HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkini (9) cukkíni (3) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Gőzgombóc vaníliamártással

2012.02.17. 07:00 :: sajtosbrokkoli

A gőzgombóc a sípálya melletti hütték alapértelmezett fogása. Soha nem lehet mellényúlni, mindig mindenhol ugyanolyan, annak ellenére is finom, hogy nagyüzemi holmi. A szilvalekvár utánozhatatlan ízű, jellegzetesen beégett már az ízlelőbimbóimba.

Szerencsére viszont nem kell feltétlenül messzi síterepekre menni ahhoz, hogy ehessünk egy jót, bár a magam részéről mindenkit buzdítok egy kis téli sportolásra, vagy szabadban töltött időre. Két éve jártunk Eplényben, ahol Holle Anyó hüttéjében hamisítatlan gőzgombócok várták a betérőket, ami jó hír, mert nem kell elhagyni a határt, ha valaki mégsem főzne magának, annak ellenére sem, hogy én most leírom mennyire egyszerű, mennyire finom, és mennyire klassz móka az elkészítése.( Ezeket szoktam azt hiszem leggyakrabban emlegetni .)

Nehéz lenne azt állítani, hogy bonyolult holmik kellenek hozzá, vagy bonyolult eljárással készül, talán a párolóedény az egyetlen ami nem mindenkinem van otthon, de ha van akkor nyert ügyünk van, a többivel nem lesz gond.


Hozzávalók:

500g liszt

½ tk só

1 ek cukor

1,5 tk por élesztő

1 tojás

330ml kézmeleg víz

szilvalekvár a töltéshez, vaj a kenéshez

vaníliamártáshoz:

1000ml tej

4 tojás sárgája

100g cukor

½ vaníliarúd

pici só

4 tk liszt

Porcukros mák a szóráshoz

 

Ha van kenyérsütőgép otthon, akkor a tészta hozzávalóit tegyük bele, és a gép kevergesse csak kb 10 percig. Ha nincs, akkor egy kézi mixer dagasztó lapátjaival keverjük egyenletesre a tészta hozzávalóit. Utána pedig lefedve meleg helyen kelesszük a duplájára. Ha ez megtörtént, egy lisztezett deszkára öntsük ki a tésztát, és finoman dolgozzuk át. Nyújtsuk ki a tésztát, kb ¾ cm vastagra, és vágjuk négyzetekre. Ebből kb. 10-12 négyzetet kell kapjunk, attól függően, hogy mekkora gombócokat szeretnénk. A négyzeteket töltsük meg kemény sűrű szilvalekvárral, és csippentsük össze a széleket, dolgozzuk össze a tésztát. Én szoktam üres gombócokat is készíteni, mert a srácok úgy is nagyon szeretik, csak a mártással és a mákkal.

Közben forraljunk vizet a párolóedényben, és a gombócokat tegyük a pároló rácsra, és fedjük le azonnal. Kb 10 percig semmiképpen ne emeljük fel a fedőt. Nekem általában 12-15 perc elég a párolásból, de ez függ a gőz mennyiségétől a gombóc nagyságától, sőt még az aktuális tésztánktól is, úgyhogy nehéz fix időt mondani. Akkor van kész, ha ruganyos, stabil a tészta szerkezete, ha hozzányúlunk. Amikor kivesszük, melegen kenjük meg olvasztott vajjal.


A mártáshoz a tojások sárgáját a cukorral keverjük fehéredésig, a vanília magját a lisztet és a pici sót keverjük bele. A tejből 4-5 evőkanálnyit keverjünk a tojásokhoz, hogy kicsit felhígítsuk azt. A vanília külső részét tegyük fel forralni a maradék tejjel. Ha felforrt, keverjük bele a tojásokat, és újraforrástól 2-3 percig folyamatos keverés mellett sűrítsük be. Ez nem lesz sűrű, ez egy könnyű mártás!


A mártást tegyük egy tányérba, és rakjunk bele egy gombócot, és végül opcionálisan szórjuk meg enyhén porcukros mákkal.

Nagyszerű hétvégi kényeztetés az egész családnak, pont ilyen cudar időre való.

 

3 komment

Címkék: édes kelt főzök élesztős édeseim

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr284120482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZboroKrisz · http://artinterior.blog.hu/ 2012.02.17. 11:55:32

Áááááááááááááá imádom a gőzgombócot. van nekünk ilyen tefal vitacuisine gépünk, ami ilyen gőzzel párol. szerinted jó erre a célra?? én eddig csak rizst, zöldségeket pároltam benne, tudom, húsokra is jó, de a gőzgombóc nincs a használati utasításban.

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2012.02.17. 14:34:11

Sziaaaaaaaaaaaaaaaaaa :D igen szerintem mivel az egy "gőzgép" szerintem igen, bár biztosan csak egy emeleten fognék hozzá -először-, aztán bátorságot és vérszemet kapnék, emeletenként egyszerre hatot is betennék, és a Normafa rétesei helyett gőzgombócot etetnék a néppel.

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2012.02.17. 14:36:02

Jaj még valami: az sincs benne a használati utasításban, hogy levendula labdacsokat lehet vele melegíteni, pedig némely holisztikus masszázsoknál használják arra is a gőzgépet.
süti beállítások módosítása