Esküszöm azt hittem Erzsébeten kívül én vagyok az egyetlen, aki az ötórai teához szeret száraz kekszet rágni. Mindig azt hittem ez egyféle tudatalatti felkészülés lehet az öregkoromra, amikor már kényelmesebb lehet majd a fogsorom nélkül üldögélni, és mártogatni valami amúgy ehetetlenül keményet vagy szárazat a teámba. Node kiugrott a szög a zsákból, úgy tűnik ez a nők perverziója hogy szeretik a száraz sütiket.
Mindenki lecsapott a zabszemre, pedig normál esetben a zabszemet sehova nem kívánjunk a testünkön belülre, de ennél a zabszemnél csak azért hagyták abba az érintettek az evést, mert egyszer csak elvettem a tányért, mondván még nincs fotózva. Ez varázsigeként hatott, mindenki megértően rámnézett, és nem reklamált a durva bánásmód miatt.
Próbálom összeszedni minden agysejtemet, hogy a hozzávalók pontos mennyiségét adjam meg, ugyanis csak a hozzávalók meglétére törekedtem, de arra is csak úgy, hogy itt-ott helyettesítettem, és az eredeti receptből csak a zab, a liszt és a mandula mennyiségét tartottam fontosnak. Így nektek is azt javaslom, hogy csak azt tekintsétek alapnak, minden egyáb csak irányadó legyen. Én az édesítő helyett ami alap esetben maple syrup volt agavét használtam részben, illetve mazsolát, ami eredetileg benne sem volt, de azt gondoltam az is édesít rajta. A repce olajat átcsréltem olivára.
Hozzávalók:
160g héjas mandula, vagy mogyoró
190g zab
1/4 tk só
90g liszt
130ml olivaolaj
70ml agaveszirup (ennek egy része, vagy plusz lehet méz is)
4 ek mazsola (esetleg egyéb aszalt gyümölcs)
lekvár
A mandula felét durvára vágjuk ez kb harmadokat jelent, a másik felét a zabbal, sóval és a liszttel késes mixerben aprítjuk. Most jöhetnek a folyadékok, iletve ha raktunk bele akkor az aszalt gyümölcsök, vagy a mazsola. Ezzekkel az arányokkal a tésztánk száraz lesz, de ha nem szeretnénk szárazra, nyugodtan lehet emelni az olaj és a szirup mennyiségét 225 ml-ig. min 15 percig pihenjen a tésztánk, hogy a nedvesség mindenhova eljusson. A tésztából diónyi golyókat formázzunk, tegyük sütőpapírra és a közepét nyomjuk be. Ide kerüljön a lekvár, ami az én esetemben ribizli volt. 170C-on 15 pecig süssük. A tészta nyersen két napig elvan a hűtőben, ha nincs időnk azonnak kisütni. Kisütve is napokig eláll, vasárnap sütöttem, és ma, kedden fogyott el, de ma is nagyon klassz volt még.Ez a mennyiség kb 45 db zabszemet jelentett. Szívből ajánlom a szárazsüti kedvelőinek, és szerintem karácsonyi vendágvárónak, vagy ajándéknak is érdemes vele számolni.
Utolsó kommentek