Ez a leves gyógyszer. Ez a leves mennyország. Ez a leves ünnep, és a legjobb mind közül, pedig ez a leves zöldség. Esküszöm nincs ennél jobb, Aurél szerint a specialitásom. És ez nagy szó, mert kevés 16 évest ismerek, aki ilyen elismerően nyilatkozik (anyukája) zöldség leves(é)ről.
Erre még vendégeket is szoktam hívni, és még soha senki nem küldött el anyukámba, hogy zöldséglevest tettem elé. Volt már aki azt nyilatkozta, nem szereti az olyan leveseket, amikben úszkálnak a répák, aztán mégiscsak megette. Semmi, de semmi különlegesség nincs benne, talán ettől annyira jó. Karácsony után különös felüdülés volt .
Most annyira alapra vettem a figurát, hogy még karfiolt sem tettem bele, pedig az ellenállhatatlan benne, de ünnep után nem volt itthon, vásárolni meg nem mentem.
A hozzávalók szinte minden átlagos háztartásban jelen vannak, hamar össze lehet ütni, úgyhogy fenjétek a hámozót, melegítsétek a tüzet.
Hozzávalók:
2 nagy, vagy annak megfelelő mennyiségű kb 5-6 friss új zsenge sárgarépa
1 nagy fehérrépa
1 karalábé,
2 marék (egy bögre mirelit) zöldborsó
2 közepes krumpli
8-10cm póréhagyma (ezt jól megmondtam ugye?)
1 paradicsom,
1 zöldpaprika
1 csomag petrezselyem
só, bors
2-3 ek olívaolaj
A zöldségeket megpucoljuk, a répákat fél centi vastag karikákra vágjuk. A karalábét lapos széles csíkokra, a krumplit hosszában negyedelve, majd 6-8mm vastagra vágjuk. A karfiolt rózsáira szedjük. Az olajat egy lábosba rakva tűzre rakjuk, és a zöldségeket a borsó, a paradicsom és a paprika kivételével a lábosba rakjuk, és megfuttatjuk az olajon. Mikor kezd pirulni, hozzáadjuk a borsót, és a hagymát, és pár percig tovább hagyjuk a tűzön, frissen őrölt borsot tekerünk rá, és sózzuk is, majd felengedjük kétszeres mennyiségű vízzel. A legkisebb lángon elkezdjük főzni, belerakjuk a paradicsomot, a paprikát, és a petrezselymet is.
Most lehet menni valami mást csinálni. Egyszer kóstoljátok meg, hogy kell e még só bele.
Úgy nagyjából 35-40 forrásban lévő perc után, amikor a színe is szép, az illata is káprázatos, és a zöldség is puha, kihalásszuk a petrezselymet, kissé nagyobb lángon folytatva pedig beleszaggatjuk a lélegzetelállító petrezselymes galuskákat. Galuskáért ide kattintsatok.
Eddigre ha minden igaz, csak egy ujjnyi lé marad a zöldségeken, és a galuskákon, de sebaj, nehogy után öntsétek a vizet, így lesz tökéletes, édeskés, zamatos, a leves.
Imádni fogjátok, becsület szavamra.
Egy éve: joghurtos minifánk
Utolsó kommentek