HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkini (9) cukkíni (3) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Zabszem, ami után érdemes sóvárogni

2011.10.05. 07:00 :: sajtosbrokkoli

Esküszöm azt hittem Erzsébeten kívül én vagyok az egyetlen, aki az ötórai teához szeret száraz kekszet rágni. Mindig azt hittem ez egyféle tudatalatti felkészülés lehet az öregkoromra, amikor már kényelmesebb lehet majd a fogsorom nélkül üldögélni, és mártogatni valami amúgy ehetetlenül keményet vagy szárazat a teámba. Node kiugrott a szög a zsákból, úgy tűnik ez a nők perverziója hogy szeretik a száraz sütiket.

zabszem 001.jpg 

Mindenki lecsapott a zabszemre, pedig normál esetben a zabszemet sehova nem kívánjunk a testünkön belülre, de ennél a zabszemnél csak azért hagyták abba az érintettek az evést, mert egyszer csak elvettem a tányért, mondván még nincs fotózva. Ez varázsigeként hatott, mindenki megértően rámnézett, és nem reklamált a durva bánásmód miatt.

Próbálom összeszedni minden agysejtemet, hogy a hozzávalók pontos mennyiségét adjam meg, ugyanis csak a hozzávalók meglétére törekedtem, de arra is csak úgy, hogy itt-ott helyettesítettem, és az eredeti receptből csak a zab, a liszt és a mandula mennyiségét tartottam fontosnak. Így nektek is azt javaslom, hogy csak azt tekintsétek alapnak, minden egyáb csak irányadó legyen. Én az édesítő helyett ami alap esetben maple syrup volt agavét használtam részben, illetve mazsolát, ami eredetileg benne sem volt, de azt gondoltam az is édesít rajta. A repce olajat átcsréltem olivára. 

zabszem 014.jpg 

Hozzávalók:

160g héjas mandula, vagy mogyoró

190g zab

1/4 tk só

90g liszt

130ml olivaolaj

70ml agaveszirup (ennek egy része, vagy plusz lehet méz is)

4 ek mazsola (esetleg egyéb aszalt gyümölcs)

lekvár 

 zabszem 004.jpg

A mandula felét durvára vágjuk ez kb harmadokat jelent,  a másik felét a zabbal, sóval és a liszttel késes mixerben aprítjuk. Most jöhetnek a folyadékok, iletve ha raktunk bele akkor az aszalt gyümölcsök, vagy a mazsola. Ezzekkel az arányokkal a tésztánk száraz lesz, de ha nem szeretnénk szárazra, nyugodtan lehet emelni az olaj és a szirup mennyiségét 225 ml-ig.  min 15 percig pihenjen a tésztánk, hogy a nedvesség mindenhova eljusson. A tésztából diónyi golyókat formázzunk, tegyük sütőpapírra és a közepét nyomjuk be. Ide kerüljön a lekvár, ami az én esetemben ribizli volt. 170C-on 15 pecig süssük. A tészta nyersen két napig elvan a hűtőben, ha nincs időnk azonnak kisütni. Kisütve is napokig eláll, vasárnap sütöttem, és ma, kedden fogyott el,  de ma is nagyon klassz volt még.Ez a mennyiség kb 45 db zabszemet jelentett. Szívből ajánlom a szárazsüti kedvelőinek, és szerintem karácsonyi vendágvárónak, vagy ajándéknak is érdemes vele számolni.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr623279154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tamara3 2011.10.11. 13:35:30

A "zab" itt a zabpehely?

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2011.10.11. 18:08:40

Természetesen igen, elnézésst a pontatlan fogalmazásért
süti beállítások módosítása