A nyár és a citrom szoros kapcsolatban vannak egymással, de a kókusszal is jól kijönnek. Annyira látványosan szép, és ehhez képest olyan egyszerű az összeállítás, hogy kezdők is bátran bevállalhatják. Tévedni szabad, sőt érdemes is néha. Egyáltalán nem ezt a citromkrémes tortát akartam elkészíteni, de rossz receptet kaptam, így ez lett belőle. A kókusz viszont stimmelt. Legalább.
Franciskánál ettünk egy csoda finom kókusztortát, valamikor szeptember környékén, aminek el is kértem a receptjét, de valahogy elmaradt. Aztán már vagy fél év is eltelt, amikor újra megpróbálkoztam a recept megszerzésével. Franci küldte is ízibe, én meg sütöttem is gyorsan. Aztán amikor kész lett, kissé meglepődve konstatáltam, hogy ez a torta köszönő viszonyban sincs azzal, amire én emlékszem. Kissé félénken jeleztem Francinak, hogy biztosan a terhesség tette velem, de nem ilyennek éreztem én akkor azt a tortát, mindenesetre nagyon finom, úgyhogy vinnék egy kis kóstolót a receptért cserébe. Kisvártatva Franciska hívott is, hogy a torta nagyon finom, és gyönyörű is, de igazam volt, ez a torta nem az a torta, amit nekünk készített.
Így készítettem el valamit, amire magamtól aligha vettem volna rá magam. Aztán még csak annyit szeretnék mondani, hogy jól becsüljétek meg ezeket a képeket, mert november óta először vettem elő a fényképezőgépet, készültem neki, és fotóztam rendesem, mert nem volt pofám ezt a csodát egy telefonnal elhamarkodni. Nagyon szeretnék erre több időt szánni, de ez most nem az a pillanat az életemben. A gyerekeim mégis csak fontosabbak holmi blogolásnál.
Hozzávalók, a tésztához:
6 tojás
190 g cukor
150 g liszt
40 g kókuszreszelék
Sziruphoz:
150ml meleg víz
80 g cukor
egy citrom leve
Lemond curd-höz:
200 ml frissen facsart citromlé
150 g cukor
4 tojás
100 g vaj darabokban
8 g zselatin por
Borítás:
300ml tejszín
150 g mascarpone
50 g porcukor
1 zacskó kókuszpehely*
A tésztához összekeverjük a lisztet a kókuszreszelékkel. Felverjük a tojást a cukorral e
és amikor habos, egy lobogó vízzel teli edény felett háromszorosára verjük fel. Levesszük a vízgőzről és addig keverjük míg ki nem hűl. Óvatosan belekeverjük a lisztet és a kókuszreszeléket. Kivajazott, lisztezett 18cm-es sütőformába öntjük és 180C-ra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
A sziruphoz feloldjuk a cukrot a vízben forralással, vagy mikróban és hozzáadjuk a citromlevet.
A lemon curd-höz a zselatint hideg vízben feloldjuk. A többi hozza valót vízgőz felett keverjük ameddig be nem sűrűsödik. A tűzről levéve hozzáadjuk a zselatint.
Összeállítás: 3 részbe vágjuk a tortát. Az alsó lapot meglocsoljuk szirup harmadával majd megkenjük a curd felével. A következő lappal is így járunk el, és az utolsó lapot is sziruppal meglocsoljuk. Egy éjszakán át pihenni hagyjuk.
Borítás; verjük fel a tejszínt habbá, keverjük bele a mascarponét meg a porcukrot. Kenjük meg vele a tortát, és borítsuk be a kókuszpehellyel.
*A kókuszpehely helyett lehet használni friss kókuszt is. Én ezt tettem. A kókuszt legyalultam, és alacsony lángon, kisebb adagokban egy serpenyőben kissé megszárítottam.
Utolsó kommentek