használata. Kísérletezőknek és szkeptikusoknak ajánlom egyszer szigorúan betartva a hideg jeges hömérsékleteket , egy másik alkalommal lazán kezelve ugyanezt a kritériumot, döbbenetes különbség lesz a kettő között.

Hozzávalók a tésztához:

110g vaj kockára vágva

1 ek cukor

200g liszt

1/2 citrom reszelt héja

3-6 ek jeges víz

700g japán szilva

100g vaj

½ citrom leve

80-120g nádcukor

A tészta hozzávalóit fél órára mélyhűtőbe tesszük, majd egy késes mixerben a víz kivételével morzsásra keverjük. Hozzáadjuk a vizet, és a kész tésztát visszatesszük a hűtőbe, amíg elkészül a szilva.

A vajat egy torta/piteformába felolvasztom, és beleteszem a cukrot. Rárakom a felezett szilvákat, és meglocsolom a citrommal. Tűzön, vagy sütőben megkaramellizáljuk a cukrot, a benne lévő szilvával.

szilvás tartatin (3).jpg

Kivesszük a tésztát, és akkora átmérőjűre nyújtjuk, mint a tortaformánk, majd rárakjuk a gyümölcsre ,(óvatosak kicsit megszurkálhatják villával,) a széleit lenyomkodjuk és berakjuk a 190C-ra előmelegített sütőbe.

szilvás tartatin (4).jpg Süssük szép aranyszínűre, ez kb 30 perc. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kb 25 percet állni, majd fordítsuk ki egy tálra, vagy tányérra.

Egy éve: Szilvás snapsz, Őszi kelbimbó saláta, Rózsatorta

Két éve: Csokis biscotti,  ,Sütőtökös kolbászos tészta 

Szólj hozzá!

Címkék: szilva gyümölcsös édeseim

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr65603755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.