Emlékeztek még erre a reklámra? Csak az tejjel volt. Persze szerintem nem igaz, hogy mindegyik táblában volt egy pohár tej, ezért nem érzem csúsztatásnak a sörös változatot sem.
Ebben a sajttortában ugyanis összesen van egy pohár Guinness sör, meg sok csoki, és sajt. Keresem a szavakat, de nem találom, hogy körbeírhassam az ízlelés élményét. Az OMG már közelít, de nem hiteles a számból, pedig éreztem a mennyország közelségét. Nincs mentség nem kipróbálni, minden túlzás nélkül állítom, hogy életem legjobb sajttortája!
Hülyeség lenne körbeírnom a sajt állagát és ízét, mert meg sem közelítené a valóságot. Biztosan felmerül sokakban, hogy sör nélkül nem lehet ugyanezt? Nem tudom. Annyira tökéletes az összhang, hogy eszembe sem jutna másként elkészíteni. Rajta hát, szaladjatok a sörért és a sajtért, essetek neki, és számoljatok be az élményről!
Sajttorta hozzávalók:
150 g zabkeksz (Győri Zabfalatok)
2 ek kakaó
60 g olvasztott vaj
340 g étcsoki
300 g krémsajt
200 g cukor
130 g tejföl
3 tojás
1/2 vanília kikapart belseje
140 ml Guinness sör
A kekszet robotgéppel megőröljük (ha nincs, akkor zacskóba rakva sodrófával összetörjük) és a kakaóval, meg az olvasztott vajjal összekeverjük. A tortaforma papírral kibélelt aljába terítjük és egyenletesen tömörítjük.
A csokit (ami legyen ét, és jó minőségű - én a Culinarisban szoktam venni pasztilla formában kimérve, vagy zacskós kiszerelésben) vízgőz felett olvasszuk meg, és kézi robotgéppel keverjük össze a többi hozzávalóval, sajttal, tejföllel, cukorral, tojással, sörrel és vaníliával.
Nekem csak 25 cm átmérőjű tortaformám van, ebben sült, és talán egy kicsit lehetne magasabb, amit az átmérő csökkentésével egyszerűen kivitelezhetünk, ugye. Ajánlok 20-22 centiset - tortaformából természetesen. :)
180 C fokon sütöttem 55 percet, majd nyitott sütőajtóval hagytam kihűlni, végül 1 éjszakára becsücsült a hűtőbe.
Mielőtt megijednétek az arányoktól, a fotón a sör egy hűtőmágnes!
Utolsó kommentek